Mari-Liis Jakobson: RE ja KE liit ei pruugi olla pikema eluaega kui RE-SDE-Isamaa (9)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: VALIMISREKLAAM :TALLINN, EESTI, 04MAR11.
Agu Uudelepp ja Mari-Liis Jakobson hindavad Postimehe toimetuses valimisreklaame.
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
TLMPM03: VALIMISREKLAAM :TALLINN, EESTI, 04MAR11. Agu Uudelepp ja Mari-Liis Jakobson hindavad Postimehe toimetuses valimisreklaame. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politoloog Mari-Liis Jakobsoni hinnangul võib valitsuse moodustamise protsess kujuneda pikaks ja pingeliseks: pealegi ei pruugi Reformierakonna liit Keskerakonnaga kauem vastu pidada, kui oleks pidanud võimuliit kahe väiksemaga, sotside ja Isamaaga.

«Selline lahendus on üllatav,» ütles Jakobson, kommenteerides Reformierakonna vastset otsust teha võimuliidu läbirääkimiste alustamise ettepanek Keskerakonnale.  «Varem ütles Kaja Kallas ju oma eelistuse olevat teha koalitsioon Isamaa ja sotsidega. Valik on mõnevõrra üllatav ka rahvusvahelist praktikat vaadates. Keski ja Reformi puhul pole suur koalitsioon n-ö ainuvõimalik variant.»

Küll aga võib Reformierakonna vastsel otsusel olla poliitstrateegiline konks, mis vaatab päris kaugele tulevikku, juhtis Jakobson tähelepanu. «Kui Reformil õnnestuks sõlmida koalitsioonileping, mis Keskerakonda mõningates oma seisukohtadest taganema sunnib, võiks see olla suhteliselt lihtne viis oma pearivaali auti mängida.»

Keskerakonna huvi mäletatavasti vahetult pärast valimistulemuse teatavakssaamist Reformierakonnaga koalitsiooni minna oli leige. Sellest rääkis näiteks Ratase büroo juht, keskerakondlane Tanel Kiik ka valimispäeva järgsel hommikul saates «Otse Postimehest». Aga: õige poliitik ei ütle kunagi ei, kui talle võimu pakutakse, ütles Jakobson. «Ja eks see ole ka ainus võimalus konkurendi kavatsuste väljaselgitamiseks.»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles