IRLi eestseisus ei toetanud ministrite väljavahetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRLi) eestseisus ei toetanud tänasel erakorralisel koosolekul erakonnaliikmete eilset avaldust, milles taotleti majandusminister Juhan Partsi ja siseminister Ken-Marti Vaheri väljavahetamist.

«Ettepanek ministrid tagasi kutsuda ei leidnud huvitaval kombel eestseisuses ühtegi poolthäält. Nii jäävad ministrid ametisse ja jätkavad oma tööd,» ütles IRLi esimees Mart Laar pärast koosolekut ajakirjanikele. Selle vastu oli 11 inimest, erapooletuks jäi neli.

Erakonnast lahkumine eestseisuse sellise otsuse järel on tema sõnul nüüd iga liikme enda otsustada. «Ma arvan, et eks need erakonna liikmed, kes lubasid lahkuda, nende asi on nüüd teha oma otsus. Nagu ma ütlesin, huvitaval kombel ei leidnud nende kiri erakonna eestseisuses mitte ühtegi poolthäält. Siin ei olegi midagi muud kommenteerida - kui selliseid samme astutakse ja kui on lubatud erakonnast lahkuda, ju siis need inimesed niimoodi teevad, nagu näha, erakonna sees neile toetus puudub,» ütles Laar.

Tema sõnul kuulas eestseisus täna ära kõigi asjaosaliste põhjalikud selgitused elamislubade skandaali teemal ja jäi nendega rahule. «See on huvitav, et tihtipeale on süüdistusi esitatud ilma, et süüdistuste esitajad oleks nende käest midagi küsinud. Aga see ei ole minu selgitada, eks see jääb nende inimeste südametunnistusele,» ütles ta. «Eestseisus andis väga selge seisukoha, mida ta olukorrast ja erinevatest süüdistustest arvab.»

Küsimusele, kas Stelmach ja Raudne võtsid eetilise vastutuse sel teemal, vastas Laar: «Ma saan aru, nad on lubanud kõikidest valitud kohtadest, kaasa arvatud ka Eesti Raudtee juurest esitada avalduse lahkumiseks – see on suhteliselt kõva sõna.»

«Erakond leidis, et ei tolereeri fiktiivsete elamislubade jagamist ning tegi ministritele ülesandeks sellega tegeleda ja astuda kõik vajalikud sammud, et see lõpetada,» ütles Laar.

Erakonna avaldus

Isamaa ja Res Publica Liidu eestseisus võttis koosolekul vastu avalduse, milles kinnitab, et IRL on läbi kogu oma tegevuse kaitsnud Eesti julgeolekut ning kindlat arengut.

«Seetõttu on IRL ühiselt seisukohal, et elamisloa tohivad kehtiva kvoodi raames saada vaid isikud, kes ei ole ohuks Eesti julgeolekule ning kes toovad meie ühiskonnale lisaväärtust,» seisis avalduses.

«Eesti on ajanud konservatiivset sisserännupoliitikat ja IRL leiab, et seda ei tohi muuta. Vältimaks fiktiivsete elamislubadega Eestisse ja Euroopa Liitu pääsemist tuleb julgeolekukontrolli nende üle oluliselt tugevdada. Kui keegi on saanud elamisloa fiktiivselt, tuleb see tühistada,» leiab IRL.

Praeguse siseministri Ken-Marti Vaheri ajal on alustatud menetlused 65 elamisloa tühistamiseks. IRL volitab siseministrit astuma kõiki vajalikke samme fiktiivsete elamislubadega seonduva selgitamiseks.

Eestseisuses ei leidnud toetust 77 erakonna liikme eile esitatud ettepanek, et riigikogust lahkuks lisaks Indrek Raudsele ka tema äripartner Siim Kabrits ning ministriametist kutsutaks tagasi Juhan Parts ja Ken-Marti Vaher. Ettepanekut ei toetanud ükski eestseisuse liige.

«Olles ära kuulanud asjaosaliste selgitused, peab IRLi eestseisus küllaldaseks, et Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach on astunud tagasi oma valitud ametitest,» seisis avalduses.

Erakonna nn kampsunite tiib tegi eile ettepaneku vahetada skandaali tõttu kiiremas korras välja ka majandusminister Juhan Parts ja siseminister Ken-Marti Vaher. Pöördumisele alla kirjutanud Aimar Altosaare arvates ootab IRLi ees suur pereheitmine, kui eestseisus ministrite väljavahetamisega ei nõustu.

IRLi liige, eestseisusesse kuuluv europarlamendi saadik Tunne Kelam ütles Postimehele enne koosolekut, et ootab sellelt ausust ja põhimõttekindlust.

«Kui on väga ebameeldiv hetk, siis on ainuke, mis taastab erakonna usalduse, ausus ja lõpuni minek nende hämarate asjade väljaselgitamisel, mis on põhimõttelises vastuolus IRLi ja rahvusriigi põhimõtetega,» selgitas ta.

Küsimusele, kas ta viitab sellega ka ministritele, vastas Kelam eitavalt.

Eelmisel nädalal selgus, et Tallinna vanalinnas Nikolai Stelmachile, Indrek Raudsele ja Siim Kabritsale kuuluvasse korterisse on registreeritud suur hulk firmasid, mis kuuluvad Venemaa ja teiste eksliiduvabariikide miljonäridele, kes on saanud Eesti elamisloa.

Raudne teatas reedel riigikogust ning Stelmach Tallinna linnavolikogust lahkumisest. Laari sõnul taandusid mehed ka erinevatest (nõu)kogudest, kuhu nad poliitikutena kuulusid.

IRLi eestseisuse liikmed erakonna kodulehe andmetel:

Mart Laar
Ene Ergma
Juhan Parts
Tõnis Lukas
Andres Herkel
Erki Nool
Madis Kübar
Indrek Raudne (astus reedel tagasi)
Ken-Marti Vaher
Lauri Vahtre
Peeter Tulviste
Priit Sibul
Siim Valmar Kiisler
Sven Sester
Tiit Leier
Tunne Kelam

Helir-Valdor Seeder
Liisa-Ly Pakosta
Marko Mihkelson
Mart Nutt
Siim Kabrits
Tarmo Kruusimäe
Tõnis Palts
Urmas Reinsalu
 

Vaata lisaks galeriile ka videot sellest, kuidas poliitikud sisenevad IRLi istungile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles