Rainer Vakra plagiaadisüüdistusest: lõputöö kirjutamise aegu olid reeglid «pehmemad ja arusaamatumad» (35)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra.
Rainer Vakra. Foto: Peeter Langovits

Plagiaadisüüdistuse saanud riigikogu liikme Rainer Vakra (SDE) väitel olid 17 aastat tagasi tema bakalaureusetöö kirjutamise aegu viitamisreeglid hoopis lõdvemad.

Kuku raadio küsimusest, kas 2002. aastal valminud lõputöö on plagiaat või ei ole, hiilis Vakra kõrvale. «Eks loomulikult, täna hinnates olukorda, siis nii mõnegi asja teeks teismoodi, aga meenutan, et ma tõepoolest toonases pakendikogumise pilootprojektis osalesin,» ütles Vakra.

Rahvasaadik viitas sellele, et ta oli 17 aastat tagasi kõigest 21-aastane noor tudeng, keda ülikool suunas ning kes kasutas heauskselt talle antud materjale.

«Kui vaadata täna, aastal 2019 seda seisu, siis ma ütlen küll, et viidata oleks olnud mõistlikum ja tegelikult ka akadeemiliselt õigem. Aga 2001, kui ma alustasin seda lõputöö kirjutamist ja 2002 lõpetasin, oli ühelt poolt reeglistik selline teistsugune, selgelt pehmem ja arusaamatum,» väitis Vakra.

Vakra sõnul käis ta bakalaureusetööd tehes korduvalt Tartu linnavalitsuses, volikogus kui ka tänaval. «Lõppkokkuvõttes me need enda poolt tehtud uuringud ja seda uuringumaterjali ka ühendasime.»

Küsimusele, mis saab edasi, vastas Vakra, et ta on saanud täna palju toetavaid sõnumeid ning lubas valimiskampaaniat tagasilöögile vaatamata jätkata.

Eesti Ekspress kirjutas täna, et Sotsiaaldemokraatliku partei ühe juhtfiguuri Rainer Vakra (37) ülikooli lõputöö on maha kirjutatud Säästva Eesti Instituudi raportitest. Muu hulgas omastas Vakra teise üliõpilase tehtud uurimuse ja esitas selle enda töö pähe. 

Nende raportite kokkukirjutaja ja projektijuht Harri Moora, kes on rahvusvaheliselt üks tunnustatumaid Eesti keskkonnaeksperte, ütles, et Vakra ei osalenud pakendikogumise pilootprojektis. 

«Tol ajal polnud mul mingit kokkupuudet Rainer Vakraga. Temaga kohtusin ma alles aastaid hiljem,» ütles Moora.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles