Ülevaade: kes on ministrite nõunikud? (27)

Uus valitsus andis esmaspäeval riigikogu ees ametivande. Foto: Mihkel Maripuu
Copy

Mitmed ministrid on juba jõudnud selgusele, kes hakkavad neile tarka nõu andma. Postimees teeb ülevaate seni teadaolevatest ministrite nõunikest.

Rahandusminister Martin Helme (EKRE)

Minister Martin Helme
Minister Martin Helme Foto: Sander Ilvest

Lasse Lehis

Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits

Lasse Lehis on Eesti õigusteadlane ja Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige.

2001. aastal kaitses Lehis Tartu Ülikoolis doktorikraadi majandusteaduses väitekirjaga «Eesti tulumaksureform». Ta on avaldanud arvukalt artikleid majandusteemadel, samuti maksundust käsitlevaid raamatuid.

2001. aastast on ta Rahvusvahelise Maksuõiguse Ühing IFA-Eesti juhatuse esimees, 2007. aastast MTÜ Eesti Maksumaksjate Liit juhatuse liige, 1999. aastast MTÜ Eesti Maksuteadlaste Selts juhatuse esimees, 1998. aastast Riigikohtu halduskolleegiumi nõunik.

EVEA nimetas Lehise (koos Indrek Tederiga) 2009. aasta ettevõtluse sõbraks.

 

__________

Kersti Kracht

Kersti Kracht.
Kersti Kracht. Foto: Peeter Langovits

Kersti Kracht alustas poliitikas 1990. aastal, olles üks Eesti Ettevõtjate Erakonna asutajaid. 2017. aastal liitus ta EKRE nimekirjaga, kandideerides kohalikel valimistel Lasnamäel, kus ta kogus 947 häält, mis garanteeris talle koha linnavolikogus.

Ettevõtlusega on Kracht tegutsenud alates 1987. aastast. Enda sõnul on naine puutunud kõige rohkem kokku majandus-, rahandus- ja õigusküsimustega. Kracht on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli Majandusteaduskonna tööstuse juhtimise ja planeerimise eriala. Lisaks on naine õppinud eesti keelt ja kirjandust ning psühholoogiat.

Krachtil on käsil suur äritüli eksabikaasa Agros Krachtiga.

 

__________

Kristel Menning

Kristel Menning.
Kristel Menning. Foto: Sander Ilvest

Menning on ettevõtja, Zanotti Külmatehnika OÜ juhatuse liige ja EKRE Viimsi osakonna aseesimees.

Menningu karjääri on mahtunud ka skandaal, kui 2017. aasta kevadel esitas Viimsi Haldus OÜ tsiviilhagi firma endise juhi Madis Saretoki ja Menningu vastu, kes oli varasemalt ettevõtte nõukogu liige. Neid süüdistati firmale suure kahju tekitamises, kui 2016. aasta jaanuaris müüdi 150 000 euro eest maha vallafirmale kuulunud maatükk Viimsi keskuses.

 

__________

Rain Epler

Rain Epler
Rain Epler Foto: Sander Ilvest

Ministri nõunik Rain Epler ei ole EKRE liige, kuid on aastatel 2000-2006 kuulunud Isamaaliitu ning kandideerinud 2017. aasta kohalikel valimistel Reformierakonna nimekirjas.

Epler on töötanud kindlustusfirmades AON ja RSA ning Swedbanki kindlustusseltsis, kus tema vastutusvaldkonnaks oli IT ja arendus. Eplerile kuulub sõiduautode ja väikebusside müügiga tegelev Baltic Fleet Company, arvutialaseid konsultatsioone pakkuv Kolmejalgne mündiga konn OÜ ning Pühajõe pruulikoda.

Keskkonnaminister Rene Kokk (EKRE)

Keskkonnaminister Rene Kokk
Keskkonnaminister Rene Kokk Foto: Tairo Lutter

Gert Villard

Gert Villard
Gert Villard Foto: Facebook

Villard on sündinud Raplas ning lõpetanud sealse Ühisgümnaasiumi. Tallinna 19. kutsekeskkoolis õppis mees autokererihtija-keevitaja eriala. Veel on ta õppinud Luua Metsanduskoolis ning Eesti Põllumajandusülikoolis Ökonoomikat.

Villard on töötanud kliendihaldurina SEB pangas ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuses.

Kuni nõunikuks saamiseni töötas mees Riigi Kinnisvara ASi suurkliendihaldurina.

 Siseminister Mart Helme (EKRE)

Siseminister Mart Helme
Siseminister Mart Helme Foto: Tairo Lutter

Mark Majorov

Majorov on Eesti kaitseväelane. 2007. aastal sai ta presidendilt Kotkaristi IV klassi teenetemärgi, samuti on Majorov saanud aumärke Kaitseväelt. 

Majorovist leiab pildi vaid ühe artikli juurest, mille kirjutas 2012. aastal Eesti Ekspress ja mis räägib sellest, kuidas toonane Kaitseväe Logistikakeskuse ülema kohusetäitja Majorov mõnitas kaitseväkke tööle kandideerinud naist, paludes tal töövestlusel näiteks joonistada lammast, vastata, kuidas sai laualolnud klaasi vesi ja selgitada, millest on tehtud Kuu.

2016. aastal kutsus Majorov ühena 34st Eesti eru- ja reservkaitseväelasest presidendivalimistel toetama EKRE presidendikandidaati Mart Helmet.

Maaeluminister Mart Järvik (EKRE) 

Maaeluminister Mart Järvik
Maaeluminister Mart Järvik Foto: Tairo Lutter

Maido Pajo

Maido Pajo
Maido Pajo Foto: Facebook

Maido Pajo on Eesti jurist, kes lõpetas 1977. aastal Tartu Riikliku Ülikooli õigusteaduskonna. Ta oli Eesti Juristide Liidu asutajaliige, samuti on ta olnud liidu president.

Aastatel 1996–1999 kuulus Pajo VIII riigikogu koosseisu. Aastatel 1995–1999 oli ta valitsuse maareformikomisjoni sekretär ja põllumajanduse krediteerimise fondi nõukogu liige. 2000–2002 oli Pajo riigikantselei ametnike atesteerimiskomisjoni liige ja 2002–2003 põllumajandusministeeriumi atesteerimiskomisjoni ekspert. Aastatel 2003–2007 oli Pajo põllumajandusminister Tiit Tammsaare ja Ester Tuiksoo nõunik ning aastatel 2007–2010 riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni nõunik-sekretariaadi juhataja.

Aastast 1992 astus Pajo Keskerakonda, pärast seda oli ta üks Arengupartei asutajatest ja selle aseesimees ning aastal 2000 astus ta Rahvaliitu. Pärast seda sai temast Rahvaliidu ja Eesti Rahvusliku Liikumise ühinemisel moodustatud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liige.

Pajo on kuulunud Jõelähtme vallavolikogusse. Praegu on Pajo EKRE kandidaat Euroopa Parlamendi valimistel.

__________

Urmas Arumäe

Urmas Arumäe
Urmas Arumäe Foto: Facebook

Urmas Arumäe on vandeadvokaat, kes lõpetas 1988. aastal Tartu Ülikooli õigusteaduskonna, 1992. aastal Estonian Business Schooli (EBS) rahvusvahelise ärijuhtimise magistriõppe, 1998. aastal Stockholmi Ülikooli õigusteaduskonna Euroopa Liidu õiguse magistriõppe cum laude ning 2016. aastal EELK Usuteaduse Instituudi kristliku kultuuriloo magistriõppe. 2010. aastal kaitses Arumäe EBSis doktoriväitekirja teemal «Territoriaalne kogukond ja selle juhtimise õiguslik korraldus» ja sai juhtimisteaduste doktoriks.

Alates 1992. on Arumäe andnud äriõiguse loenguid EBSis ning alates 2008. aastast on ta EBSi õiguse ja avaliku halduse dotsent ning EBSi Helsingi filiaali nõukoja juhataja.

Ta on Eesti Advokatuuri liige, Rahvusvahelise Advokaatide Assotsiatsiooni liige ja Eesti Konsulantide Assotsiatsiooni liige. Alates 1994. aastast on Arumäe vandeadvokaat, samuti on ta olnud Eesti Juristide Liidu president. Arumäe on asutanud ka mitmeid advokaadibüroosid: 1995. aastal advokaadibüroo Concordia, 2000. aastal koostöös PricewaterhouseCoopers Eestiga advokaadibüroo Landwell ja 2011. aastal advokaadibüroo Andresson Consulting Network.

1994. aasta 2. juunist 8. novembrini oli Arumäe Mart Laari esimeses valitsuses justiitsminister.

Regionaalminister Jaak Aab (Keskerakond)

Regionaalminister Jaak Aab
Regionaalminister Jaak Aab Foto: Elmo Riig

Risto Kask

Risto Kask
Risto Kask Foto: Erakogu

Risto Kask on Eesti riigiametnik. Kask on bakalaureusekraadi omandanud Eesti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor majandusarvestuse ja finantsjuhtimise erialal ning magistrikraadi ettevõtte finantsjuhtimise erialal. Ta on end täiendanud Londoni Ülikoolis, Müncheni Ludwig Maximiliani Ülikoolis ja Pennsylvania Ülikoolis. Kask omandab doktorikraadi EBSis teemal «The Influence of Forming Joint Municipalities to Financial Capability of Local Municipality, Based on the Sample of Estonian Administrative-Territorial Reform».

Eduka akadeemilise töö eest nimetati 2016. aastal Tallinna linna innovatsioonistipendiumi stipendiaadiks.

Aastatel 2004–2015 oli Kask Keskerakonna Noortekogu liige, sealhulgas Pirita piirkonna juht. Keskerakonna liikmeks astus ta 2011. aastal. Aastatel 2011–2014 kuulus Kask Keskerakonna Pirita piirkonna juhatusse ning alates 2014. aastast oli ta Keskerakonna Nõmme piirkonna aseesimees. 2016. aastal ütles Kask TV3 «Seitsmestele uudistele», et kindlasti ei ole see ametipost tema «ambitsioonide kulminatsioon».

2013. aastal osales Kask kohalike omavalitsuste volikogude valimisel Pirita valimisringkonnas ning kogus 17 häält. 2017. aastal toimunud valimistel kogus Kask Nõmme piirkonnas 62 häält

Kask on heategevusorganisatsiooni Aita Nõrgemat MTÜ asutajaliige ja Ettevõtluskooli Noor Eesti juhatuse liige.

__________

Kea Kruuse 

Kea Kruuse.
Kea Kruuse. Foto: Silver Raidla

Kea Kruuse on jurist ja riigiametnik. Ta on olnud Tallinna linna noortevolikogu esimees. Kruuse on lõpetanud 2017. aastal Tartu Ülikooli õigusteaduskonna bakalaureuse ja praegu on ta omandamas Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas magistrikraadi. 

Ta on olnud 2013-2015 aastatel Tallinna linnavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni liige. 2016. aastast on ta olnud ka Põhja-Tallinna linnaosa vanema (toona Raimond Kaljulaid) nõunik. 

Jaak Aabiga (riigihaldusministriga) algas neil koostöö juba kaks aastat tagasi, kui Aab sai riigihaldusministriks, siis töötas Kruuse ta nõunikuna, mida ta ka jätkab uue valitsuse koosseisus. 
 

Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond)  

Rasmus Sinivee

Rasmus Sinivee
Rasmus Sinivee Foto: Facebook

Rasmus Sinivee omandas nii bakalaureuse- kui magistrikraadi Tallinna Ülikoolis. Bakalaureuseastmes õppis Sinivee noorsootööd ja turundust ning magistriastmes kommunikatsiooni.

Varem on Sinivee olnud Pirita linnaosavalitsuse avalike suhete nõunik ja Tallinna abilinnapea Tõnis Mölderi nõunik.

Ta on kaasa löönud nii Kalamaja päevade, Uue Maailma tänavafestivali kui ka Rat Race Tallinn kommunikatsiooni korraldamisel. 

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas (Keskerakond)

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas Foto: Eero Vabamägi

Priit Simson 

Priit Simson
Priit Simson Foto: Erakogu

Kuigi Simson läks esialgu õppima ajalugu, sai ta bakalaureusekraadi 2005. aastal Tartu Ülikooli riigiteaduste erialal. Tema töö teema oli «Venekeelse elanikkonna äärmusliikumised Eestis aastatel 1988-1993, selle allakäigu ja lagunemise põhjused».

Simson töötas üheksa aastat Eesti Päevalehes arvamustoimetajana. Alates 2017. aastast oli ta tööl endise Tallinna linnapea Taavi Aasa meedianõunikuna.

2008. aasta juunist kuni 2015. aastani oli Priit Simson abielus Kadri Simsoniga.

Simson peab lugu spordist ja korraldas aastaid Elva Jooksusarja.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps (Keskerakond)

Ketly Tattar
Ketly Tattar Foto: Facebook

Ketly Tattar

Tattar omandas 2017. aastal Tartu Ülikooli majandusteaduskonnas bakalaureusekraadi. 

Ta kuulub Tartus asuva kasutatud riietega kaupleva Mecca OÜ juhatuse liikmete hulka.

Isamaa ministrid on kaitseminister Jüri Luik, justiitsminister Raivo Aeg, välisminister Urmas Reinsalu, rahvastikuminister Riina Solman ja kultuuriminister Tõnis Lukas, kuid erakonna esindaja sõnul pole nende nõunikud veel paigas. ERRi andmetel asub Reinsalu nõunikuna ametisse endine ajakirjanik Mart Luik ning rahvastikuminister Riina Solmani nõunikuna Aivo Vaske, kes on varem olnud nii rahandusministri kui regionaalministri nõunik.

Kommentaarid (27)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles