Suhtekorraldaja: IRLi valijat lepitaks ministri ohverdamine

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi kommid.
IRLi kommid. Foto: Toomas Huik

Kriisikommunikatsiooni eksperdi Kirsti Ruuli sõnul võtab ühiskond IRLi poliitikute Vene ärimeestele elamislubade vahendamise skandaali valulisemalt kui Keskerakonna idarahaskandaali, mistõttu ei tasuks piirduda vähema kui ministri tagasikutsumisega.

Taolist valulikkust põhjendas Ruul asjaoluga, et IRL on oma sõnumites pidevalt moraalile rõhuv ning eesti väärtusi esindav rahvuslik-konservatiivne erakond, mille Vene-poliitika on olnud Keskerakonnaga võrreldes oluliselt vähem sõbralik.

IRLi juhtpoliitikud on Ruuli hinnangul elamislubade skandaali mõju silmnähtavalt alahinnanud. «Avalikkuse reaktsioone vaadates on selge, et inimesed peavad elamislubadega seonduvat äritegevust mõjuvõimuga kauplemiseks, isegi kui tegemist on juriidiliselt korrektse skeemiga,» märkis ta.

Ruuli sõnul eeldavad inimesed, et riigikogu liikmed kui rahva esindajad tegutsevad rahva hüvanguks, mitte isiklike ärihuvide või parteikassa täitmise eesmärgil.

«Neid asjaolusid arvestades ei ole avalikkuse jaoks piisav Indrek Raudse taandumine riigikogust,» rääkis ta Postimehele.

«Väärtuskonflikti korral eeldab isamaalise tiiva valija vähemalt ministri tasemel poliitilise vastutuse võtmist,» märkis valimiste eel sotsiaaldemokraatide meediasuhtlust vedanud Ruul.

««Kampsunid» on selles kriisis saanud üle pika aja rääkida oma põhiväärtustest ja on andnud toimunule moraalseid hinnanguid, mida ühiskond tegelikult erakonna juhtfiguuridelt ootab,» viitas ta IRLi siseopositsioonile.

Otsus lahendada edasine nii, et löögi all olevad ministrid ise juhtunu uurimist korraldavad, meenutab Ruuli hinnangul vana head keskerakondlikku «tõekomisjoni», aga seda eeldatavalt kaasaegsemas erakonnas.

«Senisegi populaarsuse säilitamiseks on IRLil kindlasti vaja teha täiendavaid samme, erakonna eestseisuse ja ministrite senistest rabedavõitu väljaütlemistest usalduse taastamiseks ei piisa,» soovitas ta.

Arvestades, et skandaali sattunutel on küllaga poliitilist kogemust, eeldanuks Ruul neilt märksa enam küpsust nii tagasi- kui ka edasiastumise kontekstis. «Peasekretäri lapsesuu peegeldab selle kriisi valguses näitlikult IRLi noorema põlvkonna kesist võimet ühiskonnaga suhestuda.»

Siiski märkis Ruul, et IRLi jaoks positiivne uudis on, et neljast parlamendierakonnast allapoole neljandat kohta nad kukkuda ei saa ning vääramatu jõuga läheneb jõuluaeg, mil inimesed enam poliitilist nääklemist kuulata ei taha.

Eelmisel nädalal selgus, et Tallinna vanalinnas IRLi liikmetele Nikolai Stelmachile, Indrek Raudsele ja Siim Kabritsale kuuluvasse korterisse on registreeritud suur hulk firmasid, mis kuuluvad Venemaa ja teiste eksliiduvabariikide miljonäridele, kes on saanud Eesti elamisloa.

Raudne teatas seepeale reedel riigikogust ning Stelmach Tallinna linnavolikogust lahkumisest.

IRLi eestseisus otsustas lisaks eile, et juhtunuga seoses avalikkuse huviorbiiti sattunud ministreid Juhan Partsi ja Ken-Marti Vaherit tagasi kutsuma ei hakata, kuigi ligi 80 erakonna liiget seda päev varem esitatud kirjas soovis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles