Galerii: fraktsiooniruumid EKRE-le loovutavad sotsid jätsid uutele asukatele «üllatuse» (8)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond peab loovutama riigikogus oma fraktsiooni ruumid Konservatiivsele Rahvaerakonnale, kuna vastavalt valimistulemusele EKRE saadikute arv kasvas ja sotside fraktsioon tõmbus kokku.

Väiksematesse ruumidesse kolivad sotsid viisid suurema osa oma asjadest juba esmaspäeval oma senistest ruumidest minema, kui jätsid enne lahkumist uutele omanikele tahvlile lahkumiskingitusena väikese vikerkaarelipu märgi. Kuigi riigikogusse valitud EKRE saadikud käisid täna lõuna paiku oma uusi ruume üle vaatamas, oli vikerkaarelipu märk ka pärast nende lahkumist jätkuvalt stendil alles.

Sotsid jätsid oma vanades ruumides EKRE-le stendi peale päranduseks vikerkaarelipu.
Sotsid jätsid oma vanades ruumides EKRE-le stendi peale päranduseks vikerkaarelipu. Foto: Eero Vabamägi

Fraktsiooniametnike sõnul muid üllatusi kabineti uutele asukatele jäetud pole. «Knopkasid ja peerupatju me toolidele ei jätnud,» kinnitas oma poliitilistele vastastele ruumid loovutav fraktsiooniametnik.

Sotside fraktsiooni endistes ruumides valitseb praegu kolimisjärgne tühjus. Teisipäeval vedelesid laudadel vaid mõned ajalehed, raamatud ja tassid. Tühjas riiulis oli vaid pakk visiitkaarte, millelt võis lugeda: «Rainer Vakra, Riigikogu liige, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon, Keskkonnakomisjoni esimees».

Rainer Vakrast maha jäänud visiitkaardid sotside fraktsiooni toas.
Rainer Vakrast maha jäänud visiitkaardid sotside fraktsiooni toas. Foto: Eero Vabamägi

Sotside fraktsiooni ametnike tuba oli samuti teisipäeva pärastlõunaks peaaegu tühjaks kolitud, ainsad allesjäänud esemed peale mööbli olid seina sisse torgatud väike Eesti lipp ja nagis riidepuude kõrval rippuv punane lips, mis jäi maha Toomas Sildamist, kui ta töötas enne rahvusringhäälingusse ajakirjanikuks suundumist riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni meeidanõunikuna.

Sotside fraktsiooni ametnike tuba.
Sotside fraktsiooni ametnike tuba. Foto: Eero Vabamägi

Sotside fraktsioon hakkab riigikogu uues koosseisus asuma ruumides, kus seni pesitses Vabaerakond. Riigikogu uuest koosseisust välja jäänud vabaerakondlased olid teisipäevaks ruumid juba vabastanud ja oma asjadega minema läinud. Ainsana andsid ruumi eelmistest asukatest tunnistust stendile jäetud pildid Vabaerakonna fraktsiooni liikmetest.

Suur osa sotside asjadest on juba uutesse ruumidesse üle viidud. Kuigi uued ruumid on väiksemad, nagu ka sotside uus fraktsioon, näevad sotside fraktsiooniametnikud halvas ka head, kuna aknast avaneb palju parem vaade kui seni.

ERKE fraktsioon ei ole seni veel sotsidest vabaks jäänud ruumidesse kolimisega kiirustanud. Ainsana istus teisipäeva pärastlõunal EKRE ruumides nõunik Urmas Espenberg, kelle sõnul ei ole kolimisega kiiret, kuna valimistulemuste väljakuulutamisega läheb veel aega. Siiski on fraktsioonis mõned esemed juba kastidesse pakitud ja ootavad äraviimist. Ühel kastil on kiri «Turvaliseks hävitamiseks».

EKRE valmistub kolima oma senistest fraktsiooniruumidest suuremasse. Teisipäeval lõuna ajal oli ainsana kohal fraktsiooni nõunik Urmas Espenberg.
EKRE valmistub kolima oma senistest fraktsiooniruumidest suuremasse. Teisipäeval lõuna ajal oli ainsana kohal fraktsiooni nõunik Urmas Espenberg. Foto: Eero Vabamägi

Oma fraktsiooni uute ruumide lähedust on EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme saanud tunda viimased neli aastat, kuna tema kabinet asus riigikogu eelmise koosseisu ajal otse sotside fraktsiooni kõrval. Helme kabineti ja sotside senise fraktsiooni ruumide vahel on uks, millelt oli küll ukselink eemaldatud.

Mis saab EKRE ruumidest edasi, ei ole veel teada, tõenäoliselt leiavad seal endale töökoha mõne komisjoni ametnikud.

Reformierakond, Keskerakond ja Isamaa jätkavad riigikogu uues koosseisus oma senistes ruumides.

Riigikogu esimees Eiki Nestor kolimisega ei kiirusta

Riigikogu esimees, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor oli teisipäeva pärastlõunal oma kabinetis. Tema sõnul pole kolimisega kiiret, kuna valimistulemuste väljakuulutamist pole lähipäevil oodata.

Riigikogu järgmisele esimehele ei plaani Nestor lahkumiskingitusena midagi jätta. «Siin ei ole kombeks jätta uuele esimehele lauasahtlisse kirja õpetussõnadega või midagi sarnast,» märkis Nestor. Lahkuv esimees meenutas, et kabinetti kolides oli talle küll jäetud laua peale roheline kelluke, mis oli mõeldud naljana. «Aga kuna ma selle rohelise kellukese taustaga kursis ei ole, siis jäi nalja mõte mulle arusaamatuks,» lausus Nestor.

Eiki Nestor on riigikogu esimehena selles kabinetis töötanud viimased viis aastat. Esiplaanil olevad toolid pärinevad 1930. aastatest ning neis on kindlasti istunud president Konstantin Päts.
Eiki Nestor on riigikogu esimehena selles kabinetis töötanud viimased viis aastat. Esiplaanil olevad toolid pärinevad 1930. aastatest ning neis on kindlasti istunud president Konstantin Päts. Foto: Eero Vabamägi

Eiki Nestor on riigikogu esimees olnud alates 2014. aasta märtsist. Ta märkis, et kabinetiga on ta päris harjunud ja laupäeviti, kui Toompea lossis on rahulik, oli hea oma kabinetis kirjatööd teha. Kabinet on Eesti ajalooga seotud esemeid täis. Nestori kabinetis asuva väiksema laua ümber on näiteks 1930. aastatest pärinevad tugitoolid. «Kui soovite näiteks tunda ühist tagumikutunnet Konstantin Pätsiga, istuge mõnda neist toolides, kuna väga suure tõenäosusega on Päts samas toolis istunud,» märkis Nestor.

Kõrgete külaliste vastuvõtmise jaoks on riigikogu esimehe kabinetis eraldi ruum, kus on mööbel, mis asus enne 1939. aastat Eesti saatkonnas Moskvas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles