Peaministrikandidaat Kaja Kallas hääletatakse maha (36)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Kaja Kallas sai 5. aprillil presidendilt ülesande moodustada uus valitsus.
Kaja Kallas sai 5. aprillil presidendilt ülesande moodustada uus valitsus. Foto: RAIGO PAJULA/AFP/Scanpix

Täna astub riigikogu ette peaministrikandidaat, et saada volitused valitsuse moodustamiseks. Aga ta kukub läbi ja valitsust ta teha ei saa. Reformierakonna juht Kaja Kallas on sellega muidugi arvestanud, sest järjekorras järgmisel volituste küsijal Keskerakonna esimehel Jüri Ratasel on koalitsioon EKRE ja Isamaaga kokku lepitud ja lepe allkirjastatud.

Nädalavahetusel saatis Kallas avalikkusele Reformierakonna ja sotside valitsuse moodustamise alused. Algne idee oli pakkuda välja alternatiivne koalitsioonilepe, kus oleks detailselt kirjas, mida kavatsevad Reformierakond ja SDE teha tegelikult võimule tulevast koalitsioonist teisiti – kui palju langetada aktsiise, tõsta pensione jne.

Viiele leheküljele mahtuvast dokumendist vaatab aga vastu samasugune deklaratiivsus, nagu on ette heidetud Exceli-tabelita Keskerakonna-Isamaa-EKRE võimuleppele. Kohe hakkasid levima kuuldused, nagu ei oleks reformierakondlased ja sotsid saanud sinna täpsemaid punkte kirja panna seetõttu, et neis ei suudetud oma valimisprogrammides lubatu pealt lihtsalt kokku leppida.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles