Uudelepp: Vene parteiga liitumine on sotsidele kahjulik

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene erakond ja sotsid kombivad ühinemise piire?
Vene erakond ja sotsid kombivad ühinemise piire? Foto: Lennart Rikk

Poliitikavaatleja Agu Uudelepa hinnangul suhtuvad sotsiaaldemokraatide praegused valijad erakonna katsesse venelasi enda ridadesse värvata neutraalselt, kuid võimalik ühinemine Vene Erakonnaga Eestis võib jätta sotsid nii mõnestki häälest ilma.

«Sotside jaoks on strateegiliselt oluline saada venekeelseid liikmeid ja vene kogukonna hääli. Nende jaoks ei ole oluline ühineda mõne olemasoleva vene kogukonna baasil moodustatud erakonnaga,» rääkis Uudelepp Postimehele.

«Eesti lähiajaloo kogemus näitab, et nišierakondade liitmisest ei saa ühendaja mingit kasu.»

Selle põhjus on tema sõnul väga lihtne: kui liidetava liidrid oleksid olnud võimelised oma erakonnaga hääli võtma, oleksid nad seda teinud.

«Naiivne on loota, et lihtsalt sildivahetus muudab kellegi häälemagnetiks.»

Uudelepa väitel võib võimalik ühinemine tuua sotsidele hoopis kahju.

«Venelaste liitumine on pigem neutraalne protsess. Vene erakond toob aga eesti valija jaoks endaga kaasa suure hulga negatiivseid stereotüüpe. See võib tekitada kõhklusi ning kallutada kahtlejaid pigem mitte valima.»

Uudelepp meenutas, et venekeelse valijaskonna toetust on erakonnad püüelnud juba kümmekond aastat ning tegelikult otsub venekeelne valija Keskerakonnale alternatiivi.

«Esimeses etapis sai Keskerakond need hääled peaaegu kõik endale, kuid nüüd on kätte jõudnud positsioonide ümberjagamise aeg,» kirjeldas ta.

«Venekeelne valija on aru saanud, et riigi tasandil Keskerakond nende huve kaitsta ei suuda ning lähiaastatel seda võimalust tõenäoliselt ka ei teki. Järelikult otsitakse alternatiivi.»

Tema hinnangul on sotsidel siinkohal tõepoolest suurtest erakondadest enim potentsiaali.

«Reformierakonnas on Andrus Ansip ja IRLis Mart Laar, kes mõlemad mõjuvad üsna punase rätikuna. IRLi järgmisest esimehest ei tea keegi veel midagi. Järele jäävad sotsid, kus Jüri Pihl on pildilt kadunud ning ülejäänud sotsid tugevat negatiivset emotsiooni ei tekita.»

Sotside plussiks saab praegu lugeda Uudelepa sõnul ka seda, et tegemist on tõusva jõuga.

«Nii võib tekkida alateadlik lootus stiilis «kui meie aitame sotsid võimule, siis võib-olla nemad aitavad lõpuks ka meid»,» märkis ta.

Tem sõnul rahustab eesti valija hirme teadmine, et esialgu üritavad sotsid saada edumeelsema ja harituma venekeelse valija toetust.

«Keskerakonna puhul ei kardeta ju mitte nende sisepoliitilisi samme vene valijate huvide kaitsel, vaid võimalikke välispoliitilisi ratsukäike. Sotside puhul seda hirmu ei ole,» lisas Uudelepp.

Sel reedel peavad Vene Erakond Eestis ja sotsiaaldemokraadid esimese ametliku koostööläbirääkimiste kohtumise. Mõlemad erakonnad rõhutavad, et liitumisest on veel vara rääkida, kuid siiski ei välista seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles