Pildid ja video: Kuku raadio valimisdebatis astusid vastamisi Mart Helme ja Jevgeni Ossinovski (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuku raadios erakondade esimeeste valimisdebattide sarjas astusid täna vastamisi Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski.

Saatejuht oli Hindrek Riikoja. Postimees tegi debatist otseülekande, mis on nüüd videona järelvaadatav.

Sotside liider Jevgeni Ossinovski märkis valimisdebatis, et EKRE valimisprogramm viiks Eesti pankrotti, EKRE esimees Mart Helme vaidles sellele vastu ja kinnitas, et nende valimislubadustele on katteallikad olemas ning riigil raha jätkub. 

Helme sõnul ei ole rahalubadused ainsad, millega valijaid püüda, ning EKRE lubaduste juures on suur moraalne mõõde. «Seni on olnud Reformierakonna juhtimisel esiplaanile seatud riik ja riigi vajadused ning seeläbi valitsuse vajadused. Samas on inimene jäänud tahaplaanile,» märkis Helme, lisades, et jutud sellest, et kohe-kohe jõuab hea elu ka maapiirkondadesse, on olnud tühi jutt.

Helme tõdes, et EKRE valimisprogramm toob riigile suure rahalise koormuse, kuid raha ongi selleks, et seda kulutada. «Ja EKRE-l on lubadustele katteallikad olemas,» märkis Helme.

Ühtlasi rõhutas Helme, et rahandusministeeriumi hinnangud nende programmile ei ole adekvaatsed, kuna need samad ametnikud, kes praegu erakondade valimisprogramme analüüsisid, ei suutnud ette ennustada isegi seda, et aktsiiside tõusu korral hakkab maksuraha Lätti voolama.

Ossinovski asus aga rahandusministeeriumi ametnike kaitsele ja kinnitas, et sotsiaaldemokraadid usaldavad nende koostatud mõjuhinnanguid. EKRE majandusprogrammi üle pole aga Ossinovski hinnangul mõtet üldse arutada, kuna see viiks Eesti pankrotti. Ossinovski võrdles EKRE seisukohti omaaegsete Kreeka poliitikute omadega, mis viisid kümne aastaga riigi suurtesse majandusraskustesse. «EKRE majandusprogrammist nähtub, et selle taga on erakond, kes pole kunagi valitsusvastusut kandnud,» lisas Ossinovski.

Ta tõdes, et rahandusministeerium kleepis ka sotsiaaldemokraatide valimisprogrammile külge kõrge hinnalipiku, kuid tuleb arvestada, et lubadused on antud nelja aasta perspektiivis. Ossinovski selgitas, et praeguse majanduskliima juures on valitsusel ainuüksi tänavu võimalus täiendavalt investeerida 200 miljonit eurot ilma makse tõstmata ja nelja aasta peale teeb see ligi miljard eurot.

Helme märkis seepeale, et EKRE majandusprogramm on koostatud suisa kaheksa aasta pikkust perspektiivi arvestades.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles