Anu Toots: valimiskünnist võiks alandada

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 14.01.2018
Politoloog Anu Toots "Otse Postimehest" stuudios. Saatejuht Vilja Kiisler.


Broadcast from Postimees, Anu Toots, Interviewed by Vilja Kiisler. 
FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA
Tallinn, 14.01.2018 Politoloog Anu Toots "Otse Postimehest" stuudios. Saatejuht Vilja Kiisler. Broadcast from Postimees, Anu Toots, Interviewed by Vilja Kiisler. FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politoloog Anu Toots märkis täna saates «Kaks ühes» valimistulemusi analüüsides, et kaaluda võiks valimiskünnise madalamale toomist.

«Viie protsendi künnis on kõrge,» rääkis Toots. «See tehti omal ajal selleks, et vältida riigikogu liigset killustumist, mis üheksakümnendatel oli teema, aga nüüd enam ei ole. Künnis võiks olla madalam – vähemasti seda kaaluda ja selle üle arutleda tasuks.»

Teiseks märkis Toots, et erakonna loomisel nõutava liikmete arvu vähendamine tuhandelt viiesajale ei ole loodetud efekti andnud. «Ühestainsast meetmest ei piisa, et olukorda muuta,» sõnas ta. «Riigikogust välja jäänud erakonnad tunnistasid, et neil ei olnud raha kampaania tegemiseks. Samas on kampaania rahastamisel väga vähe piiranguid: lihtsalt musta raha ei tohi võtta – aga võtta võib nii palju, kui jõuad. See loob väiksemate jaoks ebavõrdse olukorra.» Kui tahame valimistel näha rohkem uusi ja tõsiselt võetavaid pretendente riigikokku, siis peame muutma seadusi enamates aspektides, leiab Toots.

Toots meenutas, et pärast liikmelisusenõude leevendamist on olnud kahed valimised, ja mõlemal korral on areenile ilmunud uued parteid. «Demokraatia seisukohast on see igati tervitatav,» sõnas Toots. Ta juhtis aga tähelepanu sellele, et Vabaerakond sai küll eelmistel valimistel riigikokku sisse, aga ei jäänud ellu, ning sel korral olid nad ühed suuremad kaotajad; seekord aga ei suutnud Elurikkuse Erakond ja Eesti 200 ületada valimiskünnist.

«Kaks ühes» on Kuku raadio eetris igal teisipäeval kella ühest kaheni. Tänast saadet saab kuulata siit. Saadet juhib ajakirjanik Vilja Kiisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles