Värske ministrikandidaat käib riigiga kohut (68)

Martin Laine
, reporter
Copy
EKRE väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaat Riigikogu liige Kert Kingo.
EKRE väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaat Riigikogu liige Kert Kingo. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti Konservatiivne Rahverakond (EKRE) kinnitas, et uus väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaat on riigikogu liige Kert Kingo (51). Kingo on endine riigiametnik, kelle kogemused avalikus sektoris on olnud omajagu käänulised.

Teemaks on töökiusamine, mille ohvriks ma langesin.

-Kert Kingo, ministrikandidaat

2001. aastal Tallinna majanduskoolis õiguse eriala omandanud Kingo töötas politsei- ja piirivalveameti kriminaalosakonnas uurijana, kuid lahkus ametist 2011. aasta kevadel.

Pärast lahkumist sattus Kingo politseiga kohtuvaidlusesse, sest amet tahtis teda väärteokorras karistada, kuna väidetavalt oli tal nõuetekohaselt esitamata majanduslike huvide deklaratsioon. Kingol õnnestus väärteootsus kohtus edukalt vaidlustada ning kuna politsei ei näinud Kingo süüd suurena, nõustus amet väärteomenetluse lõpetama.

Pärast uurijana töötamist leidis Kingo ameti maksu- ja tolliametis (MTA) tulude osakonna sissenõudmise erimenetluse talituse juristina. Seal töötas ta kuus aastat, kuid lahkus taaskord vaidlusega. 2017. aastal karistas maksu- ja tolliamet teda distsiplinaarkorras, vähendades tema töötasu 20 protsenti.

Postimehele pole karistamise põhjus teada. Igal juhul vaidlustas Kingo käskkirja ning seegi kord saatis juristi edu ning distsiplinaarkaristus tühistati.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Rainer Laurits selgitas, et tõepoolest otsustas MTA omal ajal formaalsete rikkumise tõttu vastava käskkirja kehtetuks tunnistada, kuid sellega vaidlus ei lõppenud.

«Poolte vahel toimub tänini kohtuvaidlus MTA poolt tehtud uue käskkirja üle, kus on käsitletud samu asjaolusid, mis viidatud kohtuasja aluseks olnud käskkirjas. Kuivõrd see kohtuasi on kuulutatud kinniseks, ei saa me paraku selle sisu avada,» räägib ta.

Riigikohtu pressiesindaja Iris Raudsik kinnitas, et vastav vaidlus on riigikohtu menetluses ning saab eeldatavasti lahenduse 6. juunil. Rohkem asjaolusid ta kinnise kohtuasja kohta ei avanud.

«Teemaks on töökiusamine, mille ohvriks ma langesin. Sellest algas kõik pihta. See on see, mille eest ma nüüd võitlen,» selgitab Kingo Postimehele. «Järgmine kuu peaks tulema otsus. Seetõttu väga pikalt siinkohal seletada ei saa.»

Lubab e-valimised ette võtta

Kingo on väljendanud portaalis Uued Uudised korduvalt arvamust, et Eesti justiitssüsteem, prokuratuur ja politsei on poliitliselt kallutatud ning ajakirjandus on «kartellipoliitikute käepikendus ja suuvooder».

Enne EKRE nimekirjas Jõgeva- ja Tartumaal 1082 häälega riigikokku saamist oli Kingo erakonna varivalitsuse justiitsminister ning korruptsioonivastase toimkonna juht. Toimkonnas esitas ta erakonna nimel ka erinevaid kuriteoavaldusi, kuid ühtegi kriminaalmenetlust seetõttu pole alustatud.

Kingo lubab ministriametis üle vaadata e-valimiste süsteemi. «Viime läbi e-valimiste süsteemi analüüsi ja sõltumatu rahvusvahelise auditi. Kuni e-valimiste protsess ei ole läbipaistev ja otsast lõpuni kontrollitav, toodab see rahva seas umbusaldust,» ütles ta erakonna pressiteate vahendusel.

Samuti on ministrikandidaadi eesmärk aidata Eesti ettevõtjatel jõuda rohkem välisturgudel.

«Muu hulgas vaatame üle Euroopa direktiivid ja bürokraatlikud takistused, mis meie ettevõtete tegevuse laiendamist pärsivad. Eurodirektiivide üliagar rakendamine on Eestis saanud suureks ettevõtluse piduriks.»

Asendusliikmete nimekirja järgi saab Kingo asemel riigikokku Rein Suurkask. Suurkask on EKRE juhatuse liige ning erakonna Järva- ja Viljandimaa ringkonna esimees. Valimistel sai ta 456 häält.

Kommentaarid (68)
Copy
Tagasi üles