Prognoos: valimised võidab Reformierakond (78)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna kampaaniabuss.
Reformierakonna kampaaniabuss. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pühapäeval toimuvad Riigikogu valimised võidab Reformierakond ning parlamenti pääseb viis erakonda, selgub uuringufirma OÜ Faktum & Ariko täna avaldatud riigikogu valimiste prognoosist.

Prognoosi kohaselt nopivad oravad veerandi häältesaagist, teise koha omanik on 22 protsendiga Keskerakond, kolmandaks jäävad konservatiivid 18-protsendise toetusega.

Neljandat ja viiendat kohta jäävad jagama Sotsiaaldemokraadid ja Isamaa kumbki 11 protsendiga valijate häältest.

Valimiskünnise alla jääb napilt Eesti 200, kes kogub prognoosi kohaselt 4 protsenti valijate häältest.

Mõni sõltumatu üksikkandidaat, Eestimaa Rohelised ning Vabaerakond koguvad 2 protsenti häältest, Elurikkuse Erakond ühe protsendi. 

Tegemist ei ole reitingu- või toetusprotsentidega vaid valimistulemuste prognoosiga vastavalt valijate eeldatavale käitumisele.

Prognoos tugineb uuringul, milles osales 1163 valimisealist kodanikku. Andmete kogumine toimus ajavahemikul 12.-18. veebruar 2019.

Uuringu põhimeetodiks on veebiküsitlus, interneti mitte kasutajate arvamust uuriti telefoniküsitluse teel.

 

Mille järgi tehakse eelistus? 

Prognoosist selgub, et 26 protsenti vastanutest langetab otsuse erakonna kasuks, kes pöörab tähelepanu tema jaoks olulisele eluvaldkonnale. 18 protsenti loodab, et nende valitud kandidaat toob muutuse senisesse poliitikasse. 16 protsenti vastanutest eelistab vana harjumust ehk hääletab erakonna poolt, keda on alati valinud. 15 protsenti hääletajatest toetab parteid, kellel on terviklik tulevikuvisioon Eesti arengu kohta. Vaid 11 protsendi vastanutest langetab otsuse konkreetsete majanduslike ja sotsiaalpoliitiliste lubaduste põhjal. Eelistust kujundavad ka sümpaatsed kandidaadid ning tugeb ja kogenud poliitikute nimekiri.

Uuringust selgus ka tõsiasi, et mida nooremad on valijad (vanuserühm 18-24), seda rohkem peetakse oluliseks tähelepanu pööramist tema jaoks olulisele eluvaldkonnale. 70-81-aastaste küsitluses osalejate seas lähtutakse valiku tegemisel enim sellest, kelle poolt alati hääletatud on.

Valimiseelistuste motiivid vanuste lõikes. Detailsema info lugemiseks klõpsa pildile. 
Valimiseelistuste motiivid vanuste lõikes. Detailsema info lugemiseks klõpsa pildile. Foto: Uuringufirma OÜ Faktum & Ariko

Kui paljud on erakondlikku eelistust muutnud?

Küsitlusest selgus, et 47 protsenti valijaist valib sama erakonda, mida ka eelmistel parlamendivalimistel. 29 protsenti vastanutest valib aga eelmistest valimistest erineva erakonna. Erakondadele valimiste eel huvipakkuvaim number on 14 protsenti ehk nende uuringus osalejate arv, kes pole veel kindel oma eelistustes.

Kommentaarid (78)
Copy
Tagasi üles