Lukas: ainsana pääsevad kärbetest riigikaitse ja teadus (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Tõnis Lukas 
Tõnis Lukas Foto: Tairo Lutter

Kultuuriminister Tõnis Lukas tunnistas Vikerraadio saates «Uudis+», et muutunud eelarvetingimuste tõttu ei saa kultuuritöötajate miinimumpalkade tõus toimuda samas tempos kui eelnevatel aastatel, kirjutab ERR

«Kultuuriministeeriumi valdkonna tegevuskuludes on eelarvestrateegias tõepoolest kokkuhoiumeetmeid rakendatud. Ja see on aastati erinev,» selgitas Lukas Postimehele. Missuguseks numbrid täpselt kujunevad, selgub augustis-septembris riigieelarvet koostades.  

«Üldine kokkuhoid ei tähenda palkade langust. Palgad kui mitte ei tõuse, siis jäävad vähemalt samale tasemele,» lubas ta. Samas ütles minister üldse Vikerraadios, et kultuuritöötajate miinimumpalk samas tempos ei tõuse. Lukase hinnangul on võimalik ka palkasid tõsta, kuid kellel, sõltub valitsuse prioriteetidest. 

«Eelmised valitsused on üle kulutanud – vähemalt teoreetiliselt –, tasakaalustamiseks on vaja teha kokkuhoiumeetmeid,» põhjendas Lukas. Ministri sõnul on valitsusel plaan kärpida nelja aastaga kärpida 1,2 miljardit; kärbetest pääsevad riigikaitse ja teadus. Minister toonitas, et teaduse arendustegevus tõuseb 143 miljonit eurot. «Kahjuks on jäänud justkui mulje, et eelarve langeb, aga see pole õige.»

Lukas kinnitas, et jätkatakse rahvusraamatukogu renoveerimise ja rahvusringhäälingu telekompleksi ehituse plaane. «Praegu ei ole ka projekti kummalegi lõplikult tehtud. Ehituse alustamine ei oleks niikuinii võimalik olnud. Vahepeal oldi selles osas optimistlikumad, praegu ei ole neid summasid lähiaastatel leida, aga projekteerimisega on plaanis jätkata.»

«Ma ei tea reaalset protsenti, mida kokku hoida on tarvis ja sellega seoses ei ole mõtet kiirustada otsuste langetamisega. Seisan selle eest, et palgafondi ei vähendataks,» kinnitas minister.

Samuti märkis Lukas, et ei mõista eestlaste eelarve tasakaalu usku. «Kui teised rahvad näevad võimalusi soodsal ajal võtta laene, teha kulutusi, mis on rahva ja riigi arenguks olulised.»

Eile riigieelarve strateegias kokkulõppele jõudnud valitus teatas, et teaduse rahastus ühe protsendini SKTst ei tõuse ning alkoholiaktiisi langetatakse 25 protsenti. Täna selgus, et valitsus andis ministeeriumitele ülesande kärpida järgmise nelja aasta jooksul kulusid. 

Loe lähemalt: 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles