Riigikohus saadikute palgavaidluse asjus aega raisata ei kavatse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Postimehe lugejate kupongid, millega toetati saadikute palkade külmutamist.
Pildil on Postimehe lugejate kupongid, millega toetati saadikute palkade külmutamist. Foto: Liis Treimann

Riigikohus otsustas täna, et aja kokkuhoiu mõttes arutatakse saadikute palkade külmutamise seaduse õiguspärasust kirjaliku menetluse käigus.

Täna kogunenud riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium otsustas, et nn saadikute palkade külmutamise seadust hakkab arutama riigikohtu 19-liikmeline üldkogu ning aja kokkuhoiu mõttes arutatakse selle seaduse õiguspärasust kirjaliku menetluse käigus, teatas riigikohtu pressiesindaja Postimees.ee'le.

Riigikohus korraldab presidendi poolt riigikohtule kaalumiseks saadetud riigikogu liikme palga ajutise korralduse seaduse arutamiseks istungi vaid juhul, kui menetlusosalised ehk president ja riigikogu seda soovivad.

Riigikogu põhiseaduskomisjon arutas sel esmaspäeval seda küsimust ja otsustati, et asja menetlemise käigu üle langetab otsuse riigikohus, teatati riigikogu pressitalitusest.

«President oma taotluses ei märkinud, millist menetlust ta soovib,» teatati presidendi kantseleist. 

Otsuse kuupäev pole veel teada

Millal riigikohtu üldkolleegium otsuse saadikute palga vaidluses langetab, ei osanud kohtu pressiesindaja öelda.

President Toomas Hendrik Ilvese taotlus tunnistada parlamendis vastu võetud riigikogu liikme palga ajutise korralduse seadus põhiseadusega vastuolus olevaks jõudis riigikohtusse 15. detsembril ning vastavalt seadusele on kohtul neli kuud aega seda arutada.

Seega peab lõplik lahend selles vaidluses selguma hiljemalt 15. aprilliks.

Kuni selle lahendi väljakuulutamiseni on saadikute sissetulek seotud neljanda kvartali keskmise palgaga.

Statistikaamet avaldab 2008. aasta neljanda kvartali keskmise palga 25. veebruaril. Kui see number saab avalikuks enne kohtulahendit ja Eesti keskmine palk on aasta lõpus mullusega võrreldes kasvanud, siis suurenevad ka saadikute sissetulekud.

Kuigi varem on meedias korduvalt kõlanud ettepanekud, et seadusemuutmise asemel võiksid saadikud lihtsalt loobuda osast oma palgast, kinnitati täna riigikogust, et ükski saadik pole parlamendi raamatupidamisele vastavat avaldust esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles