Mikser: Kaja Kallase teatav kogenematus lõi välja (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatuse liikme Sven Mikseri sõnul ei hakka erakond enne Reformierakonnalt ametliku võimukõneluste ettepaneku saamist punaseid jooni tõmbama ning on kindlasti valmis läbi rääkima.

«Hetkel ei ole keegi meile ühtegi kutset ega pakkumist esitanud. Nagu ma aru saan, siis neil tundidel parajasti Reformierakonna juhatus koguneb ja arutab, mida edasi teha,» ütles Mikser BNS-ile. «Mul ei ole tänasel päeval soovi ega ammugi volitusi öelda «ei» või «jah» pakkumisele, mida meile pole isegi tehtud.»

Sotsiaaldemokraatide juhatus koguneb kava kohaselt igal juhul esmaspäeval. «Ma ei eelda, et juhtuks midagi nii pakilist, mis tingiks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse kokkukutsumise nädalavahetusel,» rääkis ta.

Sotsid opereerisid tema sõnul teadmisega, et kutse on esitatud Keskerakonnale. «Kui ma nüüd oma isiklikku arvamust väljendan, siis ma eeldasin, et kutse läbirääkimistele võetakse vastu, mis muidugi ei pruugi viia koalitsiooni loomiseni,» märkis ta.

Seda, et Keskerakonna sees on mõjukaid tegijaid, kes on väga skeptilised ja ei arva, et Keskerakond peaks Reformierakonnaga koalitsiooni moodustama, Mikser enda sõnul teadis. Kuna on aga kõlanud teistsuguseid hääli, kes valitsust soovivad, eeldas sotside eksjuht, et läbirääkimistele üritatakse minna, süübida asjade sisusse ja aru saada, kas on võimalik positsioone lähendada.

«Eks Kaja Kallase teatav kogenematus lõi siin välja: joonistati väga jäigad jooned maha, mis diplomaatias kindlasti ei ole väga tark tegu. Asjale nõtkemalt ja diplomaatiliselt lähenedes oleks olnud võib-olla võimalik ka oma olulisemad valimislubadused koalitsioonileppesse saada,» rääkis Mikser.

Ta märkis, et ennast jäigalt positsioneerides, sisuliselt partnerit juba enne läbirääkimiste algust põlvili suruda üritades ei ole kindlasti võimalik head tulemust saada. «Ma arvan, et siin olnud ka päris olulised vead võitjapoolses taktikas,» ütles SDE juhatuse liige ja ametist lahkuva valitsuse välisminister.

«Kui sul on 34 kohta parlamendis, siis see ei anna sulle õigust valitsust moodustada, see annab sulle ainult õiguse esimesena üritada valitsust moodustada. Siis pead sa ka mõistma, et väiksematel partneritel on täiesti legitiimsed huvid ja ootused, millega tuleb arvestada,» lisas ta.

Keskerakond tõi koalitsioonikõneluste ettepanekut tagasi lükates üheks argumendiks, et neile pole vastuvõetav Reformierakonna soov tõsta tulumaksuvaba miinimum kõigile 500 euroni. Vastuseks küsimusele, kas ka SDE juhatus on seda arutanud ning kas see on vasaktsentristlikule erakonnale punane joon, vastas Mikser eitavalt.

«Meie lõpetasime need valimised viienda kohaga. Meie ei ole läbirääkimistele kutsujad. Enne, kui meile kutse esitatakse, ei hakka me punaseid jooni kuskile tõmbama,» ütles Mikser. «Me oleme kindlasti avatud mõtteid vahetama ja, muidugi, iga pakkumise peale, mis meie suunas peaks tulema, koguneme ja analüüsime põhjalikult läbi, vaatame, milline võimalikest tegutsemisvõimalustest täidab kõige paremini meie valijate ootusi ja siis tegutseme vastavalt.»

Vastuseks BNSi küsimusele, kui palju oleks SDE nõus tegema selle nimel, et EKRE ei saaks valitsusse, ning kas EKRE välistamiseks võiksid sotsid ühineda ka võimuliiduga, millest muidu loobuksid, ütles Mikser, et sotsiaaldemokraatide vaatest on kindlasti ühine koalitsioon EKREga välistatud.

«Ma arvan, et koalitsioon, kuhu kuuluks EKRE, oleks Eestile väga halb valitsus. See on see, mida ma täna võin öelda. Aga kõiki olemasolevaid vähem või rohkem realistlikke hüpoteetilisi stsenaariume ma ei hakkaks hindama, kuna kõikide võimalike utoopiate või antiutoopiate läbimängimist lihtsalt õppuse korras me ei ole teinud ega pea otstarbekaks,» ütles Mikser, rõhutades samas veel, et EKRE valitsusse pääsemine ei oleks tema hinnangul kindlasti Eestile hea.

Erakonnale pettumust valmistanud valimistulemuste kohta ütles Mikser, et poliitika on pikk mäng. «See, et meil nendel valimistel ei läinud ootuste kohaselt, ei tähenda, et sotsiaaldemokraatiat Eestile vaja ei läheks. Vastupidi – ma arvan, et sotsiaaldemokraatia peab sellest tegema omad järeldused, liikuma edasi ja tegema juba järgmistel valimistel sammud tunduvalt tugevama tulemuse poole.»

Ta tõi esile, et tulemas on europarlamendi valimised, juba kahe ja poole aasta pärast kohalikud valimised ja nelja aasta pärast riigikogu valimised. «Sotsiaaldemokraatial on saja-aastane ajalugu Eestis ja kindlasti veelgi pikem tulevik, nii et me kindlasti ei lase lippu alla lihtsalt sellepärast, et ühtedel valimistel jäi meie toetus mõnevõrra kasinamaks, kui oleksime soovinud,» rääkis SDE juhatuse liige.

Vastuseks küsimusele, mida saab SDE teha selleks, et europarlamendi valimised oleksid erakonnale riigikogu valimistest edukamad, ütles Mikser, et selleks oleks soovitav panna kokku tugev europarlamendi valimiste nimekiri, koostada tugev programm ja teha tugev kampaania.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles