Vaher: kvoodisuurendajad olid ametis enne mind

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kahest löögi alla sattunud ministrist - Ken-Marti Vaher.
Üks kahest löögi alla sattunud ministrist - Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Siseminister Ken-Marti Vaher viitas täna IRLi eestseisuse koosoleku järel ajakirjanikega vesteldes, et tänavune elamislubade kvoodi suurendamine ei tulene tema ministriks olemisest, vaid on siseministeeriumi senise poliitika jätk.

«Seda te võite küsida kõikide siseministeeriumi ametnike käest,» vastas Vaher küsimusele, kas see pole mitte huvide konflikt, kui siseministeerium hakkab uurima kvoodisuurendamise tagamaid – osales ju kvoodi suurendamisel tänavu sügisel Vaheri juhitav ministeerium ise.

«Mina olen ametis natuke üle 6 kuu. Kõik ametnikud, kes on puutunud kokku välismaalaste seadusega seonduvaga, on ametis olnud ammu enne mind. Ka kantsler on ametis olnud enne mind – seega ma võin teile väga selgelt ja lihtsalt öelda, kõik otsused, mis on sel aastal langetatud, nendel on ühemõtteline põhjendatus ja argumentatsioon.»

See, miks valitsus suurendas tänavu sügisel kvoote, on Vaheri väitel mitmeid kordi avalikkusest läbi käidud.

«Kõige olulisem on minu meelest see, et me saaksime sellise süsteemi elamislubade ja teiste välismaalaste seadusega seonduva reguleerimisel, et julgeolekuohud ja väärkasutused oleks viidud miinimumi, aga samas oleks tagatud selle seaduse tegelik mõte – ehk need isikud, kes toovad eesti ühiskonnale kasu, lisaväärtust, et me nende osas ei keera kraane täielikult kinni.»

Vaher lubas ühtlasi, et üritab välismaalaste seadust karmistava eelnõu valmis saada järgmise aasta alguses, ning avaldas lootust, et riigikogu võtab selle juba kevadel vastu. Ta ei välistanud samas, et tuliste parlamendiarutelude korral, võib vastuvõtmine lükkuda sügisesse.

IRLi eestseisus otsustas täna, et ei poolda avaldust, mis kutsus Ken-Marti Vaherit ja majandusminister Juhan Partsi elamisloaskandaali tõttu tagasi astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles