Keskerakond Reformiga võimuliitu ei kipu, kuid usub valitsusse pääsemist enne järgmisi valimisi (6)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratase büroo juht, keskerakondlane Tanel Kiik hindab Keskerakonna huvi Reformierakonnaga valitsusse minna leigeks: see on kümnepalliskaalal nelja-viie juures.

Kiik ennustas täna saates «Otse Postimehest», et võimuliidu moodustamise läbirääkimised tulevad keerulised. Reformierakonna soovitud maksumuudatused on Keskerakonnale vastumeelsed, tõi ta esile. Siiski on valimiseelsed ja valimisjärgsed punased jooned erinevad, möönis ta. «Kes soovib kompromissini nõuda, sellel tuleb teha järeleandmisi,» kõnes Kiik, viidates tõsiasjale, et üksi ei saa ju ükski partei valitsust moodustada.

«Pärast igasid valimisi ollakse olukorras, kus tuleb mõned sammud tagasi astuda,» rääkis Kiik. «Ma ei ütle, et homme alustame läbirääkimisi Reformierakonnaga, aga nelja aasta perspektiivis midagi välistada ei saa. Eestis on kombeks, et valitsus vahetub ka valimiste vahelisel ajal kahe-kolme aasta jooksul. On vaid aja küsimus, millal Keskerakond on taas valitsuses.»

Jüri Ratase ja Kaja Kallase omavahelised suhted on Kiige hinnangul päris head ja need kindlasti ei läbirääkimistel takistuseks ei saa. «Opositsiooni roll ongi olla ründav, Jüri Ratas olnud pigem maailmavaateline ja tasakaalukas,» sõnas Kiik.

Keskerkonna eesmärk oli valimistel saada rohkem hääli ja kohti kui eelmisel korral, samas läksid nii Keskerakond kui ka Reformierakond läksid valimisi võitma. Keskerakond ei suutnud kumbagi oma eesmärki saavutada, tunnistas Kiik. Saatuslikuks said tema hinnangul valimiste lõpusirgel kerkinud teemad: Kohtla-Järve kool ja Keskerakonna mineviku taak: rahaasjad ja Narva probleemid, mis segasid kampaaniale keskendumist, Reformierakond tegi aga parema tulemuse, kui ükski küsitlus ennustas.

Vaata pikemalt videost!

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles