Video ja galerii: valitsuse pressikonverents kergitas riigieelarve arutelude saladusteloori

BNS
Copy

Valitsuse pressikonverentsil osalesid peaminister Jüri Ratas, rahandusminister Martin Helme ning välisminister Urmas Reinsalu. Valitsus jätkas tänasel kabinetiistungil arutelu eelarvestrateegia ja järgmise aasta riigieelarve üle.

BNSile teadaolevalt algab eelarvearutelu täna pärastlõunal kell 14 ning lõpeb graafiku järgi kell 19. Samas võivad kõnelused reaalselt väldata ka märksa kauem.

Valitsus peab aastate 2020–2023 eelarvestrateegia kinnitama mai lõpuks.

Esmaspäeval ja teisipäeval pidas valitsus riigieelarve strateegia arutelu Vihula mõisas. Ministrid käsitlesid valdkondade täiendava rahastamise vajadusi, kulude kokku hoidmise võimalusi ja võimalikke tulumeetmeid. Kolmapäeval ametlikku arutelu ei toimunud.

Tuleva aasta eelarve on mahult tänavusest suurem. Ministeeriumite rahataotlused järgmiseks aastaks ületavad vähemalt ühe miljardi euro võrra tänavuse aasta riigieelarvet.

Aruteludes lähtub valitsus oma viiest prioriteedist – peresõbralik Eesti, sidus ühiskond, teadmistepõhine majandus, tõhus valitsemine ning vaba ja kaitstud riik.

Eelarvestrateegia seob kokku valitsuse eesmärgid, ministeeriumide plaanid ja tegevused ning nende rahastamise järgmiseks neljaks aastaks. Selle eesmärk on planeerida tegevusi ja raha pikemaajaliselt, pidades silmas valitsuse prioriteete, tulevikuprognoose ja üleilmseid trende.

Eelarvestrateegia koostatakse igal kevadel. Valitsus kinnitab selle tavaliselt hiljemalt aprilli lõpul ning riigikogu korraliste valimiste aastal ehk ka seekord hiljemalt mai lõpul.

Eraldi koostatakse 2020. aasta riigieelarve eelnõu, kus on täpsemalt kirjeldatud järgmise aasta tulud ja kulutused. Tulenevalt 2017. aasta vastu võetud riigieelarve seaduse muudatustest on tänavu esimene aasta, kui riigi eelarvestrateegia ja riigieelarve eelnõu koostatakse samal ajal.

Valitsus peab kiitma tuleva aasta eelarve eelnõu heaks hiljemalt mai lõpul. Vajadusel jätkab valitsus eelarvekõnelusi sügisel, lähtuvalt suvisest rahandusprognoosist. Järgmise aasta eelarve võtab vastu riigikogu, kes arutab seda sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles