Homme avatakse esimesed jaoskonnad välismaal riigikogu eelhääletuseks

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik, kes elavad alaliselt välismaal, saavad Eesti jaoskondades valida eelhääletamise ajal. Valimispäeval nad hääletada ei saa.
Kõik, kes elavad alaliselt välismaal, saavad Eesti jaoskondades valida eelhääletamise ajal. Valimispäeval nad hääletada ei saa. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kasahstanis Eesti saatkonnas avatakse homme esimene jaoskond riigikogu eelhääletuseks, kokku saab nädala jooksul hääletada 40 saatkonnas ja 35 erinevas riigis.

Igas esinduses on eelhääletamiseks määratud kaks erinevat päeva, päevad ja kellaajad varieeruvad riigiti, kõige viimane päev on 20. veebruar, kuna hääletamine välisesinduses toimub vastavalt seadusele 15. kuni 10. päeval enne valimispäeva.

Välisriigis elavatele valijatele saadetakse valijakaardid alates 2015. aastast ainult elektrooniliselt, kui nad on portaalis eesti.ee oma e-posti aadressi edasi suunanud.

Riigikogu valimistel peab alaliselt välisriigis elaval valijal olema määratletud valimisringkond, kas oma endise Eestis asuva elukoha või vanemate või esivanemate elukoha alusel. 

Väliseestlased saavad hääletada kolmel erineval viisil: saatkonnas, E-hääletus ja kirja teel. Kõige populaarsem on E-hääletus, ent paljud lähevad hääletama ka saatkonda.

Need eestlased, kes soovivad minna kohale saatkonda peavad vaatama, milline saatkond neile kõige lähem on, kuna osad jaoskonnad koondavad enda alla mitut riiki. Näiteks Kasahstani saatkonnas saavad hääletada ka Kõrgõzstanis, Tadžikistanis ja Türkmenistanis asuvad Eesti kodanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles