Riigikogu valimised võitis Reformierakond, parlamenti pääses viis erakonda (26)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna valimispidu endise NO99 teatri ruumides. Kaja Kallas
Reformierakonna valimispidu endise NO99 teatri ruumides. Kaja Kallas Foto: Raul Mee

Riigikogu valimised võitis kindlalt Reformierakond, mis kogus 162 332 häält ehk 28,8 protsenti häältest.

Keskerakonna poolt hääletas 129 823 valijat (23 protsenti häältest), Konservatiivse Rahvaerakonna poolt 100 439 valijat (17,8 protsenti häältest), Isamaa poolt 64 239 valijat (11,4 protsenti häältest) ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna poolt 55 349 valijat (9,8 protsenti häältest).

Reformierakond sai 101-liikmelises riigikogus 34, Keskerakond 26, EKRE 19, Isamaa 12 ja sotsid 10 mandaati.

Võrreldes eelmiste valimistega parandasid oma tulemust Reformierakond ja EKRE. Keskerakond, Isamaa ja sotsid kaotasid kohti. Reformierakond sai juurde neli ja EKRE koguni 12 mandaadi. Keskerakonnal on riigikogu uues koosseisus üks, Isamaal kaks ja sotsidel viis mandaati vähem.

Riigikogusse valiti pühapäeval toimunud valimistel 101 riigikogu liiget, nende seas on nii vanu tuttavaid nägusid, kui ka uusi tulijaid.

Riigikogu koosseis võib veel muutuda, kuna valimistulemused on veel kinnitamata. Eeldatavasti läheb mitu riigikogusse valitud saadikut ministrikohale, seega tulevad nende asemele asendusliikmed.

Riigikogu 14. koosseis on järgmine:

Reformierakond, 34 mandaati

Kaja Kallas, Siim Kallas, Urmas Paet, Kristen Michal, Urmas Klaas, Jürgen Ligi, Urmas Kruuse, Toomas Kivimägi, Heidy Purga, Maris Lauri, Marko Mihkelson, Hanno Pevkur, Kalle Laanet, Ants Laaneots, Taavi Rõivas, Urve Tiidus, Keit Pentus-Rosimannus, Aivar Sõerd, Annely Akkermann, Arto Aas, Liina Kersna, Madis Milling, Valdo Randpere, Kristina Šmigun-Vähi, Andres Sutt, Kalle Palling, Signe Kivi, Jüri Jaanson, Eerik-Niiles Kross, Yoko Alender, Vilja Toomast, Andrus Seeme, Johannes Kert, Heiki Kranich.

Keskerakond, 26 mandaati

Mihhail Kõlvart, Jüri Ratas, Raimond Kaljulaid, Yana Toom, Kadri Simson, Taavi Aas, Lauri Laats, Tarmo Tamm, Mihhail Stalnuhhin, Aadu Must, Jaak Aab, Siret Kotka-Repinski, Marika Tuus-Laul, Mailis Reps, Vadim Belobrovtsev, Marek Jürgenson, Enn Eesmaa, Jaanus Karilaid, Anneli Ott, Kersti Sarapuu, Mihhail Korb, Maria Jufereva-Skuratovski, Vladimir Svet, Martin Repinski, Vladimir Arhipov, Kalev Kallo.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, 19 mandaati

Mart Helme, Henn Põlluaas, Martin Helme, Jaak Madison, Leo Kunnas, Siim Pohlak, Peeter Ernits, Uno Kaskpeit, Anti Poolamets, Helle-Moonika Helme, Jaak Valge, Urmas Reitelmann, Rene Kokk, Merry Aart, Kert Kingo, Riho Breivel, Alar Laneman, Ruuben Kaalep, Paul Puustusmaa.

Isamaa, 12 mandaati

Jüri Luik, Helir-Valdor Seeder, Urmas Reinsalu, Raivo Tamm, Aivar Kokk, Tõnis Lukas, Andres Metsaoja, Üllar Saaremäe, Tarmo Kruusimäe, Priit Sibul, Viktoria Ladõnskaja-Kubits, Sven Sester.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond, 10 mandaati

Marina Kaljurand, Jevgeni Ossinovski, Helmen Kütt, Katri Raik, Sven Mikser, Riina Sikkut, Heljo Pikhof, Ivari Padar, Indrek Saar, Kalvi Kõva.

Valimisaktiivsus oli 63,1 protsenti

Riigikogu valimistel hääletas 63,1 protsenti valimisnimekirjadesse kantud valijatest. Kokku andsid valijad riigikogu valimistel 563 107 häält.

Kõige kõrgem oli osalusprotsent Harjumaal (68,8 protsenti) ja kõige madalam Ida-Virumaal (48,2 protsenti).

2015. aastal käis riigikogu valimas 64,2 protsenti valijatest.

Michal andis mõista, et parem valik oleks SDE ja Isamaa koalitsioon

Reformierakonna juhtpoliitiku Kristen Michali sõnul tundub, et Reformierakond võtab valimisvõidu, samas on kindel, et samuti väga hea tulemuse tegeva EKRE-ga on koostöö välistatud.

Michal tunnistas ETV-le, et Reformierakonnas oli sisepingeid, kuid need lõppesid, kui partei liidriks sai Kaja Kallas.

Michali sõnul algavad nüüd koalitsioonikõnelused, kusjuures Keskerakond ei oleks Reformierakonnale kindlasti esimene valik. «See oleks pigem paratamatus, kui see nii juhtuma peaks,» märkis Michal, andes mõista, et parem valik oleks SDE ja Isamaa.

Kaja Kallas: Reformierakonna valija on rohkem e-hääletaja

Reformierakonna esimees Kaja Kallas rõhutas, et valimistulemused on praegu esialgsed ja on teada, et Reformierakonna valija on olemuselt rohkem e-hääletaja.

Kallas ütles endise NO teatri ruumides toimuvalt valimispeol Postimehele, et on positiivne, et e-hääletuse tulemus on kõrgem kui alguses oodati

«Praegu on kõik ainult spekulatsioonid,» märkis Reformierakonna juht, kes esialgsetel andmetel on kogunud üle 13 000 hääle.

Ta ei soovinud eile teledebati ajal Keskerakonna esimehe Jüri Ratase suhtes toime pandud intsidenti telefonitrollimiseks nimetada: «Mis oli, seda ei saa nimetada telefonitrollimiseks. Aga see oli rumal temp ja ei olnud kuidagi kasuks.»

Ratas: töötan Keskerakonna koalitsiooni pääsemise nimel

Keskerakonna liider ja peaminister Jüri Ratas kinnitas, et vaatamata valimistulemuste kukkumisele teeb Keskerakond pingutusi, et kuuluda ka edaspidi võimuliitu.

Kella 23ks üle 8000 hääle kogunud Ratas märkis ETVs, et üksiktulemus pole tähtis, vaid oluline on see, et erakond teeks hea tulemuse.

Ratase sõnul peab analüüsima, kas Narva korruptsiooniskandaali järel osade sealsete juhtliikmete hülgamine võis valimistulemust mõjutada. «Tuleb tõdeda, et tulemus Tallinnas ja Ida-Virumaal on tõesti loodetust väiksem,» ütles Ratas.

Ta tõdes, et Reformierakond on teinud hea tulemuse ja Keskerakonna eesmräk on tega tööd, et jõuda valitsusliitu.

Eesti valis 3. märtsil 2019. aastal järjekorras XIV riigikogu koosseisu. Valimispäev algas valimisjaoskondades üle Eesti kell 9.00 ja hääletamine lõppes kell 20.00.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles