Mart ja Martin Helme hongweibingidest – õpikunäide, kuidas levitada valet (14)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TLÜ Humanitaarteaduste Instituudi Hiina uuringute lektor Katja Koort analüüsis täna saates «Otse Postimehest» EKRE poliitikute Mart ja Martin Helme käsitlust hongweibingidest, millega viimased tulid avalikkuse ette ühes oma TRE raadio saates. Hiina kultuurirevolutsiooni aegsete punavalvuritega võrdlesid Helmed näiteks kliimastreikijaid, aga laiendasid  hongweibinglust nähtusena ka poliitilistele vastastele ja ajakirjandusele.

«See on õpikunäide, kuidas ühiskonnas valesid esitada,» rääkis Katja Koort. «Igasuguseid asju võib omavahel võrrelda, aga võrdlemisel peab olema mingi alus. Antud juhul ma mingit alust sel võrdlusel ei näe.» Koort pidas vajalikuks ka täpsustada, et kui Helmete jutu järgi suri Hiina peaminister Zhou Enlai hongweibingide läbipekstuna saadud vigastustesse, siis tegelikult suri ta vähki.

Selsamal Tallinnas toimunud kliimastreigil, millel osalejaid Helmed punavalvuritega võrdlesid, osales ka Koort. «See oli üks intelligentsemaid meeleavaldusi, mida ma üldse olen Eestis näinud,» sõnas ta. «Meeleavaldus on ju ka demokraatlikus ühiskonnas normaalne väljendusviis näitamaks seda, et mingi asi mõnele grupile ei meeldi. Küsimus on selles, kuidas seda tehakse.» Koort lisas, et kliimastreik oli väga hästi korraldatud: seal ei olnud ühtegi vägivallale õhutavat sõnumit. «Kellegi portreed ei olnud soditud, mingit võllapuud ei olnud, kedagi ei ähvardatud ega hirmutatud,» lausus ta. Koort lisas, et üritusel osales ka poliitikuid, kuid nad hoidsid tagaplaanile ning üritus tervikuna oli suunatud ühele fookusele, keskkonnakaitsele.

Helmed kirjeldasid hongweibinge Hiina kultuurirevolutsiooni aegsete Mao Zedongi üles ässitatud noorte radikaalidena, kes vehkisid Mao raamatuga ja võitlesid tema poliitiliste vastastega, peksid professoreid ja kodanlasi – enamasti surnuks. Tõepoolest oli tegemist noorte inimeste salkadega, mis olid moodustatud võitluseks teisitimõtlejatega. Miks ja mismoodi Hiina kultuurirevolutsioon algas ja mis oli selle ajalooline sisu, sellest räägib Koort saates pikemalt.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles