EKRE avab teisipäeval ministrikaardi (39)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy

Konservatiivid valivad ministrit kahe kandidaadi seast: üks on Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ridadesse kuuluv IT-spetsialist ning teine sama valdkonna tegija, kes küll ei kuulu erakonda, kuid on erakonna juhi sõnul EKRE usaldusväärne mõttekaaslane. 

Ministrikandidaatidega kohtutakse ja vesteldakse täna pisemas ringis, erakonna juhi ja aseesimeestega. Väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaministri kandidaat selgub homme pärast seda, kui EKRE juhatus talle heakskiidu annab.

«Ja ega ma ei varja, et siis tehakse selle inimese taustauuring,» sõnas EKRE juht, siseminister Mart Helme, kes on nüüdseks ka mõlema kandidaadiga eelläbirääkimiste korras kohtunud. 

Konkreetseid nimesid Helme välja ei öelnud, kuid kergitas saladusteloori: «Tegemist on kahe sugupoole esindajaga: üks on naisterahvas, teine meesterahvas.» Samuti on teada, et kandidaadid ei kuulu riigikogu EKRE fraktsiooni.

Et kandidaatide nimesid teab vaid väga väike ring inimesi näitab seegi, et veel näiteks täna pärastlõunal ei teadnud EKRE aseesimees Jaak Madison enda sõnul tulevastest ministrikandidaatidest midagi. «Erakonna esimees komplekteerib meeskonna, kellega ollakse valitsuses ministritena,» selgitas ta.

Tulevane minister peab toime tulema nii väliskaubanduse kui ka infotehnoloogiaga. «Me eeldame ikkagi kompetentsust kahes teineteisest küllaltki erinevas valdkonnas ja see on muutnud keeruliseks sobiva inimese leidmise,» tunnistas Helme.  

«Me eeldame ikkagi kompetentsust kahes teineteisest küllaltki erinevas valdkonnas ja see on muutnud ka väga keeruliseks sobiva inimese leidmise.»

Samas on Helme sõnul praeguseks sõelale jäänud kandidaadid IT-spetsialistid, kel on pädevust ka väliskaubanduse valdkonnas. «Ma kirjeldaksin neid kui väga tublisid, töökaid ja kompetentseid inimesi,» sõnas ta. 

Väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaministri amet on üks kahest majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ministriportfellidest. Nii tuleks tulevasel ministril hakata koostööd tegema keskerakondlasest majandus- ja taristuminister Taavi Aasaga.

Praeguses tempos tegutsemisega välistab EKRE spekulatsioonid võimaliku venitustaktika kohta ning püüab pineval riigieelarvestrateegia arutelude ajal võimalikul kiirelt lahendada olukorda, kus valitsuses on üks minister puudu. 

Teatavasti tähendab selline olukord vastutust ning lisakoormat mõnele teisele ministrile: korra järgi asendab väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministrit esmalt siseminister Mart Helme ning seejärel majandus- ja taristuminister Taavi Aas. 

Ehkki Helme sõnul soovitakse peaminister Jüri Ratasele esitleda uut kandidaati juba kolmapäeva hommikul, on see vähetõenäoline Ratase kolmapäevast reedeni kestva lähetuse tõttu Rumeeniasse Sibiusse, kus ta osaleb mitteametlikul Euroopa Liidu Ülemkogu istungil. Nii võib uue ministrikandidaadiga kohtumine lükkuda tõenäoliselt järgmisesse nädalasse. 

«Ma kirjeldaksin neid kui väga tublisid, töökaid ja kompetentseid inimesi.»

Mida ootatakse uuelt ministrilt? «Ta peab selles valdkonnas orienteeruma, teadma, kuidas asjad käivad, missugused on ka muutused selle valdkonna sees. Me teame, et see valdkond tervikuna väga tormiliselt areneb,» selgitas Helme. 

«Väliskaubanduse puhul me ei näe me sugugi, et see peaks olema nüüd ainult mingisuguste Eesti iduettevõtete või mingisuguste muude e-teenuste eksportimine, mis kindlasti on ka teema, aga me ikkagi arvame, et ka see n-ö reaalmajandus: Eesti tööstustoodang, Eesti põllumajandussaadused, Eesti turismiekspordi promomine jne,» lisas ta. 

Eelmine väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaminister Marti Kuusik astus tagasi möödunud nädala teisipäeval seoses lähisuhtevägivalla kahtluste puhul algatatud kriminaalmenetlusega. 

Siseminister Mart Helme.
Siseminister Mart Helme. Foto: Tairo Lutter

INTERVJUU

Helme: mõlemad kandidaadid on väga tugevad IT-spetsialistid 

Kuuldavasti on sõelale jäänud kaks ministrikandidaati. Kuidas te neid kirjeldaksite?

Ma kirjeldaksin neid kui väga tublisid, töökaid ja kompetentseid inimesi.

Kas on tegu mõne inimesega, kes on ka väljaspoolt EKRE fraktsiooni? Ja kas on kaasatud mõni välisekspert?

Kumbki nendest sõelale jäänud kandidaatidest ei ole fraktsiooni liige. Need on inimesed väljastpoolt. Üks on erakonna liige, teine ei ole, aga on väga pikki aastaid olnud meie mõttekaaslane ja selles mõttes meile ka tuttav inimene, et me võime teda usaldada. Lõpliku otsuse langetab homme õhtul erakonna juhatus nende kandidaatide osas, nende inimestega me kohtume väiksemas ringis täna veel ja otsustame siis, missuguse ettepanekuga lähevad erakonna juhid – erakonna esimees ja aseesimehed – juhatusse, keda nemad soovitavad ja mis ülevaate annavad nemad juhatusele nendest kandidaatidest.

Olete ise mõlema inimesega praegu kohtunud?

Eelläbirääkimiste korras, aga ametlikud kohtumised on täna.

Täna siis õhtupoole või millal?

Jah, täna õhtupoole.

Kas saate natuke – võib-olla nimesid küsida oleks palju – aga rääkida nende taustast veel. Mis valdkonnas tegutsevate inimestega on tegu?

Mõlema inimese puhul on tegemist väga tugevate IT-spetsialistidega, kuna meil on ju tegemist väliskaubanduse- ja IT-ministriga. Siin ikkagi eeldame, et minister selles valdkonnas tulevikus ei oleks sama rumal IT-valdkonnas kui mina, et ta oleks targem. Ta peab selles valdkonnas orienteeruma, teadma, kuidas asjad käivad, missugused on ka muutused selle valdkonna sees. Me teame, et see valdkond tervikuna väga tormiliselt areneb. Ja teine on see, et sinna juurde käib ka väliskaubandus. Väliskaubanduse puhul me ei näe me sugugi, et see peaks olema nüüd ainult mingisuguste Eesti iduettevõtete või mingisuguste muude e-teenuste eksportimine, mis kindlasti on ka teema, aga me ikkagi arvame, et ka see n-ö reaalmajandus: Eesti tööstustoodang, Eesti põllumajandussaadused, Eesti turismiekspordi promomine jne. Et ka kõik see on asi, millega inimene toime tuleb. Me eeldame ikkagi kompetentsust kahes teineteisest küllaltki erinevas valdkonnas ja see on muutnud ka väga keeruliseks sobiva inimese leidmise.

Aga nimesid praegu te välja ei ütle?

Ei ütle, aga võin nii palju lihtsalt öelda, et tegemist on kahe sugupoole esindajaga: üks on naisterahvas, teine meesterahvas. Aga kumb siis lõplkult sõlelale jääb ja kelle kasuks otsustab juhatus, seda ma hetkel öelda ei saa.

Millal võiks ministrikandidaat minna peaministri ja presidendi juurde?

Meie esitame omapoolse kandidaadi ilmselt kolmapäeva hommikul peaministrile. Ja ega ma ei varja, et siis tehakse selle inimese taustauuring, see võtab natukene aega, kui need otsused on kõik positiivsed ka peaministri poolt, siis saame selle inimese juba ametlikult välja kuulutada.​

EKRE juhatusse kuuluvad esimees Mart Helme ning aseesimehed Martin Helme, Jaak Madison ja Henn Põlluaas. 

Lisaks kuuluvad juhatusse ka Merry Aart, Urmas Espenberg, Ruuben Kaalep, Rene Kokk, Helle Kullerkupp, Eve Miljand, Siim Pohlak, Anti Poolamets, Ülle Rosin, Arno Sild ja Rein Suurkask. 

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles