Helme: idapiiri väljaehitamise kava tuleb üle vaadata (34)

Copy
Martin Helme valitsuse pressikonverentsil.
Martin Helme valitsuse pressikonverentsil. Foto: Sander Ilvest

Valitsuskolitsioon kaalub mitmete varem kavandatud riiklike investeeringute edasilükkamist, rahandusminister Martin Helme hinnangul peab üle vaata idapiiri väljaehitamise kava ja selle maksumuse. 

«Investeerimise otsused on alati ka poliitilised otsused, see sõltub valitsuse poliitilistest eelistusest. Kuna on vahetunud valitsus, siis tuleb varasemad eelistused üle vaadata,» rääkis Helme valitsuse pressikonverentsil.

«Eelkõige räägime me tervest hulgast väga kallitest avaliku sektori valitsushoonetest. Teine, millest me räägime on ikkagi see kellukeste ja viledega planeeritud piiri välja ehitamine, kus tuleb palju ratsionaalsem plaan ette võtta ja on ka terve rida väiksemaid asju,» loetles rahandusminister laual olevaid küsimusi.

Varasema informatsiooni kohaselt võib idapiiri ehitus ja hooldus kokku maksma 320 miljonit eurot. Rahandusminister leiab, et piir tuleks rajada  soodsamalt. 

Samas ei kavatse uus valitsus Eesti-Venemaa piiri infrastruktuuri ehitamist peatada, vaid kavatseb üle vaadata, millises tempos, mahus ja eelarvega edasi liikuda. 

Helme lisas, et ta on ühtlasi optimistlik, et valitsus jõuab lähiajal alkoholi aktsiisi langetamise osas kokkuleppele. Küsimus on tema sõnul veel vaid selles, mis protsendi ulatuses aktsiisi langetatakse ja millise proportsioonis seda lahja ja kange alkoholi puhul tehakse. 

Valitsus peaks eelarvestrateegias kokkuleppele jõudma järgmise nädala lõpuks.

Rõivas: see on suur rumalus

«Eesti turvalisuse ja julgeoleku arvelt kokku hoidmine on suur rumalus. Seda enam, et turvaline idapiir on tasuv investeering – vähenev salakaubandus toob riigieelarvesse maksutulu,» sõnas endine peaminister, opositsioonisaadik Taavi Rõivas. 

Ta meenutas, et kaasaegse idapiiri rajamine otsustati 2015. aasta kevadel ning toona eraldati selleks riigieelarvestrateegia arutelude käigus 70 miljonit eurot. Rõivas lisasa, et Jüri Ratase esimene valitsus vähendas seda summat pea poole võrra. 

«Selle nimel, et veel kümme või paarkümmend miljonit kokku hoida, ei tohi küll idapiiri korralikult väljaehitamata jätta. Pealegi, kas EKRE mitte ei lubanud «piirid kinni» poliitikat ja lausa kaitseväelasi piirile? Ja siis lahjendatakse ainsat piiri, mis päriselt pidama peab?»

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles