Ülevaade: kes on uue valitsuse ministrid? (19)

Andres Einmann
Copy
Eelmise valitsuse Keskerakonna ministrid. Peaminister Jüri Ratas, sotsiaalminister Tanel Kiik, majandus- ja taristuminister Taavi Aas, haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning regionaalminister Jaak Aab.
Eelmise valitsuse Keskerakonna ministrid. Peaminister Jüri Ratas, sotsiaalminister Tanel Kiik, majandus- ja taristuminister Taavi Aas, haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning regionaalminister Jaak Aab. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakond, Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja Isamaa tegid täna teatavaks loodava valitsuse ministrite nimed.

Uues valitsuses on peaminister ja 14 ministrit. Mitu Keskerakonna ja Isamaa ministrit jätkavad ka uues valitsuses, EKREsse kuuluvatest valitsuse liikmetest pole ministrikogemust veel kellelgi. Ministrikohad jagunesid koalitsiooni osapoolte vahel võrdselt ehk iga erakond sai viis ministrikohta.

Keskerakond teatas, et peaministrina jätkab Jüri Ratas, majandus- ja taristuministriks esitatakse Taavi Aas, regionaalministriks Jaak Aab, sotsiaalministriks Tanel Kiik ja haridus- ja teadusministriks Mailis Reps.

EKRE ministrikandidaadid on järgnevad: Mart Helme siseministriks, Martin Helme rahandusministriks, Rene Kokk keskkkonnaministriks, Mart Järvik maaeluministriks ning Marti Kuusik väliskaubandus- ja IT-ministriks.

Isamaa andis teada, et kaitseministriks esitatakse Jüri Luik, justiitsministriks Raivo Aeg, välisministriks Urmas Reinsalu, rahvastikuministriks Riina Solman ja kultuuriministriks Tõnis Lukas.

Uus valitsus peab ametisseasumisega veel siiski ootama, kuna president Kersti Kaljulaid tegi reedel ettepaneku moodustada valitsus valimised võitnud Reformierakonna esimehele Kaja Kallasele. Reformierakonna juht võttis ettepaneku vastu ja nüüd on tal alates ettepaneku saamisest 14 päeva aega, et esitada uue valitsuse moodustamise alused.

Keskerakonna, Konservatiivse Rahvaerakonna ja Isamaa kokkulepped on seni pidanud, mida näitasid neljapäeval toimunud riigikogu juhatuse valimised.

Jüri Ratas

Peaministrina jätkab Keskerakonna esimees Jüri Ratas, kes juhtis alates 2016. aasta novembrist ka eelmist, Keskerakonna, Isamaa ja sotsiaaldemokraatide valitsust. Aprillist 2007 kuni novembrini 2016 oli ta riigikogu aseesimees. 2005. aasta novembrist kuni 2007. aasta aprillini oli Jüri Ratas Tallinna linnapea.

Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Taavi Aas

Majandus- ja taristuministriks saab senine Tallinna linnapea Taavi Aas, kes on viimased kolm ja pool aastat olnud Tallinna linnapea. Tallinna linnasüsteemis on Aas töötanud viimased 14 aastat. 2005. aastal sai temast Tallinna abilinnapea. 2015. aasta septembrist sai Taavi Aasast Tallinna linnapea kohusetäitja, kuna senine meer Edgar Savisaar sattus korruptsioonikahtlusega uurimise alla. Pärast 2017. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimisi sai Taavi Aasast Tallinna linnapea.

Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: Sander Ilvest

Jaak Aab

Regionaalministriks saab Jaak Aab, kes oli Jüri Ratase eelmises valitsuses riigihalduse minister. Jaak Aab sai riigihalduse ministriks 2017. aasta juunis pärast seda, kui eelmine minister Mihhail Korb tagasi astus. Jaak Aab astus riigihalduse ministri kohalt tagasi 2018. aasta mais pärast seda, kui politsei tabas ta alkoholi tarvitamise tunnustega sõidukiroolist. Jaak Aabil on ministrikogemus ka varasemast ajast, aastatel 2005-2007 oli ta sotsiaalminister.

Jaak Aab.
Jaak Aab. Foto: Elmo Riig

Tanel Kiik

Sotsiaalministriks saab Tanel Kiik, kellel ministrikogemust seni ei ole. Aastatel 2012-2016 töötas Tanel Kiik riigikogu aseesimehe Jüri Ratase nõunikuna. Alates 2016. aasta lõpust asus Tanel Kiik peaministri büroo juhataja ametikohale.

Tanel Kiik.
Tanel Kiik. Foto: Pilt videost

Mailis Reps

Haridus- ja teadusministriks saab Mailis Reps, kes oli samas ametis ka eelmise valitsuse ajal. Haridus- ja teadusminister oli ta ka aastatel 2002-2003 ja 2005-2007. Keskerakond esitas Mailis Repsi 2016. aastal presidendikandidaadiks.

Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Mihkel Maripuu

Jüri Luik

Isamaast jätkab kaitseministrina Jüri Luik, kellel on pikk ministrikogemus juba varasemast. Luik oli kaitseminister ka Jüri Ratase eelmises valitsuses. 1992. aastal sai Jüri Luigest Mart Laari valitsuses portfellita minister, hiljem kaitseminister. Aastatel 1994-1995 oli Jüri Luik välisminister. Jüri Luigel on pikk diplomaadi kogemus, ta on olnud Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides, NATO juures ja Venemaal.

Jüri Luik.
Jüri Luik. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Raivo Aeg

Justiitsministri ametikohale asub senine riigikogu liige, kaitsepolitsei endine peadirektor Raivo Aeg. Aastatel 2005-2008 oli Aeg politseipeadirektor ning 2008-2013 kaitsepolitseiameti peadirektor. Poliitikasse suundus Raivo Aeg 2014. aastal, kui ta astus Isamaa ja Res Publica Liidu liikmeks. 2015. aastal riigikogu valimistel sai temas parlamendi liige. 2017. aasta sügisel valiti Raivo Aeg ka Tallinna linnavolikogu liikmeks.

Raivo Aeg.
Raivo Aeg. Foto: Liis Treimann

Urmas Reinsalu

Eelmise valitsuse justiitsminister Urmas Reinsalu asub välisministeeriumit juhtima. Reinsalul on juba pikk ministrikogemus ning alates 2003. aastast on ta valitud igadel valimistel riigikogusse. Aastatel 2012-2014 oli Reinsalu kaitseminister ning alates 2015. aastast on ta olnud justiitsministri ametikohal – 2015-2016 Taavi Rõivase valitsuses ning 2016-2019 Jüri Ratase valitsuses.

Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Riina Solman

Rahvastikuministri ametikohale asub Riina Solman, kes on olnud seni tegev munitsipaalpoliitikuna. 2013. ja 2017. aasta kohalikel valimistel valiti ta Tallinna linnavolikogusse. Riina Solman on olnud rahandusministeeriumi, kaitseministeeriumi ja justiitsministeeriumi kommunikatsioonijuht.

Riina Solman.
Riina Solman. Foto: Peeter Langovits

Tõnis Lukas

Kultuuriministriks saab Tõnis Lukas, kellel on samuti mitmekordne ministrikogenus. Aastatel 1996-1997 oli Lukas Tartu linnapea. 1999-2002 oli Lukas haridusminister ning 2007-2011 haridus- ja teadusminister. Lukas oli aastatel 1992-1995 Eesti Rahva Muuseumi direktor ning sellel kohal on ta töötanud ka alates 2013. aastast.

Tõnis Lukas.
Tõnis Lukas. Foto: Kristjan Teedema

Mart Helme

Siseministri ametikohale asub Mart Helme, kes on olnud alates 2013. aastast Konservatiivse Rahvaerakonna esimees. 2015. aastal pääses Helme EKRE nimekirjas riigikogusse ning ta oli parlamendi eelmise koosseisu saadik. Mart Helme oli 2016 aastal ka EKRE presidendikandidaat, kogudes valimiskogus 16 häält. Mart Helme oli aastatel 1995-1999 Eesti suursaadik Venemaal.

Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Sander Ilvest

Martin Helme

Senine riigikogu EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme asub rahandusministri ametisse. Martin Helme valiti 2015. aastal EKRE nimekirjas riigikogusse ning ta oli parlamendi eelmises koosseisus EKRE fraktsiooni esimees. Martin Helme osales ka 2009. ja 2014. aastal üksikkandidaadina europarlamendi valimistel, kuid ei osutunud valituks. Helme proovis üksikkandidaadina pääseda riigikogusse ka 2011. aastal, kuid ei osutunud valituks.

Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Tanel Meos

Rene Kokk

Keskkonnaministriks saab senine Rapla vallavolikogu esimees Rene Kokk. EKREsse kuulub ta alates 2014. aastast ning alates 2015. aastast on ta olnud erakonna volikogu liige ja aastast 2017. juhatuse liige. Ta töötab OÜ Jarex Invest ja OÜ Rme Invest juhatuse liikmena.

Rene Kokk.
Rene Kokk. Foto: Sander Ilvest
 

Mart Järvik

Maaeluministri ametikoha saab Mart Järvik, kes töötab praegu füüsilisest isikust ettevõtjana energia ja ressursikasutuse audiitorina. Aastatel 2014-2018 oli ta Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse liige ja aastatel 2009-2014 Eesti Linnade Liidu juhatuse aseesimees. Aastatel 2002-2018 oli Mart Järvik Järvakandi vallavanem.

Mart Järvik.
Mart Järvik. Foto: Urmas Luik
 

Marti Kuusik

Väliskaubandus- ja IT-ministri ametisse asub Rakverest pärit Marti Kuusik. Praegu töötab ta Threod Systems OÜ tegevjuhi asetäitjana. Aastatel 2013-2018 oli ta Rakvere spordikeskuse direktor. Aastatel 2009-2013 oli Marti Kuusik Rakvere linnavolikogu liige, aastatel 2013-2017 Rakvere linnavalitsuse liige ja alates 2017. aastast on ta olnud Rakvere linnavolikogu EKRE fraktsiooni liige.

Marti Kuusik.
Marti Kuusik. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja
 
Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles