Sotsid alustasid vene parteiga ühinemiskõnelusi

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatlik Erakond otsustas alustada pärast seniseid koostööläbirääkimisi ning parteiliikmete arvamuse ärakuulamist ühinemiskõnelusi Vene Erakonnaga Eestis (VEE).

«Arutasime programmi ühisosa läbi ja leidsime, et see on piisav,» võttis esimees Sven Mikser kokku kahe partei delegatsioonide tänase kohtumise sisu.

«Olles nädalavahetusel kohtunud oma volikoguga, saanud tagasisidet oma erakonna inimestelt, leidsime, et on mõistlik nii edasi minna.»

Mikseri sõnul on eesmärk jõuda ühise lepinguni jaanuari keskpaigaks. Selle peavad seejärel heaks kiitma mõlema erakonna üldkogud, kusjuures sotside oma koguneb 19. veebruaril.

Leibade ühte kappi panemine käib tema väitel niipidi, et Vene Erakond Eestis liitub sotsidega ning ühendpartei nimeks jääb Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

«Ma usun, et vene erakonna ühiskondlikult aktiivsed Eesti tuleviku pärast muret tundvad inimesed leiavad nii väljundi nii enda kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valijate huve esindada,» märkis Mikser.

Parteijuhi sõnul arutasid sotsid enne taolise otsuse tegemist läbi kõikvõimalikud riskikohad. «Me kindlasti arutasime kõikvõimalikke hirme - ka seda, millised on seni meedias kõlanud reaktsioonid –, aga üldine arusaam on, et Eesti poliitika tulevik on kogukondade vastandumise vähendamine.»

Tema sõnul ei ole erakonnas keegi tugevalt liitumisele vastu. «Algatusele üritada kaasata Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda rohkem mitte eesti emakeelega inimesi ja teha selle nimel koostööd kõikide huvitatud jõududega ei ole erakonnast vähemalt minuni jõudnud arvestatavat vastuseisu,» märkis Mikser.

«Kindlasti on meie hulgas inimesi, kes on ettevaatlikud, murelikud ja küsivad, ega see anna tagasilööki meie eestikeelsete valijate osas, aga valdav arusaam on, et see on õige asi,» rääkis parteijuht. «Juhul, kui ka see perspektiiv mõnda eestikeelset valijat hirmutab, siis on vaja teha aktiivset selgitustööd ja rääkida sellest, et me ajame ka jätkuvalt kindlasti sotsiaaldemokraatlikku asja.»

Vene Erakonna Eestis ja sotsiaaldemokraatide juhid kohtusid esimest korda 28. novembril, kui otsustasid alustada kahe erakonna koostööläbirääkimisi, välistamata, et need võivad kasvada üle ühinemiskõnelusteks.

Nädal varem tegi sotsiaaldemokraatide juhatus avalduse, kus kutsus mitte-eestlasest kodanikke ja nende ühendusi endaga liituma ja riigi juhtimises osalema. Mõned päevad hiljem reageeris sellele avaldusele Vene Erakonna Eestis juhatus, tehes omapoolse avalduse, andes märku, et on valmis koostööläbirääkimisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles