Riigikogusse võib pääseda presidenti põhiseadusliku kriisi võimendamises süüdistav EKRE liige (18)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Kalle Grünthal
Kalle Grünthal Foto: Erakogu

Kolme europarlamenti valitud riigikogu liikme asendusliikmetena võivad riigikogusse pääseda sotsiaaldemokraadid Lauri Läänemets ja Jaak Juske ning Kalle Grünthal EKREst. 

Sotsiaaldemokraat Lauri Läänemets on Marina Kaljuranna asendusliige, Jaak Juske Sven Mikseri ning Kalle Grünthal on Jaak Madisoni riigikogu asendusliige, kinnitas valimisteenistus Postimehele. 

Lauri Läänemets kandideerib sotsiaaldemokraatide esimeheks. Alates 2010 aastast erakonda kuuluv Läänemets on praegune partei juhatuse liige ja omavalitsuskogu esimees. Ta kogus viimastel riigikogu valmistel Järva- ja Viljandimaal 994 häält, millega ta oli oma piirkonnas Helmen Küti järel teine häältemagnet. Läänemets aitas Marina Kaljurannal eurovalimiste kampaaniat teha. «Marina on ka mulle kindlasti üks olulisemaid eeskujusid,» on Läänemets kirjeldanud.  

Jaak Juske kuulub sotsiaaldemokraatide ridadesse alates 1999. aastast. Ta kuulub Tallinna linnavolikokku ning on ajalooõpetaja Gustav Adolfi Gümnaasiumis. Viimastel riigikogu valimistel sai Juske Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosas kandideerides 672 häält. 

EKRE Järva- ja Viljandimaa ringkonna aseesimees Kalle Grünthal töötab tegevjuhina osaühingus Grünthali reisid. Riigikogu valimistel sai ta Järva- ja Viljandimaal 740 valija toetuse. Ta on EKRE portaalis süüdistanud president Kersti Kaljulaidi põhiseadusliku kriisi võimendamises ning põhiseaduslike väärtuste eiramises. Täpsemalt leiab võimalik parlamendisaadik, et lähisuhtevägivallas kahtlustatava EKRE endise väliskaubanduse- ja IT-ministri Marti Kuusiku suhtes on toimunud mastaapne infooperatsioon, mida võimendab president Kersti Kaljulaid. 

Riigikogu ssendusliikmed määratakse ametlikult pärast seda, kui Euroopa Parlamendi valimiste tulemused on kinnitatud. Selle toimingu tähtaeg on 15. juuni. Seejärel peavad valitud europarlamendi kandidaadid kümne päeva jooksul otsustama, kas võtavad mandaadi vastu või mitte ning alles seejärel kinnitatakse asendusliikmed, selgitas valimisteenistuse nõunik Kristi Kirsberg. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles