​Täna saab riigikogu elektrooniliselt valida

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Elmo Riig

Alates tänasest saab ID-kaardi või mobiili-ID-ga elektrooniliselt riigikogu valida. Hääletus avatakse hommikul kell 9 ning valida saab ööpäevaringselt. Elektrooniline hääletus pannakse lukku kolmapäeva, 27. veebruari õhtul kell 18.

Eelmistel riigikogu valimistel kasutas elektroonilise hääletuse võimalust 176 328 Eesti kodanikku. Kokku oli valijaid 899 793.

E-hääletada saab vaid arvutiga, nutiseadme abil see võimalik ei ole. 

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) soovitab tänaseks üle kontrollida, kas ID-kaart või mobiili ID toimib ning kas on kasutusel uusim tarkvara. «Elektrooniline hääletamine on alternatiivne ja mugav võimalus neile, kes ei soovi või ei saa minna hääletama valimisjaoskonda,» edastas RIA pressiesindaja Helen Uldrich.

E-hääletamiseks läheb vaja:

– kehtivate sertifikaatidega ID-kaarti või mobiil-IDd (vaata kehtivust ID-kaardi tarkvarast DigiDoc4 klient)

– PIN-koode (koos ID-kaardiga või Mobiil-ID SIM-kaardiga väljastatud PIN1 ja PIN2);

– internetiga ühendatud arvutit ning ID-kaardi lugejat (kui arvutis ei ole);

– uusimat ID-kaardi tarkvara. Kui uuendused on tegemata, tuleb need alla laadida ID-kaardi veebilehelt www.id.ee, valides menüüst „paigalda tarkvara“;

– valijarakendust, mis tuleb alla laadida enda arvutisse valimiste veebilehelt www.valimised.ee (rakendus lisatakse veebi e-hääletamise esimesel päeval ehk homsest).

Küberhügieeni tagamiseks:

– kui kasutad ühiskasutatavat arvutit, veendu, et oled kõikidest külastatud ja sisselogitud kohtadest välja loginud;

– hoia arvuti ja nutiseadmete tarkvara uuendatuna ning kasuta viirusetõrjet;

– ära jäta oma ID-kaardi või Mobiil-ID PIN-koode ripakile ega jaga enda paroole võõrastele.

MILLISED ON VÕIMALUSED RIIGIKOGU VALIDA? 

– Välismaal: kuni 21. veebruarini saab hääletada välisesinduses: Eesti Vabariigi Suursaatkonnas Lissabonis kohaliku aja järgi kell 13.00-17.00; Eesti Vabariigi Suursaatkonnas Londonis kell 10.00-13.00.

– Eelhääletamine: tänasest kuni pühapäevani, 24. veebruarini on võimalik eelhääletada maakonnakeskustes riigi valimisteenistuse määratud jaoskonnas. Hääletamine algab kell 12.00 ja lõpeb kell 20.00.

Tallinnas saab hääletada kaheksas jaoskonnas:

jsk nr 7 – Rocca al Mare kaubanduskeskus, Paldiski mnt 102 (keskmine sissepääs, II  korrus);

jsk nr 14 – Solarise keskus, Estonia pst 9 (0 korruse aatriumis);

jsk nr 20 – Kristiine keskus, Endla tn 45 (parkla poolne sissekäik, II korrus);

jsk nr 37 – Lasnamäe Centrum, Mustakivi tee 13 (Rimi kaupluse ees);

jsk nr 42 – Linnamäe Maxima XXX, Linnamäe tee 57;

jsk nr 50 – Magistrali keskus, Sõpruse pst 201;

jsk nr 57 – Järve keskus, Pärnu mnt 238;

jsk nr 77 – Stroomi keskus, Tuulemaa tn 20.

– Eelhääletamine: esmaspäeval, 25. veebruaril kell 12 algab valimisjaoskondades eelhääletamine. Eelhääletamine toimub kõigis valimisjaoskondades kell 12.00-20.00. Eelhääletada saab kuni 27. veebruarini kell 20.00. Toimub ka hääletamine väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda. Hääletamine valija asukohas, kinnipidamiskohas, haiglas ja ööpäevases hoolekandeasutuses korraldatakse ajavahemikus kella 9.00-st kuni 20.00-ni.

– Valimispäeval, 3. märtsil valimisjaoskonnas: hääletamine algab kell 9.00 ja lõpeb kell 20.00. Hääletada saab üksnes selles valimisjaoskonnas, mille valijate nimekirja oled kantud. Elukohajärgse valimisjaoskonna asukoha kohta saab teavet valijakaardilt või valimiste veebilehelt. Valimisjaoskonda minnes tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument. Valimispäeval saab hääletada ainult valimisjaoskonnas asuvas hääletamisruumis või taotleda hääletamist kodus.

– Valimispäeval kodus hääletamine: kui ei saa terviseseisundi, kõrge ea, raskete teeolude, transpordivõimaluse puudumisel või muu mõjuva põhjuse tõttu hääletada valimispäeval hääletamisruumis, saab taotleda hääletamist kodus, samuti valimisjaoskonna piirides asuvas haiglas või ööpäevases hoolekandeasutuses. Kodus hääletamiseks tuleb elukohajärgsele valla-või linnavalitsusele (Tallinnas linnaosavalitsusele) või jaoskonnakomisjonile esitama valimispäeval kuni kella 14ni kirjaliku taotluse. Kindlasti tuleb märkida ka kodus hääletamise põhjus.

– Laeval hääletamine: kui laeva meeskond ei saa kasutada muid hääletamisviise, näiteks elektroonilist hääletamist, saab riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistel ning ka rahvahääletusel hääletada ka Eesti riigilippu kandval laeval, kui laev asub eelhääletamise päevadel ja valimispäeval rahvsvahelistes või välisriigi vetes. Laeval hääletamine on sarnane välisesinduses hääletamise korraldusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles