Video: kas Ratas usub tõepoolest Keskerakonna, EKRE ja Isamaa võimuliitu? (40)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaaga koalitsiooniläbirääkimisi pidava Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas tunnistas, et erakond on väga raskete valikute ees ning töötab enda sõnul selle nimel, et võimalik koalitsioonilepe suudaks ka venekeelseid Keskerakonna valijaid veenda. Esimese sammuna tegi ta võimalikele koalitsioonipartneritele ettepaneku öelda avalikult välja, et toetatakse jätkuvalt Eesti liikmelisust Euroopa Liidus ja NATOs.

«Oluline on see, et Keskerakond suudab oma põhimõtete eest seista. Kindlasti ei hoia täna ükski inimene, kaasaarvatud Jüri Ratas kinni mingist toolist või kabinetist. Olen töötanud 9 aastat opositsioonis riigikogus, see ei ole ju välistatud, et Keskerakond on opositsioonis. Täna me ehitame koalitsiooni,» ütles Jüri Ratas ajakirjanikele vahetult pärast kohtumist konservatiivide esimehe Mart Helme ning Isamaa juhi Helir-Valdor Seederiga. 

«Kuuldused Keskerakonna lõhki minekust on liialdatud,» sõnas Ratas. Ometi teatas täna hommikul suurima häältesaagiga Keskerakonna juhatusse valitud Raimond Kaljulaid, et lahkub protestiks EKRE vastu juhatusest. Samuti tunnistas eurosaadik Yana Toom, et oli mõelnud sellele. 

Mida need märgid võiksid teile öelda?

Inimesed saavad juhatusest lahkuda, kui nad seda soovivad. Ma loodan, et Raimond alustab entusiastlikult riigikogu liikmena tööd, kuhu on teda valinud Põhja-Tallinna, Kristiine ja Haabersti elanikud ja seisab Keskerakonna põhimõtete ning seisukohtade eest. 

Usun, et Yana Toom saab selgelt aru, et erakonna ees on mitte rasked, vaid väga rasked ja keerulised valikud. Ei ole võimalik valida üht, teist või kolmandat teed, mis oleks kuidagi kergem kui mingi teine tee. Täna oleme öelnud välja selle, et soovime seista oma valija, platvormi ja seisukohtade eest ning jätkame neid koalitsiooniläbirääkimisi. 

See näitab, et inimeste jaoks on tugev ja terav küsimus minna koalitsiooni EKREga. Inimesed on mures erakonna sees ja teiseks ka seda, et see küsimus võib Keskerakonda lõhestada. Kas te ei karda, et Keskerakond läheb katki?

Kui poliitikas karta, siis ei ole siin mõtet tegutseda. Ma tegutsen täna selle eest, et seista Keskerakonna valijate eest, seista terve Eesti elanike eest. Aga tõsi, ma usun, et siin ühiskonnas sellist vaenu ja viha peab olema vähem. Peab olema rohkem solidaarsust ja sidustust ja selle nimel olen ma valmis töötama opositsioonis või koalitsioonis.

Tänane sõnum, et võimalik loodav võimuliit toetab Eesti kuulumist Euroopa Liitu ja NATOsse – kas tahtsite sellega anda välja sõnumi, et tegemist on tõsiseltvõetava koalitsiooniga ja EKRE varasemad seisukohad selles küsimuses on unustatud? 

Ma ei pea koalitsiooniläbirääkimisi mänguliselt ja ma ei pea kindlasti ka topeltläbirääkimisi. Jah, minu jaoks on oluline, et kui Keskerakond on kas opositsioonis või koalitsioonis, toetame jätkuvalt Euroopa Liidu ja NATO liikmelisust. See on igal juhul Eesti riigile ka välispoliitiliselt väga oluline. Mul on hea meel, et nii Mart Helme kui ka Helir-Valdor Seeder - nii EKRE kui ka Isamaa - olid sellega nõus. See on joon, mida on Eesti hoidnud välispoliitiliselt. Me peame siin aktiivsust tõstma, mitte langetama.

Kuidas peaks vene valija, inimene, kes on kuulnud EKRE-lt väga teravaid sõnavõtte, suhtuma sellesse võimuliitu ja kuidas te võtate maha hirmu tõeliselt parempoolse valitsuse ees?

Ainult koalitsioonileppega. Täna seda koalitsioonilepet ei ole olemas. Selge on see, et ma täielikult tunnetan ja mõistan neid muresid, aga ma palun seda 10-14 päeva. Töötame koalitsioonileppega ja kindlasti ka nende punktidega, et jõuda sellisele kokkuleppele, mis ei lõhesta, vaid liidab Eestit.

Usute, et see koalitsioonilepe võib veenda nii Keskerakonna kui ka vene valijaid?

Muidugi usun. Töötame sellise koalitsioonileppega, mis seisab Keskerakonna põhimõtete, seisukohtade, aga ka meie valijate, liikmete ja Eestimaa eest.

Kuidas suhtute välismeedias ilmuvatele pealkirjadele, et Eesti peaministripartei alustab võimukõnelusi väga parempoolse parteiga? Mis sõnumi see Eestist väljapoole annab?

Ma nüüd ei tea, et parempoolne või vasakpoolne partei oleks halb sõnum ühes või teises suunas. Vaevalt, et see on see küsimus. Seetõttu me andsime väga selge signaali esimesel kohtumisel, et Eesti jätkuvalt toetab Euroopa Liidu ja NATO liikmelisust. Eks neid suuri hirme, kui Keskerakond tuli 2016. aasta novembris valitsusse, oli samuti välismeedias. Oleme valmis need kõik ümber lükkama ja näitama oma tegudega, et sellised hirmud ei vasta tõele.

Kas te päriselt usute, et Keskerakonna, Isamaa ja EKRE võimuliit suudab Eesti inimesi liita ja Eestile hea valitsuse luua?

Ma ei oleks ju laua taga, kui ma ei usuks, et see koalitsioon viib Eestit edasi. See koalitsioon esindab täna ca 52,3% Eesti elanikkonnast, kes on oma toetuse Keskerakonnale, EKRE-le ja Isamaale andnud. 

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles