Fotod: Helsingis tekkis hääletajatest saatkonna ukse taha mitmetunnine järjekord (10)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurima väliseestlaste kogukonnaga Soomes kogunes riigikogu eelvalimiste avapäeval Helsingis saatkonna ukse taha mitme tunni pikkune järekord, kokku andis oma hääle 508 inimest.

Postimehe lugeja Malle Elina kirjutas, et ta ootas saatkonna ees kaks tundi õues ja pärast tunnikese fuajees. «Lastega pered pääsesid eelisjärjekorras sisse sooja,»mainis Malle Elina. 

Eesti saatkonnas Helsingis oli hommikul kaks tuvastuspunkti, kus Eesti kodanikud said ennast registreerida ja vaadati üle, kus nende valimisringkond on. «Keskpäevaks avasime ka kolmanda tuvastuspunkti,» ütles Eesti suursaatkonna konsulaartalituse direktor Liina Viies. 

Ta selgitas, et kohe kui nähti suurt rahvamassi, kutsuti esimesse saali nii palju inimesi kohale, kui turvameetmed lubasid ja ruumi oli. «Teise saali, kus toimus hääletus, ei saanud me paljusid sisse lasta, sest hääletus peab olema privaatne,» lausus Viies ja lisas, et saatkonnas tehti kõik, et hääletajad saaksid soojeneda. Pakuti teed ja küpsist ja kommi. Lisaks rääkisid nad inimestele saatkonna ajaloost. 

Viies sõnas, et ta käis ka hääletajatele rääkimas alternatiivsetest võimalustest kodus hääletada elektrooniliselt ja homme tagasi tulla. Konsulaartalituse direktor tõdes, et on väga tore näha, et paljud inimesed soovivad oma hääle isiklikult anda ja ei taha kodus seda teha. Probleemideks olid Soome külm ilm ja Eesti suursaatkonna väikesed ruumid. Viies kinnitas, et neil oli kõigest üks valimiskast, kuid tuvastuspunkte avasid nad lõpuks kolm, just tuvastuspunktides kulus kõige rohkem aega.

Välisesindus pidi esialgselt töötama kell 10-16, kuid kuna Eesti kodanikke oli saalis ja sabas veel sadakond, siis hääletus lõppes kaks ja pool tundi hiljem. «Kuniks viimane inimene sai hääletatud,» kinnitas Viies. Eesti saatkond Helsingis on hääletamiseks avatud ka homme kell 10-16.

Teistes riikides jäi nädalavahetusel huvi hääletamise vastu pigem leigeks. Londonis külastas saatkonda 78 inimest 6553 Eesti kodanikust.

Washingtoni ajutises jaoskonnas oli käinud 22 hääletajat, Brüsselis 52, Berliinis 15, Moskvas 13, Riias üheksa, Oslos, Viinis ja Vilniuses neli. Pariisis oli saatkond pühapäeval avatud kolm tundi, sama palju hääletajaid jõudis kohale.

Eelhääletuse nulliringi jäid Gruusia ja Türgi valimisjaoskonnad.

Brüsseli saatkonna valimisnimekirjades kasutati Roy Strideri puhul tema vana nime Raul Sillaste, kuid välisministeeriumi kinnitusel eksitus tuvastati kohe valimispäeva alguses ning see sai ka koheselt parandatud. 

Siseministeeriumi andmetel saab nendel riigikogu valimistel hääletada 77 881 alaliselt välismaal elavat Eesti kodanikku, kes võivad oma hääle anda välisesinduses, kirja teel või e-hääletades.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles