Fotod ja video: Marti Kuusik astub ministrikohalt tagasi (134)

Copy

Perevägivalla süüdistuste alla langenud esmaspäeval ametivande andnud EKRE väliskaubanduse- ja infotehnoloogia minister Marti Kuusik teatas teisipäeva õhtul ametist tagasi astumisest. EKRE sõnul erakonnal veel uut ministrikandidaati ei ole.

Teisipäeva õhtul kohtusid Stenbocki majas riigi peaprokurör Lavly Perling, PPA juht Elmar Vaher, peaminister Jüri Ratas, justiitsminister Raivo Aeg ja siseminister Mart Helme. Prokuratuuri pressiesindaja Olja Kivistiku sõnul andsid politsei ja prokuratuur peaministrile, justiitsministrile ja siseministrile ülevaate olukorrast seoses tekkinud küsimustega lähisuhtevägivalla teemal. 

Pärast kohtumist andis peaminister Jüri Ratas Kadriorus ajakirjanike ees president Kersti Kaljulaidile üle väliskaubanduse ja infotehnoloogia ministri Marti Kuusiku tagasiastumispalve.

President võttis avalduse vastu ja ütles, et läheb otsust vormistama.

«Tahan tänada ajakirjandust ja õiguskaitseorganeid töö eest, mida nad on juhtumi käsitlemisel teinud. Soovin rahu Kuusiku perekonnale ja töörahu politseile, et nad saaksid selle juhtumi uurimise lõpule viia,» ütles president.

Ratas ütles, et palus täna enda juurde politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri, riigi peaprokuröri Lavly Perlingu, justiitsminister Raivo Aegi ja siseminister Mart Helme ning prokuratuuri ja politsei juhid andsid toimunust ülevaate. «Ma olen veendunud, et politsei ja prokuratuur teevad oma tööd hästi ja kindlasti ei ole mul õigust hetkel praeguses menetlusetapis nende tööd kommenteerida,» ütles Ratas.

Ka Jüri Ratas tänas enne ajakirjanike eest lahkumist ajakirjandust ja soovis edu.

Marti Kuusik teatas õhtul vahetult enne presidendi avaldust meediale saadetud kirjas, et esitas teisipäeval erakonna esimehele Mart Helmele ja peaminister Jüri Ratasele avalduse ministriametist tagasiastumiseks.

«Kinnitan jätkuvalt, et minu vastu esitatud süüdistused on laim – ma ei ole vägivallatseja,» kirjutab Kuusik avalduses.

«Viimastel päevadel minu vastu vallandatud õõvastavale meediarünnakule on nüüdseks lisandunud prokuratuuri otsus alustada kriminaalasi. Sellises olukorras ei ole mul võimalik ministrina tööd teha. Samuti ei saa normaalselt tööd teha ülejäänud valitsus,» jätkab ta.

«Soovin tagada ametisse astunud valitsusele töörahu ning tuua oma erakond rünnakute alt välja. Samuti soovin säästa oma perekonda meedias toimuvast psühhoterrorist. Loobun ministri ametist mitte selle tõttu, et süüdistused minu vastu oleks tõsi, vaid vastupidi, selleks, et keskenduda enda kaitsmisele kriminaalasjas ja oma hea nime taastamisele.»

Postimees püüdis teisipäeva õhtu jooksul korduvalt ühendust saada nii EKRE esimehe Mart Helme kui ka EKRE rahandusministri Martin Helmega, kuid telefonidele nad ei vastanud. EKRE kommunikatsiooninõunik Holger Berg ütles, et erakonnal veel uut ministrikandidaati ei ole.

Viimastel valimistel Lääne-Virumaal kandideerinud Marti Kuusik sai valimistel 657 häält ning riigikokku ei pääsenud. EKRE ridadest sai riigikogusse 3335 häält kogunud Anti Poolamets ning Kuusik on 818 häält saanud Aarne Mäe järel Poolametsa teine asendusliige.

Prokuratuuri pressiesindaja Olja Kivistiku sõnul jätkavad politsei ja prokuratuur kõikide asjaolude väljaselgitamist ja tõendite kogumist ning seda tehakse tema kinnitusel võimalikult kiiresti. «Politsei ja prokuratuur võtavad lähisuhtevägivalla kahtlusi alati väga tõsiselt. Meie kõige olulisem eesmärk on pakkuda igale ohvrile vajalikku abi ja kaitset,» sõnas Kivistik.

Viru ringkonnaprokuratuur teatas esmaspäeva õhtul, et politsei ja prokuratuur alustasid kriminaalmenetlust meedias avaldatud väidete kontrollimiseks Marti Kuusiku väidetava vägivallatsemise suhtes. Kriminaalmenetlus algatati kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel ning menetlust juhib Viru ringkonnaprokuratuur.

Kuuldused värske ministri väidetava vägivalduse kohta koduseinte vahel hakkasid levima kohe pärast seda, kui Kuusik tõusis ligi kolm nädalat tagasi EKRE infotehnoloogia- ja väliskaubanduse ministri kandidaadiks.

Marti Kuusik ütles esmaspäeval Postimehele, et teda puudutavad süüdistused perevägivallas on alusetud valed. «Ka minu eksabikaasa on selle kohta teie väljaandele eelmisel nädalal juba oma kommentaarid jaganud.» Marti Kuusiku endine abikaasa pidi Mart Helmele, Martin Helmele, Marti Kuusikule ja peaminister Jüri Ratasele telefoni teel kinnitama, et Kuusik pole kodus vägivallatsenud.

Mart Helme ütles esmaspäeval Postimehele, et rääkis sama päeva hommikul telefoni teel ministri Marti Kuusiku endise abikaasaga, kes kinnitas talle, et jutud ministriametisse kinnitatud Marti Kuusiku koduseinte vahel toimunud perevägivallast ei vasta tõele. 

Politseist öeldi esmaspäeva pärastlõunal, et neile ei ole Kuusikuga seoses laekunud ühtegi teadet lähisuhtevägivalla kohta, samuti ei ole tema suhtes alustatud ühtegi vastavasisulist menetlust.

Kommentaarid (134)
Copy
Tagasi üles