Kelam, Herkel ja Lukas: partei eestseisus käitus täna valesti

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kampsunite» tiiva esindaja Tõnis Lukas.
«Kampsunite» tiiva esindaja Tõnis Lukas. Foto: Peeter Langovits

IRLi eestseisuse liikmed Tunne Kelam, Andres Herkel ja Tõnis Lukas teatasid ühisavalduses, et ei pea õigeks seda, et partei eestseisus lükkas täna erakonna liikmete eilse pöördumise täies mahus tagasi. Nad ootavad ka, et rohkem inimesi võtaks elamislubade skandaalis poliitilise ja moraalse vastutuse.

«Mõistan liikmete teravat muret. Maineprobleem on rahvuslik-konservatiivse erakonna jaoks ränk ja senised sammud on ebapiisavad,» ütles Herkel. «Kogu paketi hääletuselepanek, kus sisaldusid erinevad elemendid, mida tuleb eraldi arutada, ei olnud mõistlik,» leidis hääletusel erapooletuks jäänud Herkel.

Tunne Kelam kritiseeris tänasel erakonna eestseisuse koosolekul kõlanud üleolevat suhtumist IRLi kriitilisemate liikmete seisukohtadesse.

Tema sõnul on kriitika välja kasvanud sellest, et eestseisuse kokkukutsumisega viivitati, erakonna maine on tugevalt kahjustatud ning asjaosaliste selgitused avalikkuse ees on olnud lünklikud.

««Juriidiliselt on kõik korrektne»-stiilis seisukohtadega ei lahenda erakond põhilist probleemi – usalduse taastamist,» ütles Kelam. «Isegi kui kõik selgitused oleksid korrektsed, pole põhjust pisendada avalikkuse ega erakonna paljude liikmete muret ega suhtuda väljakutsuvalt meedia tegevusse.»

Kelam toetas esimees Mart Laari 2. detsembri avaldust, mille järgi olukorrale tuleb anda põhimõtteline hinnang, et veenvalt ära hoida selliste juhtumite esinemine tulevikus.

Herkel, Kelam ja Lukas märkisid ka, et olles kuulanud täna eestseisuses ära ministrite Ken-Marti Vaheri ja Juhan Partsi selgitused, said nad küll paljudele küsimustele vastused, kuid mõned küsimused vajavad täiendavat selgitust.

«Peame vajalikuks erakonna volikogu kogunemist, mis annaks liikmetele võimaluse oma seisukohti väljendada ja küsimusi esitada. Mina sain Juhan Partsilt osadele küsimustele vastuse, kuid mitte kõigile,» ütles Andres Herkel.

«Me peame vajalikuks täiendava poliitilise ja moraalse vastutuse võtmist asjasse segatud isikute poolt,» rõhutavad kolm poliitikut ühises pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles