Emor prognoosib nappi valimisvõitu oravatele (136)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Kantar Emori prognoos täppi läheb, saab valitsuse moodustamise ülesande Reformierakonna esimees Kaja Kallas.
Kui Kantar Emori prognoos täppi läheb, saab valitsuse moodustamise ülesande Reformierakonna esimees Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

 Kantar Emori prognoosi järgi pääseb riigikokku viis erakonda.

Uuringufirma Kantar Emor viimane valimiseelne küsitlus näitab, et homsed riigikogu valimised võidab Reformierakond, keda toetab 26,6 protsenti vastanutest. Keskerakonnal on toetajaid prognoosi järgi 24,5 protsenti. Valimiste tegeliku võitja otsustab see, kui aktiivselt inimesed homme valimas käivad. Riigikokku pääsevad Kantar Emori prognoosi järgi veel kolm erakonda: EKRE, sotsiaaldemokraadid ning Isamaa.

 

Prognoos põhineb kahel näitajal. Esiteks nende inimeste valik, kes on juba osalenud eel- ja e-hääletusel ning sellega oma valiku langetanud. Teiseks nende küsitletute eelistused, kes kavatsevad kindlasti homme valima minna.

Vastajatelt küsiti kõigepealt, kas nad osalesid eelhääletusel, täpsustati, kas nad võtsid osa e-hääletusest või käisid valimisjaoskondades, ja siis küsiti valikut. Nende käest, kes ei olnud eelhääletusel osalenud, küsiti kavatsuse kohta osaleda ja kindlalt valima minejatelt küsiti nende eelistuse kohta.

Selle prognoosi järgi jääb Keskerakond paari protsendipunktiga Reformierakonnale alla, nagu eespool öeldud. EKRE saab 17,3 protsenti, SDE tulemuseks on 11,9, Isamaale antakse 10,1 ning Eesti 200 võtab 4,3 protsenti häältest.

Praeguseks, mil eelhääletus on lõppenud ja valimispäev homme, juhib valimisi Reformierakond, nagu võiski eeldada. Oravaparteil on alati olnud palju e-valijaid ning seda näitab ka Kantar Emori prognoos. Internetis hääletanutest toetas selle järgi Reformierakonda 35, Keskerakonda 19, sotse 14 ja Isamaad 13 protsenti valijatest. EKREt toetas e-hääletusel 9 protsenti valijaist, Eesti 200 kasuks otsustas 5 protsenti e-hääletajatest.

Liites e-valijatele ka sedelitega eelhääletusel osalenud, on vahe kahe liidri vahel grammike väiksem. Reformierakonda toetas neist 30, Keskerakonda 22 ning EKREt ja SDEd võrdselt 13 protsenti. Isamaad toetas neist 12 protsenti ning Eesti 200 saagiks oli 4 protsenti.

Keskerakond võtab homme järele

Suuremaid muutusi on oodata homsel valimispäeval, mil Keskerakond hakkab toetuses järele võtma. Kindlalt homme valima minejate seas on oodatult kõige eelistatum valik Keskerakond, keda kavatseb valida 28 protsenti. Reformierakonda läheb homme valima 21, EKREt 24, SDEd 9, Isamaad 7 ja Eesti 200 4,8 protsenti.

Kes siis ikkagi valimised võidab, sõltub Kantar Emori turundusstrateegiate valdkonna juhi Aivar Voogi sõnul paljuski sellest, kui suureks kujuneb homne valimisaktiivsus.

«Prognoosi aluseks on eeldus, et eelhääletajad moodustavad kõikidest valijatest 63 protsenti, seega prognoositavaks hääletamisaktiivsuseks võiks tulla ligikaudu 62 protsenti,» põhjendas ta. «Kui hääletamisaktiivsus tuleb kõrgem, siis lõpptulemuses suureneb vastavalt Keskerakonna ja EKRE osakaal ning väheneb Reformierakonna osakaal. Kui hääletamisaktiivsus tuleb 62 protsendist madalam, siis vastavalt suureneb ka Reformierakonna kui potentsiaalse võitja häälte osakaal.»

Seega on Kantar Emori prognoosi järgi homsete valimiste võtja Reformierakond, aga seda vaid kaheprotsendipunktilise eduga. Tuleb rõhutada, et siinkohal on tegemist 1188 vastajaga veebiküsitluse põhjal koostatud prognoosiga, mis ei pruugi mõistagi sajaprotsendiliselt kattuda päris valimistulemusega. Samas on Kantar Emori prognoos olnud kahtedel eelmistel valimistel – 2015. aasta riigikogu valimistel ning 2017. aasta kohalike volikogude valimistel – lõpliku valimistulemusega võrreldes kõige täpsem.

Kui vaadata internetis hääletanute valikuid rahvuse, soo, vanuse ja elukoha alusel, siis ühe erandiga troonib Reformierakond, sealjuures kõigi jaotuste juures 30 protsendi ümber oleva toetusega. Vaid muukeelsete e-hääletajate seas oli populaarseim valik Keskerakond 55 protsendiga.

 

EKRE tulemuse määravad mehed

Teistsugune pilt avaneb, kui vaadata nende küsitletute eelistusi, kes e-valimistel ei osalenud, kuid kavatsevad homme kindlasti valima minna. Mehed ja eestlased eelistavad EKREt (vastavalt 33 ja 32 protsenti), naised ja muukeelsed Keskerakonda (30 ja 76 protsenti). Noored ja keskealised valivad EKREt (mõlemad 27 protsenti), vanemaealised Keskerakonda (56 protsenti). Tallinnas ja muudes linnades elavate inimeste eelistus kuulub homme samuti Keskerakonnale (32 ja 34 protsenti), väiksemate asulate elanikest enamik kavatsevad oma hääle anda EKRE-le (39 protsenti).

Reformierakond jõuab kõige populaarsemale valikule lähedale vaid 35–64-aastaste valijate seas, kus nad saavad EKRE 27-protsendise toetuse järel 26 protsendi küsitletute toetuse.

Väiksematest erakondadest saavad üldise prognoosi järgi Eestimaa Rohelised 2,2 protsendi valijate toetuse, Vabaerakonda toetab 1,3 ja Elurikkuse Erakonda 1,1 protsenti küsitletutest.

Kantar Emor viis Postimehe tellimusel küsitluse läbi 26. veebruarist 28. veebruarini.

Kommentaarid (136)
Copy
Tagasi üles