Helme Eesti postikriisist: tuleb küsida, kas juhid on oma tööga hakkama saanud (12)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy

Rahandusminister Martin Helme ei kiida heaks Eesti Posti juhatuse ettepanekut praeguse postiljonide vähesuse ning nn postikriisi lahenduseks tänavu omanikutulu mitte välja võtta. Helme sõnul tuleks sellises olukorras hoopis küsida, kas ettevõtte juhid oma tööga hakkama saanud. 

Rahandusminister toonitas, et ehkki Eesti Post jääb konkreetselt väliskaubanduse- ja IT-ministri Kert Kingo vastutusalasse, on ettevõtte käekäiku puudutav poliitiline teema. 

«Seda, et postiljonide palgad on sisuliselt miinimumpalgad, seda me teame ja see loomulikult ei motiveeri piisaval hulgal töötajaskonda leidmast; kaadrivoolavus on suur, kaadri korrektsus jätab soovida,» kirjeldas Helme olukorda. 

Kommentaaripalve oligi ajendatud tänases Postimehes ilmunud loost, kus lisaks ajakirjaniku kolmepäevase eksperimendi käigus kogetule toonitas ka Eesti Posti juht, kuidas madala palga tõttu napib postiljone ning seetõttu kannatab omakorda kojukande kvaliteet.

Eesti Post on toonud ühe lahendusena välja – ja teinud riigile ettepaneku – tänavu dividendi mitte võtta ning suunata see raha investeeringutesse ja palkadesse. «Mina ikkagi ei nõustu selle lähenemisega,» märkis Helme. Ta lisas, et tegu on suure riigifirmaga, kellel on oma valdkonnas monopoolne õigus ning mis teenib suurt tulu. «Siin tuleb küsida, kas juhid on oma tööga hakkama saanud,» sõnas minister.

Kui eetiliseks peab Helme seda, et Eesti Postist võetakse omanikutulu välja sellises olukorras, kus tegelikult ei jagu raha väärilisteks palkades? «Aga see on juhtimisprobleem,» sõnas ta, ja lisas, et ehk tuleks küsida, kas seda firmat on õigesti juhitud.

«Jah, turu konkurents teatud toodete puhul või teatud sektoris on väga tihe, aga ma ei pea eetiliseks seda, et meile tuleb firma ja ütleb, et ärge meilt enam dividende võtke. Iga omanik ütleb sellel puhul, et kuulge juhtkond, te ei ole oma tööga hakkama saanud,» selgitas Helme. 

«Kõikidel firmadel on aeg-ajalt kiusatus öelda omanikule, et meil on kergem elada, kui te meilt dividende ei taha. Me ei pea leppima sellega,» lisas ta. 

«Kõikidel firmadel on aeg-ajalt kiusatus öelda omanikule, et meil on kergem elada, kui te meilt dividende ei taha. Me ei pea leppima sellega,» lisas ta. 

Helme sõnul on ka erafirmad võimelised tegema kojukannet, kuid küsimus on hinnas ja selles, et erafirmad ei soovi hõredalt asustatud piirkondades seda teenust pakkuda. Lisaks keskendub praegune postiteenus suuresti pakimajandusele, paberkirju on oluliselt vähem. 

«Kui turg muutub ja kui tarbimisharjumused muutuvad, peab firma kohanema. Sellest me saame kõik aru. Kui firma ei ole kohanenud ja ütleb, et ärge meilt enam tulu oodake, siis järelikult on vaja mõelda, mida tuleb teistmoodi teha,» ütles Helme kokkuvõtteks. 

Peaminister Jüri Ratas ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et Omniva olukorda arutati ka Vihula mõisas toimunud eelarvearutelul. «Meil on uus minister, kes on lubanud nendega lähiajal kohtuda. Minu postitsioon on see, et Omniva peab tagama kojukande ja seda ka nädalavahetusel,» ütles Ratas. Ratase avaldust toetab ka Eesti Meediaettevõtete Liit.

«Eesti Post peab ja tagabki kojukande, seda ka nädalavahetusel. Kinnitame taaskord, et jätkame laupäevase kojukandega ka edaspidi, nii nagu seadus meilt seda nõuab,» sõnas Omniva juhatuse liige, postivaldkonna juht Kaida Kauler. Ta lisas, et eile Vikerraadio intervjuus mainitud idee, et tulevikus võiks kirju ja lehti muuhulgas kätte saada ka pakiautomaadist, kui klient nii soovib, oli vaid mõte tulevikuvõimaluste osas. 

«Selge on ka see, et postivaldkond vajab jätkusuutlikuna püsimiseks muutusi, mistõttu on koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja konkurentsiametiga loodud töögrupp lahenduste leidmiseks,» lisas ta. 

Eesti Posti juhatus tegi riigile ettepaneku tänavu ettevõttest omanikutulu mitte välja võtta, kuna piisava arvu postiljonide leidmiseks ja nende tööl hoidmiseks ei jagu riigifirmal ka dotatsiooniga piisavalt raha. Samuti tahetakse sellest postiteenuse kvaliteeti parandada ning vajatakse raha kiiresti kasvavatesse valdkondadesse investeerimiseks. 

Eesti Posti juht Ansi Arumeel tunnistab, et ettevõte ei leia postiljone, kuna ei suuda neile mõistlikku palka maksta. Ta märgib, et postikulleri amet on muutunud ajapikku spetsialisti tööks. Raplamaal eskaleerunud kriisiolukord, kus vahel ei viida tellijate postkastidesse mitte ainult eilseid, vaid suisa üleeilseid lehti, on Arumeele sõnul kontrolli alla saadud, kuid siiski mitte jätkusuutlikult lahendatud. 

Dividendi võtmise üle otsustab aga siiski riik. Varem on riik võtnud Eesti Postist dividende üle miljoni euro aastas. 

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist vastati Postimehele Eesti Postist dividendi võtmise kohta, et kuna uue ministriga pole postiteenuse teemadel veel arutelu toimunud, tuleb sel teemal kommentaaride saamiseks oodata. 

Alates 2014. aastast on Eesti Posti uus rahvusvaheline nimi Omniva. Eesti Posti kaubamärk jäi teenusekanali kaubamärgina tähistama postkontoreid ja kirjakandjaid ning ettevõtte juriidilist nime Eestis.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles