Jaaganti valimisradar. Leegid lõõmavad

Minister Riina Sikkut. Foto: Tairo Lutter
Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olukorra hinnang: kompraaeg.

Esimene ohver on Rainer Vakra. Minister Riina Sikkut võttis ette meeleheitliku sammu.

VAKRA MÄNG MÄNGITUD?

Kui vastased soovivad mõnd poliitikut kahjustada, siis praegusest paremat aega pole. Sotside kõrge kaliibri poliitiku Rainer Vakra vastu esitatud kahtlus plagiaadis on täpselt selline asi, mis võib väga tõenäoliselt tõmmata käsipiduri tema karjäärile vähemalt järgmiseks neljaks aastaks.

Konkurentide «teene»? Mulle on vihjatud, et materjali Eesti Ekspressi jõudmise taga on Eestimaa Roheliste ja Elurikkuse Erakonna poliitikud. Mõlema esindajad on tauninud Vakra tegevust sotsiaalmeedias. Lekitaja isikul ega motiivil ei olegi tegelikult tähtsust – kui Vakra on tõepoolest plagieerinud, väärib see avalikustamist, ükskõik, kust materjal pärit on.

Mis Vakrast saab? Esialgu suuremat midagi. Ta on valinud kahtluste ümberlükkamiseks ülikooli komisjoni otsuse ära ootamise taktika. SDE valimisnimekirjast ta end taandada ei saa, see ei ole enam võimalik. Kuna Tallinna Ülikooli komisjoni otsust ei tule enne valimisi, siis saab muidu väga populaarne Vakra üsna kindlasti valitud ka uude riigikokku. Vakra koduerakond SDE hoidub mõistagi tormakusest ja ootab samuti ära komisjoni otsuse.

Ja kui tõde käes? Siis on mitu varianti, palju sõltub komisjoni otsuse sisust. Ükskõik milline otsus peale täieliku õigeksmõistmise tähendab Vakra jaoks, et ta peab mõneks ajaks tipp-poliitikast tagasi tõmbuma. Kui kauaks, sõltub akadeemilise komisjoni otsusest ning sellest, kuidas reageerivad sellele Vakra valijad.

Vakra seiklused
Vakra seiklused Foto: skunk.ee

SIKKUTI ULTIMAATUM

Seda juhtub üliharva, et mõni minister saadab oma ülemusele ehk riigikogule kirja, et kui nad eelnõu vastu tema tahtmist muudavad, võtab ta selle tagasi. Eile just nii juhtus. Enamgi veel – Sikkut sai oma tahtmise.

Mis juhtus? Rutiinne eurodirektiivi ülevõtmine kulges riigikogus kummalisi radu, kui töö- ja tervishoiuminister Riina Sikkutile ei meeldinud tubakaseaduse eelnõu muutmise ettepanekud. Koalitsiooninõukogu oli jätnud hääletuse vabaks. Osa saadikuid märkas, et minister püüab suruda tubakaseaduse eelnõus läbi asju, mis tulenevad Euroopa tubakadirektiivist, ja esitas nende punktide muutmise ettepanekud. Sotsiaalkomisjon (kus istuvad ka sotsist Sikkuti erakonnakaaslased) jättis küll ettepanekud arvestamata, kuid suures saalis nõudis opositsioon nende üle hääletamist. Sikkuti õuduseks hakkasid hääled muudatuste tegemiseks juba kokku tulema ning eelnõu tundmatuseni muutuma.

Kas minister võib nii teha? Protseduuriliselt – jah. Opositsioon püüdis eile jätta muljet, et minister tahab panna seadusandja oma pilli järgi tantsima. See väide oleks kohane, kui minister ise poleks valitsuses seda eelnõu algatanud. Oleks ju üsna veider, kui eelnõul lastaks muutuda sedavõrd, et polnuks mõtet seda algatadagi. «Riigikogu võib alati ise eelnõu algatada, ja algatada sellise, nagu ise soovib,» ütles mulle üks poliitik.

Aga... Kuigi ministril on õigus oma eelnõu tagasi võtta, jääb üles küsimus, kas Sikkuti kiri («Palun katkestada eelnõu teine lugemine juhul, kui riigikogu täiskogus leiavad toetust ettepanekud, mida sotsiaalkomisjon ei toetanud.») on surve avaldamine riigikogu saadikutele.

Mis edasi? Nõuded, mille jaoks minister eelnõu algatas, peaksid mai teises pooles Eestis juba kehtima. Need puudutavad enam kui tuhandet ettevõtet. Nüüd aga ei võeta seda eelnõu päris kindlasti vastu enne valimisi. Korralik jama.

Tänan, et oled tellinud endale minu Valimisradari uudiskirja! Tagasiside ja ettepanekud on oodatud aadressile poliitikaradar@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles