Jüri Ratase äraolekul täidab peaministri kohuseid Mart Helme (12)

Andres Einmann
Copy
Peaminister Jüri Ratase esimeseks asendajaks sai siseminister Mart Helme.
Peaminister Jüri Ratase esimeseks asendajaks sai siseminister Mart Helme. Foto: Eero Vabamägi / Mihkel Maripuu

Peaminister Jüri Ratas kinnitas täna uue valitsuse ministrite asendamise korra, mille järgi on valitsusjuhi esimene asendaja konservatiivse rahvaerakonna (EKRE) esimees, siseminister Mart Helme ning teine asenda Isamaaliitu kuuluv välisminister Urmas Reinsalu.

Asendajate järjekord on määratud vastavalt valitsuserakondade riigikogu fraktsiooni suurusele.

Kui korraga on ära nii Jüri Ratas, Mart Helme, kui ka Urmas Reinsalu, asendavad peaministrit ministrid sellises järjestuses - keskerakondlasest haridus- ja teadusminister Mailis Reps, EKREsse kuuluv rahandusminister Martin Helme, Isamaa liige justiitsminister Raivo Aeg ning keskerakondlasest majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Kui korraga on ära peaminister ja kõik määratud valitsusjuhi asendajad, asendab peaministrit vanim kohaolev minister.

Valitsuse vanim minister on 69-aastane Mart Helme, talle järgneb EKREsse kuuluv 63-aastane maaeluminister Mart Järvik. Juhul kui korraga on ära nii Ratas, kui ka teised määratud asendajad, asendab peaministrit esimeses järjekorras Mart Järvik.

Järvikule järgnevad vanuselt 59-aastane regionaalminister, keskerakondlane Jaak Aab, 56-aastane justiitsminister, Isamaa liige Raivo Aeg ja 56-aastane kultuuriminister, Isamaa liige Tõnis Lukas.

Kõige vähem on võimalusi peaministrit asendada 30-aastasel sotsiaalministril, Keskerakonna liikmel Tanel Kiigel, et saada valitsusjuhi kohusetäitjaks, peaksid korraga ära olema kõik ülejäänud ministrid.

Valitsusjuhti asendaval ministril on samad õigused ja kohustused mis peaministril. Erandina ei või peaministrit asendav minister esineda riigikogu ees valitsuse tagasiastumisavaldusega ega teha presidendile ettepanekuid ministrite ametisse nimetamiseks ja ametist vabastamiseks.

Peaminister otsustas ka ministrite pädevuse ministeeriumi juhtimisel ja ministrite vastutusvaldkonnad.

Varasemaga võrreldes juhib siseministeeriumis lisaks siseministrile oma vastutusvaldkonda rahvastikuminister. Veel on muudatus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis, kus lisaks majandus- ja taristuministrile juhib oma vastutusvaldkonda väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister.

Sotsiaalministeeriumit juhib senise kahe ministri, tervise- ja tööministri ning sotsiaalkaitseministri asemel sotsiaalminister.

Teiste ministrite ametinimetused muutunud ei ole.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uudise esialgses versioonis oli kirjas, et peaminister määras endale nimeliselt ainult kaks asendajat - Mart Helme ja Urmas Reinsalu. Tegelikult on nimeliselt määratud asendajaid kuus.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles