Fotod ja video: Mart Helme tundis end uues töökohas kui Versailles' lossis (8)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy

Siseministeeriumis Tallinnas Pagari tänaval oli esmaspäeval tavapärasest ärevam päev - uue töökohaga tulid tutvuma värske siseminister Mart Helme (EKRE) ja rahvastikuminister Riina Solman (Isamaa), kelle maja töötajad piduliku aktusega vastu võtsid.

«Nagu Louis XIV astuks Versailles' lossi,» viskas siseminister Mart Helme soojenduseks nalja, kui ta neljanda korruse saali sammus, saatjaks EKRE laualipuga nõunik. Lipp pidavatki olema esimene asi, mille uus minister töölauale asetab. Ehkki meeleolud saalis olid pidulikud, oli õhus tunda teatavat rahutust ning teadmatust tuleviku pärast. Siseministri ameti Helmele loovutanud Katri Raiki kõne ajal voolasid saalis mitmel ametnikul pisarad, nutumärgade silmadega pidi võitlema ka Raik ise. Lühikesed neli kuud Eesti siseturvalisuse eest vastutanud Raik pani kolleegidele südamele, et töötajad üksteise eest rohkem hoolitseksid. Samuti palus Raik ametnikel uutest ministritest lugu pidada ning olla vähemalt sama head või paremad partnerid.

Mart Helme tänas lahkuvat ministrit ja siseministeeriumi ametnikke riigi järjepidevuse hoidimise eest. «Riigi järjepidevus on kriitilise tähtsusega. Kui see katkeb, siis on asi halvasti, kuid ma tean, et Eesti Vabariigis on veerandsajandi jooksul kujunenud välja väga professionaalne ametkond ning see järjepidevus antakse praegu edasi,» ütles Helme töötajaid tervitades.

Mart Helme lubas uute alluvate ees kõneledes, et ühtegi pead maha raiuma ei hakata. «Isegi pakku ei võtnud seekord kaasa,» jätkas Helme naljatlemist, kinnitades sellega, et ühtegi inimest ta vallandada ei kavatse ning mingit sellist nimekirja pole olemas. «Meie eesmärk pole lammutada, vaid Eesti riiki edasi hoida,» lisas ta.

Samas toonitas Helme, et sellist siseministrit pole selle maja seinad kunagi näinud. «Ma olen minister, keda pole siin majas varem olnud - ma ei taha teha karjääri, mind ei huvita raha, ma ei võta viina ja ma ei aja naisi taga. Mida küll sellise tüübiga teha, kui küüned ei hakka kuskilt taha,» tutvustas uus minister end Pagari tänava maja suures saalis. Siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna kinkis uuele ministrile soojad Eesti sussid, millega viidati Helme varasemale sõnavõtule, kus ta lubas ministeeriumis «sussisahistamise» ära lõpetada.  Kingitusi jagus teisigi - nii Solman kui Helme said pähe traditsioonilised päästekiivrid. Helme tänas kingituse eest, sest metsatöid tehes pidi selline asi marjaks ära kuluma. Pidavat kukkuvate puuokste eest hästi kaitsma.

Helme ütles pärast tseremooniat Postimehele, et vastuvõtt on uues majas seni olnud soosiv. «Eelnevad kontaktid ja vestlused kantsler Lauri Lugnaga on olnud äärmiselt konstruktiivsed. Ma olen juba jõudnud kogeda, et kõik, mis me oleme kokku leppinud, on läinud ka töösse. Kui terve maja on nii toimekas ja tegus, siis ma arvan, et saab olema päris tore siin töötada,» rääkis siseminisiter.

Helme sõnul on tal maja ja inimestega tuttavaks saamisega aga väga kiire, sest mai teises pooles toimuval riigi eelarvestrateegia arutelul tahab värske minister olla kursis ministeeriumi finants-, kinnisvara ja administratiivsete probleemidega. Seetõttu ennustab Helme omale esimestel nädalatel pikki ja raskeid tööpäevi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles