Jaak Madison oravate ja Keskerakonna võimalikust liidust: see oleks Reformierakonna valija petmine (24)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison.
Jaak Madison. Foto: Marko Saarm / Sakala

Reformierakonna otsus teha Keskerakonnale ettepanek alustada võimuläbirääkimisi ja Isamaa mõte luua oravaparteid välistavat alternatiivset koalitsiooni on mänginud riigikogu valimistel teise koha saanud tsentristide kätte head kaardid pääseda taas valitsusse, leiab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhatusse kuuluv riigikogu liige Jaak Madison.

Keskerakonnal on Madisoni arvates nüüd otsustamise hetk. «Kas anda Reformierakonnale võimalikult palju järgi või kasutada ära ideaalset võimalust ja pressida neilt välja ükskõik mida,» selgitas ta Postimehele. EKRE poliitiku arvates lähevad keskerakondlased kindlasti teist teed pidi.

Samal ajal peab Keskerakond arvestama sellega, et kui nad praeguse koalitsiooniga kaotasid suurel hulgal vene hääli ja said valimistel seetõttu kehva tulemuse, siis koalitsioon Reformierakonnaga nende olukorda paremaks ei tee, uskus Madison. «Seega on neil mõttekoht, millist liini nad tahavad ajada.»

Isamaa mõte luua alternatiivne koalitsioon EKRE ja Keskerakonnaga väärib Madisoni hinnangul kaalumist ning arutelud osaliste vahel sel teemal peaksid olema jätkusuutlikud ja sisaldama kompromissivalmidust. 

«Sellisel juhul saaks Keskerakond säilitada valitsuserakonnastaatust, aga samal ajal oleks Isamaal ja EKRE-l kahe peale 31 saadikukohta, mis oleks kindlasti tugev konservatiivne jõuõlg parlamendis ja valitsuses,» lausus Madison.

Madison jätkas, et Reformierakonna soov teha võimuliitu Keskerakonnaga ei tule talle siiski üllatusena.

«Esiteks, Reformierakond ja Keskerakond on teinud aastaid edukat koostööd Euroopa Parlamendis liberaalide fraktsioonis nimega ALDE. Seetõttu on arusaadav, et Euroopa Liidu poliitika ja välispoliitika kontekstis Reformierakond kindlasti näeks lojaalseima partnerina Keskerakonda,» ütles Madison.

«Niisamuti puuduvad reformierakondlastel põhimõtted,» toonitas Madison.

«Reformierakond on nõus [Keskerakonnaga sõlmitava] diili nimel loobuma nõudest täielikult üle minna eestikeelsele haridusele, tulumaksusüsteemi tagasipööramisele ja kõikidele muudele valimiste eel tõstatatud küsimustele. Samuti ei pöörataks enam suurt tähelepanu Keskerakonna lepingule Ühtse Venemaaga,» tõi ta näiteid.

Kuigi Keskerakonna ja oravapartei võimalik ühteheitmine ei tule Madisonile üllatuseks, toob ta välja, et see oleks Reformierakonna valija petmine. «Paljud hääletasid ju Keskerakonna vastu, andes oma hääle Reformierakonna poolt,» kõlas tema selgitus.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles