Fotod ja video: Isamaa esinumber Euroopa Parlamendi valimistel on kindral Riho Terras (63)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erakond Isamaa tutvustab täna oma nimekirja Euroopa Parlamendi valimistel. Nimekirja juhib endine Kaitseväe juhataja kindral Riho Terras. 

«Pärast tegevteenistusest lahkumist uurisid mitmed parteid, et mis teen. Siis ma leidsin endale töö heas ettevõttes (Eesti kaitsetööstus- ja robootikaettevõtte Milrem). Aga kui Helir-Valdor Seeder mulle ettepaneku tegi, siis olin šokeeritud. Mõtlesin selle üle järele ja otsustasin väljakutse vastu võtta,» kommenteeris Terras oma kandideerimisotsust.

Seederiga kohtus Terras enda sõnul eelmisel teisipäeval, kui mehed käisid koos lõunat söömas. «Ma ootasin sellest kohtumisest kõike muud, kui seda,» ütles Terras. Kuna varem oli Terras lubanud, et ei lähe poliitikasse, võttis ta paaripäevase mõtlemisaja ning otsustas võtta vastu ettepaneku kandideerida Euroopa Parlamenti.

Terras põhjendas kandideerimist sellega, et on end alati seostanud Isamaaga ning seetõttu, et Isamaa tegi talle ettepaneku. 

Ühegi teise erakonnaga selleteemalisi vestlusi Terrasel polnud. «Ma olen kristlik inimene ja pean väga oluliseks, et Eesti huvid oleks Euroopa Liidus esindatud ja säiliks rahvusriikide Euroopa,» ütles Terras. 

Seeder ütles, et Isamaa loodab saada Euroopa Parlamendis üks kuni kaks mandaati. Kuigi nimekirja esinumber on selge, siis täpne järjestus tehakse teatavaks tuleval teisipäeval. Tunne Kelam selle ette otsa ei kuulu. «Jah, on tõsi, et loodan teatepulga edasi anda, aga see ei tähenda, et ma täie tõsidusega ei kandideeri,» ütles Kelam

Helir-Valdor Seeder ütles, et Terrast ei pidanud pikalt veenma. «Me teame teineteist pikalt, aga päevapoliitikat - Terras oli ju Kaitseväe juhataja - me temaga pole pidevalt arutanud,» ütles Seeder.

Postimees uuris värskelt kandidaadilt, et mida arvab Terras EKRE-ga koostööst. Terrase hinnangul pole midagi võimatut. «Mulle ei meeldi solvamised ja räuskamised, aga kui seda suudetaks vältida, siis on koostöö kõigiga võimalik,» arvas kindral.

Euroopa Parlamendi valimised 2019

2019. aasta Euroopa Parlamendi valimised Eestis toimuvad 26. mail 2019, eelhääletamine 16.–19. mail ja elektrooniline hääletamine 16.–22. mail. Need on neljandad Euroopa Parlamendi valimised Eestis.

Eestist valitakse europarlamenti 6 või 7 saadikut sõltuvalt sellest, kas Suurbritannia lahkub enne valimisi Euroopa Liidust (Brexit) või mitte.

2019. aastal kasutatakse valimistel avatud nimekirju, nagu tehti ka 2014. aastal, erinevalt 2009. aasta valimistest, kus osalesid suletud nimekirjad. Seega osutub valituks taas mitte nimekirja eesotsas olev, vaid enim hääli kogunud kandidaat.

Eesti saadikukohtade arv Euroopa Parlamendis sõltub Brexiti kulgemisest. 2018. aasta detsembris muudeti Eesti Euroopa Parlamendi valimise seadust nii, et seadusest kaotati valitavate kohtade täpne arv ja kandidaatide nimekirja senine maksimaalne pikkus (12 kandidaati).

Kohtade arvu suhtes viitab seadus ELi õigusaktidele, nimekirja maksimumpikkuseks sai Eestist valitavate liikmete arv pluss kaks. 2019. aastal valitakse Eestis 7 kohta, kui Suurbritannia lahkub enne 2. juulit, mil tuleb esmakordselt kokku Euroopa Parlamendi uus koosseis, vastasel juhul on Eestil endiselt 6 saadikukohta.

Kommentaarid (63)
Copy
Tagasi üles