Tsahkna: Ratasel pole mõtet minna oravate puudliks (19)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti 200 poliitik Margus Tsahkna ütles täna saates «Otse Postimehest», et  Keskerakond kaotaks Reformiga valitsusse minnes oma näo: tema Jüri Ratase olukorras räägiks praegu kindlasti läbi Isamaa ja EKRE-ga. 

Kuidas see ikkagi nii läks, et alguses pidite olema peaministripartei, siis kindlasti valitsuses – ja lõpuks ei saanud Eesti 200 üldse riigikokkugi?

Nelja kuuga imet ei juhtunud. Tegureid on palju: nelja kuuga panna kokku erakond kvaliteetsetest inimestest, teha väga hea programm, leida 125 kandidaati ja osaleda valimistel – ma pole elus nii palju tööd teinud kui viimase poole aastaga. Oleme ausad, meid võeti väga tõsiselt. Olen kaua poliitikas olnud ja võin öelda, mis on kambakas ja mis ei ole – ma räägin teistest erakondadest.

Nii et teised on süüdi? Kes tegi kambaka?

Ei, ma ei ütle, et keegi on süüdi. Aga…. kuni selleni välja, mis juhtus Vabaduse väljakul: see oli Objektiivi ja Postimehe mõnus koostöö, see oli infooperatsioon. Me olime nagu tummad leilis, et ära selgitada, mis juhtus. Selliseid hetki oli mitmeid. 24 448 inimest ikkagi hääletas meie poolt, ja see on päris suur vastutus edasi minna.

612 häält teil endal on ikka vilets tulemus. Okei, mõni mees sai riigikokku ka väiksema häältesaagiga, aga miks teie tulemus nii kehv oli?

Ega ma ei ole sellega rahul. Kogu minu energia läks erakonna vedamise peale.

Nii et erakonna tõeline juht olete teie, mitte Kristina Kallas?

Seal taga on vaja teha hästi palju tööd.

Tegite peasekretäri tööd?

Meil ei olnud peasekretäri. See oli erakonna ülesehitamise, inimeste leidmise, taustatöö. Ja see lugu, olgem ausad, mis ma rääkisime – see oli ju minu vastu. Mina olen ju see vana poliitik. Meie põhisõnum oli ja on, et oma valdkonna inimesed võiksid tulla poliitikasse, väljastpoolt.

Nii et põhimõtteliselt tegite erakonnale karuteene?

Väga suur võitlus oli, kes on erakonna nimekirjas viimasel kohal, ja selle võitluse ma võitsin, olin 125. Isiklikud otsused poliitikas jätkamise kohta tegin juba 2017. Tahtsin ja tahan väga, et selline erakond oleks olemas.

Te olete nüüd sisuliselt töötu, aga pere tahab toitmist. Mis te peale hakkate?

Nüüd ongi aeg erasektoris tagasi teenida see maksuraha, mis poliitikas olles minu peale kulus.

Mida ütles erakonna loomisse hulga raha sisse pannud Priit Alamäe?

Keegi ju midagi ei kaotanud, kõigil jäi oma elu alles. Meeleolu oli väga hea.

Mis Priit Alamäe ütles? Panite minu papi magama, kus on tulemus?

Sellist arutelu ei toimunud. See on kahetsusväärselt primitiivne käsitlus meedia poolt: mis on reiting, kui palju on keegi pappi sisse pannud ja kus toimub valimispidu. See on kahetsusväärne arutelu. Priit Alamäe ei teinud Eesti 200 selle pärast.

Valija saatis pika plaani pikale lainele, mis te edasi teete?

Nelja aasta pärast seisate siinsamas Eesti 200 kandidaadiga ja arutate, sest kõik probleemid on ju alles. Järgmine valitsus tegeleb sellega, kas tasuta bussiliiklus jääb või ei jää, kas anda raha paremini teenivatele inimestele tagasi või mitte. Kõik demograafia, tööturu ja hariduse probleemid on alles. Inimesed ei ole rahul. Selle üle ju arutelu ei toimunud.

Teie saatsite koos Jevgeni Ossinovskiga laiali Taavi Rõivase valitsuse. Kõik käis väga kiiresti, Jüri Ratas sai Keskerakonna esimeheks ja peaministriks. Nüüd läks Keskerakond valimistele peaministiparteina, aga ei suutnud võita, miks?

Ma tahaks ka näha, et kas ta kaotas vene valijaid või jäid tema enda valijad liiga mugavaks – kogu aeg ju öeldi, et Keskerakond niikuinii võidab. Reformierakond suutis mobiliseerida väga erinevaid valijaid, kes võib-olla tahtsid, et Keskerakond enam riik ei juhiks. Seda kummalisem on, miks tegi Reformierakond sellise avangu tegi ja ennast valimiste võitjana totaalselt nurka mängis, kui tegid ettepaneku alustada läbirääkimise Keskerakonnale.

Teid üllatab see?

Absoluutselt. Reformierakonna põhimõttelised lubadused on ju seotud maksusüsteemiga, vastandumisega Keskerakonnale – tasuta asjade mahavõtmisega, koolireformiga. Jüri Ratas ütles eile välja, et siin nad tagasi ei astu. Samamoodi solgutati läbi Isamaa ja sotsid. Nüüd sõltub kõik Jüri Ratase enesekindlusest. Ma arvan, et Reformierakond ei tee seekord valitsust.

Arvate, et Keskerakond ei lähe Reformiga valitsusse? Mis siis võiks edasi saada?

Ma arvan, et läbirääkimised algavad – aga Keskerakond ei saa oma nägu kaotada. Keskerakond ei saa Reformierakonna valitsuses oma põhiteemadel kompromisse teha. Küsimus on, kui näljased on Keskerakonna inimesed portfellide järele: et saaks hommikul auto ukse ette ja õhtul sellega koju. Teine variant: igal juhul kaotab keegi oma näo. Reformierakond on oma näo juba kaotanud: nad teatasid, et nad on valmis kompromissidele minema nendes olulistes teemades, mille pärast nende poolt hääletati. See on väga keeruline olukord.

Suhtekorraldaja Andreas Kaju ütles eile, et Keskerakond peab tegema strateegilise valiku, mis võimaldab tal võita järgmise riigikogu valimised. Missuguse valiku Ratase asemel teeksite teie?

Kindlasti ei tohi suur ja väärikas erakond oma nägu kaotada. See tähendab, et ta ei saa järele anda talle olulistel teemadel: olgu need tasuta bussid, maksusüsteem või vene valijad, keda nad kaotasid, ja minna teiseks Reformierakonna kõrvale. Kaja Kallasel ei ole ka kogemust, tegelikult juhib seda asja ikkagi Kristen Michal ja muu seltskond, kellel on väga hea kogemus.

Kaja Kallasest ei olegi veel Reformierakonna juhti saanud, kuigi ta võitis valimised?

Vaatame, kuidas ta ennast kehtestab peaministrina, kui ta saab selleks. Alati tuleb võimalus anda.

Kust ta need üle 20 000 hääle sai?

Hääled sai, küsimus, kas ta oskab juhtida. Taavi Rõivas oli samamoodi peaminister, aga ta ei juhtinud erakonda, selle pärast Reformierakond omal ajal kukkuski.

Ma küsiksin enda käest Jüri Ratase asemel, kas ma tahan juhtida Eesti riiki või ma tahan osaleda selles teatud arvu ministrikohtadega. Ja kui sul on võimalik juhtida riiki – kas või kombinatsioonis EKRE ja Isamaaga –, siis Keskerakond ei kaota mitte midagi.

Teie läheksite Ratase asemel koalitsiooni Isamaa ja EKRE-ga?

Ma läheksin kindlasti läbi rääkima. Erakonna töö ei seisne ju töökohtade arvus ministeeriumis, vaid selles, et sa viid ellu oma poliitikat. Sa kas saad oma poliitikat ellu viia paremini nii, et sa oled peaministripartei – selle asemel, et olla Reformierakonna puudel – see ongi see valik.

Jüri Ratas on öelnud, et ei tee koostööd EKRE väärtustega. Tuleb siis nüüd Mart Helme ja ütleb, et muudame oma väärtusi?

2016, kui valitsus vahetus, nägin ma väga leebet perekond EKRE-t ühes ruumis rääkimas, et kooseluseadus on täiesti okei kokkuvõttes – ja need muud teemad ka. Kui EKRE tahab võimule minna – ja nad peaks minema, kui nad mõtlevad oma valijate peale, nad on saavutanud oma tipu praegu –, siis nad muutuvad mõõdukamaks. Isamaaga nad võib-olla lõpuks ühinevad.

Nad kogu aeg eitavad seda.

Täna nad ei saagi jaatada, aga Seeder on ju võtnud selge liini EKRE suunas, EKRE peab muutuma pehmemaks – ja lõpuks küsitakse enne valimisi, et miks meil peab olema kaks sellist erakonda.

Nii et Seeder on viinud Isamaa EKRE-le nii lähedale, et oleks mõistlik ühineda?

Enne järgmisi valimisi kindlasti, kui nad sama liini jätkavad. Tegemist ei ole enam erakonnaga, mida juhtis Mart Laar. Kui Isamaa oleks valitsuses ja EKRE opositsioonis, siis oleks (eraldi olemisel – V.K.) veel mingi loogika. Kui nad on ühel poolel, kas koalitsioonis või opositsioonis, siis ei ole mingit vahet – EKRE sõidab Isamaast lihtsalt üle.

Kõrvalepõikena: miks teil omal ajal selle avatud rahvuslusega IRL-i juhina omal ajal nii kehvasti läks?

Vaadake, mida on Isamaa rääkinud viimase poole aasta jooksul, siis saate aru, miks kehvasti läks.

Kujutame nüüd ette, et KE ja RE moodustavad ikkagi koalitsiooni, siis jääb EKRE opositsiooni. Mismoodi nad hakkavad end üleval pidama?

Eks nad peavad vinti peale keerama. Nad peavad uuesti üles võtma kõik valusad teemad ja üritama olla rahulolematute erakond. Nad katavad opositsioonis ära ka Isamaa. Nad säilitavad oma toetuse – kui mitte isegi ei suurenda seda.

Kuidas võiks Isamaa end opositsioonis tunda?

Kui nad jäävad opositsiooni koos EKRE-ga, siis puudub neil platvorm ja ressurss jagada katuseraha. Ideoloogiliselt ei ole neid vaja, ideoloogia katab väga usutavalt ära EKRE. Aja jooksul on nad (Isamaa ja EKRE) täiesti ühte nägu, ja lõpuks on üks EKRE. Nad on ühe tagumiku kaks kannikat. Valitsuses olemise kogemusi on rohkem Isamaal, EKRE peaks valitsuses olles oma nurki maha lihvima. Opositsiooni minnes on Isamaa tulevik lootusetu, EKRE katab ta oma nurgelisusega ära. Isamaa huvides oleks olnud RE-SDE-Isamaa. Teine huvi on saada igal juhul võimule, et EKRE oma ebaratsionaalset maailmavaadet natuke lihviks ja muutuks sõbralikumaks. Kõige hullem Isamaale jääda opositsiooni koos EKRE-ga – siis on nägemist.

Sotsid on nende valimiste ühed suuremad kaotajad: mandaate vähe ja praeguses konstellatsioonis ka valitsusest väljas. Miks neil nii kehvasti läks?

Juba (eelmise aasta – V.K.) kevadel oleks võinud saada aru, et võib-olla tehti häid asju, aga oleks pidanud toimuma käiguvahetus. Kogu see alkoholipoliitika taak… Võib-olla ka Rainer Vakra keiss – see mõjutas ikkagi ka palju sotside kuvandit. Mina ei soovinud sotsidele halba, lootsin, et nad teevad parema tulemuse.

Oleks see käiguvahetus pidanud tähendama Jevgeni Ossinovski väljavahetamist parteijuhi kohalt?

No kas või seda. Nähtavat käiguvahetust olnuks vaja. Seal on mõnel vennal ikka veel rusikas taskus. Isegi enne valimisi oli seda kuulda.

Kes võiks Ossinovski asemel SDE-d juhtida?

See ongi probleem, et pole kedagi võtta, ja keegi eriti ei taha ka. Ma arvan, et praegu oli see õige otsus, et nad kohe pärast valimisi verd laskma ei hakanud. Indrek Saar sai napilt sisse. Marina Kaljurand oleks võib-olla positiivse kuvandiga, aga tema huvi on pääseda Euroopasse. Nad on väga keerulises seisus.

Tuleme korra veel E200 juurde tagasi. Mida need inimesed teevad praegu?

On vist raske aru saada, et seda kõike tehti oma töö kõrvalt. Need inimesed teevad edasi oma tööd ja erakonnatööd. Nelja aasta pärast oleme kindlasti suutnud oma pika plaani sisu selgitada.

Kuidas nüüd Jevgeni Ossinovski riigikogus ilma teieta hakkama saab, kui ta tahab hakata Reformierakonna valitsust maha võtma – eeldusel, et see ametisse saab?

Ma pean Jevgeni Ossinovskist väga lugu. Tõsiselt. Ta on tark ja intelligentne. Ta on üks väheseid Eesti poliitikuid, kellel on mune. Ta ei karda oma töökoha pärast. Ta on julgenud tegutseda. Tema saab ilma minuta väga hästi hakkama.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles