Populaarseim europarlamendi kandidaat on Kaljurand (26)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Marina Kaljurand on populaarseim Euroopa Parlamendi valimiste kandidaat.
Marina Kaljurand on populaarseim Euroopa Parlamendi valimiste kandidaat. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Maikuu lõpus toimuvad Euroopa Parlamendi valimised erinevad kahe kuu eest toimunud riigikogu valimistest eelkõige selle poolest, et tegu on sisuliselt isikuvalimistega. Erakondlikust kuuluvusest olulisem on kandidaat ise. Postimehe tellitud ja Kantar Emori läbi viidud uuringust selgub, et kõige populaarsem kandidaat on sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideeriv Marina Kaljurand. Talle annaks oma hääle 12,5 protsenti küsitletutest.

Sotsiaaldemokraatide kandidaatide toetus kokku annab erakonnale toetuseks 15,5 protsenti, samas kui SDE üldine reiting on viimastel andmetel 11 protsenti. Kantar Emori turundusstrateegiate juht Aivar Voog tõdes samuti, et selles uuringus hakkavad riigikogu reitingutega võrreldes silma suured erinevused, mis vihjab sellele, et Euroopa valimised on oluliselt enam isiku ja palju vähem erakonna valimised.

«Ka kandidaadi positsioon erakonna nimekirjas ei mängi nii suurt rolli kui riigikogu valimistel, seega võib viimane kandidaat saada palju enam hääli kui nimekirja teine või kolmas. Olulisem on isiku enda sobivus esindama Eestit Euroopa Parlamendis,» ütles ta. Sotside euronimekirja tugeva positsiooni taga on Voogi sõnul just põhiliselt Kaljurannale antavad hääled, teiste erakonna kandidaatide osakaal selles on marginaalne.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles