Yana Toom loobus riigikogu kohast: mulle ei meeldi pehmeks maandumiseks ette valmistumine (11)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Europarlamendi saadik Yana Toom loobus riigikogu kohast. Teda ei köida riigikogu lihtliikme roll; ministriks oleks ta läinud hea meelega, kuid mitte võimuliidus konservatiividega. 

«Olen vastu võtnud otsuse loobuda Riigikogu kohast ja keskenduda tööle Euroopa Parlamendis,» kinnitas Toom ka sotsiaalmeedia vahendusel. «Mind ei köida riigikogu realiikme roll – olen seda tööd juba teinud. Aga ministriks oleksin läinud hea meelega, seda enam, et olime sellisest võimalusest erakonna juhtidega rääkinud. Kuid võimalus saada ministriks koalitsioonivalitsuses EKREga on minu jaoks välistatud, isegi kui selline pakkumine oleks tulnud,» selgitas Toom. 

Samuti ei näinud ta võimalust minna riigikokku ning hääletada loodava Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsiooni vastu. «Matemaatiliselt ei otsusta minu hääl midagi – koalitsioon sünnib nii või naa, ja tühikargamine meediakajastuse saamiseks mind ei köida. Igas töös on tähtis tulemus.»

Toomi sõnul ei aita ka riigikogu akna all istumine kaasa ühegi püstitatud eesmärgi saavutamisele. «Euroopa Parlamendi liikme rollis aga jõuan nii mina ise, kui minu Eesti büroo, järelejäänud kuudel palju kasulikku ära teha.»

«Riigikogu liikme mandaat oleks olnud kindlustuspoliisiks võimaliku kaotuse korral maikuu valimistel. Mulle aga ei meeldi selline pehmeks maandumiseks ette valmistumine.» 

«Valmistan pettumuse neile, kes soovivad näha iga otsuse taga materiaalset kasu: kui ma oleksin läinud Riigikogusse, oleks Euroopa Parlament pool aastat hüvitanud mulle minu Euroopa ja Eesti palga vahe, ja mu tulevase pensioni sissemaksed oleksid jäänud samaks, nagu oleksin töötanud Euroopa Parlamendis viis aastat, nii et rahas poleks ma midagi kaotanud. Minu ajend ei ole rahaline, vaid rakenduspoliitiline.»

26. mail Euroopa Parlamendi valimistel Keskerakonna esinumbrina kandideerival eurosaadikul Yana Toomil on väga suur tõenäosus pääseda europarlamenti tagasi. 

Toomi järel kandideerivad Keskerakonna nimekirjas Enn Eesmaa, Aadu Must, Vadim Belobrovtsev, Anneli Ott, Erki Savisaar, Igor Gräzin ja Taavi Aas. 

Ida-Virumaal kandideerinud Yana Toom sai hiljutistel riigikogu valimistel 6195 valija toetuse. 

Dmitri Dmitrijev
Dmitri Dmitrijev Foto: Matti Kämärä

Tema asendusliikmena pääseb riigikokku Dmitri Dmitrijev.

Riigikokku valituks osutunud kandidaaditest on mandaadist loobunud Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet (asendusliige Erkki Keldo), Tartu linnapea Urmas Klaas (asendusliige Hele Everaus) Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart (asendusliige Erki Savisaar), Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats (asendusliige Igor Kravtšenko), Maardu linnapea Vladimir Arhipov (asendusliige Kaido Höövelson), Tallinna Kesklinna vanem Vladimir Svet (Tõnis Mölder) ning Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev (asendusliige Viktor Vassiljev).

Tallinna linnavõimu esindajatest läheb riigikokku linnapea Taavi Aas, Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid, Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgenson ning Lasnamäe linnaosa vanem Maria Jufereva-Skuratovski. 

Loe ka: 

Kas võim linnas või Toompeal? Otsustama peab täna!

Riigikogu XIV koosseisu avaistung koos ametivande andmisega toimub homme. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles