Välismaal elavad kodanikud valisid ülekaalukalt EKREt (69)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised Eesti saatkonnas Helsingis.
Riigikogu valimised Eesti saatkonnas Helsingis. Foto: Eero Vabamägi

Välismaal hääletanud Eesti kodanikud valisid riigikogu valimistel kõige rohkem Konservatiivset Rahvaerakonda, kokku läks EKRE arvele 43,7 protsenti välismaal antud häältest.

Riigikogu valimistel hääletas välisriikides 2106 Eesti kodanikku, neist 921 andis oma hääle EKREle.

Valimiste võitja Reformierakond sai välismaalt kaks ja pool korda vähem hääli ehk 360 valija toetuse. Kokku valis välismaal hääletanutest Reformierakonda 17 protsenti valijatest.

Välismaa valijate seas oli populaarsuselt kolmandal kohal Sotsiaaldemokraatlik Erakond, mis sai 211 häält ehk kümme protsenti häältest. Keskerakond sai 200 ehk 9,5 protsenti ning Isamaa 191 ehk 9 protsenti häältest.

Ülejäänud kümmekond protsenti häältest jagunes teiste kandideerinud poliitiliste jõudude vahel.

Miks välismaal hääletanud kodanikud just Konservatiivse Rahvaerakonna poolt hääletasid, on fenomen, mida ükski Postimehega rääkinud politoloog kommenteerida ei soovinud, kuna pole välismaal toimunud hääletusega nii hästi kursis, et seda analüüsida.

Selge on, et suurem osa välismaalt EKREle tulnud häältest on pärit Soomest, kuna seal hääletas eelhääletusel ülekaalukalt kõige rohkem inimesi. Kõige suurem osa välismaal hääletanutest andis oma hääle Eesti saatkonnas Helsingis. Hääletanute arvult järgnesid saatkond Londonis, saatkond Brüsselis, saatkond Stockholmis ja Eesti Maja Torontos.

Välismaal sai Eesti esindustes hääletada 16.- 21. veebruarini.

Hääletada sai kokku 35 riigis ja hääle andmiseks oli avatud 40 valimiskohta. Siseministeeriumi andmetel oli hääletamisõigus 77 881 alaliselt välismaal elaval kodanikul. Võimalik oli e-hääletada, hääletada välisesinduses kohapeal ning kirja teel. Kolm suurema hääleõigusega väliseestlaste arvuga riiki on Soome (39 746 inimest), Venemaa (8872 inimest) ja Suurbritannia (6553 inimest).

Kommentaarid (69)
Copy
Tagasi üles