EKRE: prokuratuur peab avaldama kogu info rahapesu menetluste kohta (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Madis Sinivee /

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) liider Mart Helme kutsub avalikus kirjas riigi peaprokurörile ja kaitsepolitsei peadirektorile avaldama veel enne valimisi kogu praeguseks teadaolev info mastaapsete rahapesukaasuste kohta, et paljastada poliitikute võimalikud seoses kahtlaste tehingutega. 

«Viimased päevad ja nädalad on toonud juurde uudiseid, mis näitavad, et rahapesu Eesti pankades on olnud ulatuslikum ja süsteemsem, kui seni väideti. Ühtlasi on avalikuks tulnud esimesed ammu kahtlustatud seoses rahapesu ja poliitikute vahel. Ain Seppiku ja tema pereliikmete riiulifirmadest läbi käinud tundmatu päritoluga miljonid sunnivad tahtmatult küsima, kes veel endistest või praegustest tipp-poliitikutest on seotud peamiselt Venemaalt pärit musta rahaga,» märkis Helme.  

«Juba selle nädala lõpus toimuvad Eestis parlamendivalimised, mis määravad ära meie riigi tuleviku järgmise nelja aasta jooksul. On selge, et rahapesuafääri kohta on uurimisorganitel oluliselt rohkem infot, kui seni avaldatud. Eesti tuleviku seisukohalt on kriitiline, et valija saaks võimalikest kahtlustustest ja seostest teada enne oma hääle andmist. Vastasel juhul võime leida end olukorrast, kus 3. märtsil osutuvad valituks isikud, kelle kriminaalsed seosed tulevad välja alles hiljem,» leiab EKRE juht.

Helme sõnul tuleb Eesti riigi julgeoleku ja demokraatlike institutsioonide usaldusväärsuse huvides seista selle eest, et valitsust ei hakkaks moodustama inimesed, kelle isiklikes huvides on takistada edasisi uurimisi rahapesu kohta või kes on šantažeeritavad Vene julgeoleku poolt.  

«Mõistame, et süütuse presumptsioon on oluline ning poolelioleva uurimise materjalide avalikustamine on tavaolukorras ennatlik. Praegu ei ole me aga tavaolukorras. Seepärast kutsume teid üles avalikustama viivitamatult – kindlasti enne valimisi – kogu olemasolev informatsioon rahapesuga seotud uurimise osas. Eriti ja eelkõige peame vajalikuks, et avalikkus oleks teadlik, kui uurimine puudutab mõnd Riigikogusse pürgivat isikut,» lisas Helme. 

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles