Jüri Ratas kinnitas Junckerile ja Tuskile valitsuse Euroopa meelsust (9)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk. Foto: Stenbocki maja

Jüri Ratas kinnitas Jean-Claude Junckerile ja Donald Tuskile, et Eesti valitsus jätkab Euroopa-meelsel kursil ja Euroopa Liidu (EL) ülemkogul arutas Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi ning Euroopa Liidu kõrgete ametikohtade täitmise edasist protsessi.

Peaminister Jüri Ratas kohtus ülemkogu eel Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga, et arutada Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi ja Eesti uue valitsuse plaane. Peaminister kinnitas neile, et Eesti valitsus jätkab tugeval Euroopa-meelsel kursil.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja peaminister Jüri Ratas.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja peaminister Jüri Ratas. Foto: Stenbocki maja

Ratase sõnul on Euroopa kodanikud andnud parlamendivalimistel oma häälega selge ja tugeva sõnumi, et nad soovivad Euroopa-meelset tulevikku. «Kandidaatide valikul tuleb kindlasti arvestada geograafilist ja demograafilist esindatust. See tähendab, et valiku tegemisel peab olema tagatud ELis nii põhja, lõuna, ida kui ka lääne ning samuti suurte ja väikeste riikide esindatuse tasakaal. Samuti on oluline, et kandidaatide valikul oleks arvestatud soolist tasakaalu,» lausus peaminister.

Arutelude tulemusel alustab Ülemkogu eesistuja konsultatsioone Euroopa Parlamendiga. ELi liikmesriikide juhtidel on eesmärk nimetada Ülemkogu eesistuja, Euroopa Komisjoni presidendi ja ka teiste juhtivate ametikohtade kandidaadid juuni ülemkogul.

Eesti peaminister Jüri Ratas räägib pressile Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisest.
Eesti peaminister Jüri Ratas räägib pressile Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisest. Foto: Stenbocki maja

Ratas rääkis, et Euroopa Liidu institutsioonide tulevaste juhtide leidmiseks, tuleb teha valikuid, mis peavad kindlustama kodanikele paremat tulevikku ja heaolu. «Oluline on näiteks ühtse turu arendamine ning seeläbi ka uute töökohtade loomine,» rõhutas ta.

Peaminister lisas, et EL saab jätkata eurooplaste heaolu kasvatamisega, kui liit tugevdab oma rolli rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagajana. «Seepärast on tähtis, et kandidaadid mõistaksid hästi kui oluline on julgeolek ning stabiilsus Euroopas ning ka meie naabruses,» lausus Ratas.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles