Rahandusminister: oleme jõudnud nii kaugele, et kui me jõuame muudes asjades kokkuleppele, siis me jõuame ka selles asjas (16)

Copy

Rahandusminister Martin Helme (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond) ütles, et alkoholiaktsiisi langetamine toimub lahjale kui ka kangele alkoholile samal määral, kuid ei täpsustanud, kui palju aktsiis langeb. 

«Oleme jõudnud nii kaugele, et kui me jõuame muudes asjades kokkuleppele, siis me jõuame ka selles asjas kokkuleppele,» vastas pausilt riigi eelarvestrateegia kohtumisele naasnud Helme täna Postimehe küsimusele, kas alkoholiaktsiisi langetamine on kindel.

Minister rääkis, et valitsuse nõupidamisel oli alkoholiaktsiisist juttu ja ministrid vaatasid erinevaid prognoose ning ka seda, kuidas aktsiisi langetamine mõjub riigi eelarvele. «See suund, mis on meil välja mõeldud, on, et langetus toimub samal määral nii kangele kui ka lahjale alkoholile,» sõnas Helme.

Valitsuses pole veel jõutud vastusele, milline on aktsiisi langetuse määr, sest polda veel kindlad, kuidas see mõjutab turismi nii lõunas kui ka põhjas ja missugune on selle tagajärjel maksulaekumised Eesti peale kokku. «Need on detailid, mida osa ministreid tahab, et oleksid täpsustatud,» rääkis Helme. 

Minister rääkis, et valitsuse üks olulisi eesmärke on infrastruktuuri investeeringud, milleks on siseriiklik raudtee ja neljarealine maantee. «Need on asjad, millega tahame edasi minna. Siin on vaja mõelda finantseerimismudelite peale,» lausus ta. «Selge on see, et nii mahukaid asju riigi eelarvest ei tee.»

Lisaks on veel punkte, milles neil ei ole lõplikuid kokkuleppeid. Suur võimalus on, et osa teemasid lükatakse hilisema tuleviku peale. «Ühesõnaga, et me mingeid asju pikema aja peale venitame, on ka variant,» tõdes rahandusminister. 

Minister mainis ka seda, et valitsuse eesmärk on hoida kulud ja tulud tasakaalus. «Eesti riigieelarve reegel on Euroopas kõige karmim. Selle reegli järgi peame olema keskmises perioodis nullis. Selle nimel me pingutame praegu,» ütles Helme. 

Valitsus jätkab arutelu kabinetinõupidamisel järgmise nädala esmaspäeva hommikul kell üheksa.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles