Galerii: riigikogu XIII koosseis pidas viimast istungit (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasel riigikogu XIII koosseisu viimasel korralisel istungil võeti vastu kolm seadust, pärast seda andis riigikogu juhatus ülevaate parlamendikoosseisu nelja aasta tööst. 

Riigikogu täpsustas kaitseliidu seadust, viis sisse muudatused tsiviilkohtumenetluse seadustikku Eestis tehtud vahekohtu otsuste täidetavaks tunnistamise menetluse loomiseks ja tegi muudatused Euroopa Liidu kodaniku seadusesse seoses Ühendkuningriigi väljaastumisega Euroopa Liidust.

Pärast seda võtsid riigikogu esimees Eiki Nestor ja aseesimehed Enn Eesmaa ning Kalle Laanet kokku XIII riigikogu töö.

Eiki Nestor avaldas heameelt, et Riigikogu komisjonide töö on viimase nelja aasta jooksul tunduvalt avatumaks muutunud ja tänas kõiki komisjonide töösse panustanud huvirühmi. Esimees tõstis esile ka riigikogu rolli Eesti Euroopa Liidu eesistumise korraldamisel ning kiitis selle heaks töötanud ametnikke ja parlamendisaadikuid. Nestor kinnitas, et viie esimehe ametis oldud aasta jooksul pole ta näinud varem ega hiljem paremini korraldatud eesistumise üritusi kui Eestis. Nestoril on kahju, et pikka aega täies üksmeeles olnud välis- ja kaitsepoliitikas on erimeelsusi. «Ju see maailma peegeldus meie kohalikus elus kajastub ka parlamendis,» sõnas Nestor. 

Aseesimehe Enn Eesmaa sõnul koosnes riigikogu juhatus diplomaadi-tüüpi poliitikutest, kes suutsid suures saalis sageli ka kõrgeks tõusnud temperatuure ohjeldada ja konstruktiivsust hoida. Eesmaa märkis, et on suur tõenäosus, et lõpetava koosseisu kuuest erakonnast viis jätkavad ka uues riigikogus. Aseesimehe sõnul tõestab see, et uljalt kritiseerides ei pruugi edu saavutada ja valija oskab märgata olulist ja järjepidevust.

Kalle Laanet kiitis kolleege, kes tänavatel üha tulisemaks muutuvast valimiskampaaniast hoolimata suutsid riigikogu saalis soliidseks jääda. Laaneti sõnul seisab riigikogu järgmise koosseisu ees väljakutse vaadata peeglisse ja riigireformi vaimus välja mõelda, kuidas Eesti parlament peaks tulevikus jätkama.

XIII Riigikogu avaistung toimus 30. märtsil 2015.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles