Seeder kutsub skandaali tõttu kokku IRLi volikogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder abikaasaga
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder abikaasaga Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu esimees Helir-Valdor Seeder teeb ettepaneku kutsuda laupäeval kokku erakonna erakorraline volikogu, et arutada elamislubade äri juhtumi asjaolusid.

Seeder ütles BNSile, et kuna põhikirja järgi on temal õigus volikogu kokku kutsuda, ta seda ka teeb.

«Volikogu kokkukutsumine on mõistlik ja põhjendatud, et laiem ring erakonna liikmeid saaks infot otse allikatest. Nii et meil on selline plaan ja loodan, et täna otsustame ära koha ja kellaaja,» sõnas ta.

Seederi sõnul ei ole volikogu liikmete poolt väga intensiivset survet koosoleku kokkukutsumiseks olnud.

«Aga eks ma suhtlen erakonna liikmetega otse ja telefonitsi, on ka paar-kolm e-kirja saabunud, kus mulle on ettepanek volikogu kokkukutsumise kaalumiseks tehtud,» ütles Seeder.

Kui korralise volikogu kokkukutsumiseks on vaja sellest ette teatada kümme päeva, siis erakorralise volikogu kokkukutsumiseks piisab kolmepäevasest etteteatamisest.

IRLi volikogus on 148 hääleõiguslikku liiget.

IRLi põhikirja järgi saab volikogu vajadusel tagasi kutsuda erakonna esindaja valitsusest.

Volikogu koosolek on otsustusvõimeline, kui selles osaleb üle kolmandiku volikogu liikmetest.

Seeder ütles ERR Uudistele, et volikogu võimaldaks erakonna liikmetel Ken-Marti Vaherilt ja Juhan Partsilt otse küsida informatsiooni, mis neid huvitab.

«Selline vaba informatsiooni vahetus ja vahetu kontakt on ülimalt vajalik,» lausus Seeder, märkides, et volikogu on kõrgeim organ suurkogude vahel ning väga vääriline institutsioon ära kuulamaks kõik osapooled ja langetamaks siis õigeid otsuseid.

Küsimusele, kas esmaspäeval toimunud IRLi eestseisus otsustas ministrid ametisse jättes õigesti, vastas Seeder, et ühtegi putru ei sööda kuumalt.

«See on piisavalt oluline küsimus, et saada selgust otse inimeste käest, mina ei pea absoluutselt õigeks sellist lähenemist, et me enne mõistame inimesed hukka, kui me nende käest oleme selgitusi pärinud, selles mõttes mina arvan, et eestseisus tegi õiged otsused; enamus, kes kohal olid, said kõik oma küsimustele ka vastused,» ütles ta.

«Kuna see eestseisuse koosolek ennast õigustas ja kindlasti usaldus mitte ei vähenenud, vaid suurenes, siis ma arvan, et ka volikogu on institutsioon, kus me saaksime asju vabalt arutada,» lisas ta.

Elamisloaskandaali arutanud IRLi eestseisus otsustas esmaspäeval, et majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ning siseminister Ken-Marti Vaher skandaali tõttu ametist lahkuma ei pea.

Eestseisuses ei leidnud toetust 79 erakonna liikme pühapäeval esitatud ettepanek, et riigikogust lahkuks lisaks Indrek Raudsele ka Siim Kabrits ning ministriametist kutsutaks tagasi Juhan Parts ja Ken-Marti Vaher.

Ettepanekut ei toetanud ükski kohalolnud eestseisuse liige. Selle vastu oli 11 inimest, erapooletuks jäi neli.

Eestseisus pidas pärast asjaosaliste selgituste kuulamist küllaldaseks, et Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach on astunud tagasi oma valitud ametitest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles