Uuring: Keskerakonna toetus Reformierakonna ees on kahanenud (9)

Marek Kuul
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond.
Reformierakond. Foto: Urmas Luik

Keskerakond läheb eelseisvatele riigikogu valimistele vastu kerge favoriidina, kuid nende edu Reformierakonna ees on valimiste lähenedes oluliselt kahanenud, enne valimisi on oma toetust erakondadest enim kasvatanud aga Isamaa, selgus ERR-i tellimusel Turu-uuringute AS-i poolt läbi viidud ja ligi 4700 vastajat hõlmanud üle-eestilisest uuringust.

 

Kombineerides näost-näkku ja veebiküsitlust kindlalt või tõenäoliselt valima minejate seas, oli 11 päeva enne valimisi lõppenud küsitluses suurima toetusega Keskerakond - seda 28 protsendi suuruse toetusega, kuid Keskerakonna edu Reformierakonna ees pole enam nii suur kui varasemates küsitlustes - suurimat opositsioonierakonda toetas 24 protsenti valijatest ehk võrreldes jaanuarikuise omnibus-küsitlusega on vahe kahe erakonna vahel kahanenud kaheksalt protsendilt neljale, mis lubab prognoosida üsna tasavägist lõpuheitlust, vahendab rahvusringhääling.

Kolmandal kohal on jätkuvalt Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 17 protsendi suuruse toetusega, võrreldes jaanuarikuise omnibus-küsitlusega EKRE toetus ei muutunud ning neljandal-viiendal kohal on sisuliselt võrdse toetusega Sotsiaaldemokraatlik erakond ja Isamaa ning mõlema erakonna toetus on valimiste eel ja konkreetsete kandidaatide nimedega küsitluses kasvanud. 

Sotsiaaldemokraate toetas 11 ja Isamaad 10 protsenti ehk võrdlusena, jaanuarikuises näost-näkku küsitluses oli sotside toetus seitse ja Isamaal kuus protsenti.

Mullu novembris kaheksa protsendi suuruse toetusega erakondade reitingutabelisse sisenenud Eesti200 toetus on iga järgneva kuuga langenud ning viimases küsitluses langes see esmakordselt valimiskünnise alla, olles neli protsenti ning künnise alla jääksid ka Rohelised kolme, Vabaerakond kahe ja Elurikkuse erakond ühe protsendi suuruse toetusega. 

Lisaks tavapärasele 7.-20. veebruarini läbi viidud 1000 vastajaga näost-näkku küsitlusele viis küsitlusfirma paralleelselt läbi ka ligi 3700 vastajaga veebiküsitluse ning saadud koondtulemuses on näost-näkku küsitluse ja veebiküsitluse tulemustel võrdne osakaal. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles