Laine Randjärv võib riigikogulase hüvitise kätte saada (11)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 24.10.2018. 
Laine Randjärv otsesaates Otse Postimehest. Saatejuht Vilja Kiisler.
 
Broadcast from Postimees,  Laine Randjärv,  Interviewed by Vilja Kiisler.
Foto: Erik Prozes, Eesti Meedia
Tallinn. 24.10.2018. Laine Randjärv otsesaates Otse Postimehest. Saatejuht Vilja Kiisler. Broadcast from Postimees, Laine Randjärv, Interviewed by Vilja Kiisler. Foto: Erik Prozes, Eesti Meedia Foto: Erik Prozes / Postimees

Kui reformierakondlasest riigikogu liikmel Laine Randjärvel õnnestub veel enne valimisi riigikogust lahkuda ja asuda parteikaaslase Siim Kallase asemel Viimsi vallavanemaks, avaneb tal võimalus välja võtta hüvitis kolme kuu palga ulatuses ehk ligemale 10 500 eurot.

Riigikogu kommunikatsioonijuht Epp-Mare Kukemelk kinnitas, et kui Randjärv esitab riigikogu liikme kohalt tagasiastumise avalduse, saab ta kolme kuu ametipalga ulatuses hüvitist. Riigikogu liige saab tagasiastumise hüvitist juhul, kui ta on parlamenti kuulunud vähemalt ühe aasta. Randjärv on elupõline poliitik, endine kultuuriminister ja kahe riigikogu koosseisu liige. Ajakirjaniku telefonikõnedele pole ta täna vastanud.

12. veebruaril koguneb Viimsi vallakogu, kes Randjärve tõenäoliselt ametisse nimetab: ettepaneku Randjärv sellele kohale asetada on teinud nimelt senine Viimsi vallavanem Siim Kallas, Reformierakonna rajajaid ja Eesti prominentsemaid poliitikuid läbi aegade, kes on teatanud, et lahkub vallavanema ametist ja pühendub tööle riigikogus.

Läinud aastal selgus, et Randjärve plaan poliitikast väärikalt väljuda ja asuda juhtima Eesti Kontserti läks vett vedama. Otsusele eelnes piinlikkusega piirnev trall tööleasumise tähtajaga, millega venitamises süüdistas Randjärve tollane Eesti Kontserdi nõukogu. Ajakirjandus kahtlustas Randjärve soovis iga hinna eest kätte saada riigikogust lahkumise hüvitis, millest ta oleks riigiametisse asumise tõttu ilma jäänud. Tol korral käis jutt ligemale 21 000 eurost – riigikogu volituste lõppemise korral oleks hüvitise suurus olnud kuue kuu palk.

Randjärve esialgsed väljaütlemised valasid õli tulle: «Mina leian, et see on seadusega ettenähtud raha. Ma ei ole mõelnud, et see on kingitus,» ütles ta Postimehele septembris. Hiljem Randjärve jutt muutus. Saates «Otse Postimehest» väitis ta, et oleks ettenähtud hüvitisest niikuinii ilma jäänud, kui Eesti Kontsert oleks temaga töölepingu sõlminud. Ta ütles, et see rahajutt on külgepoogitud teema.

Kui palju oli Randjärve Eesti Kontserdi juhiks mittesaamise saagas Randjärve enda ja kuivõrd asutuse nõukogu ebakorrektset asjaajamist, on tagantjärele keeruline hinnata. Igatahes lõi sotsiaaldemokraadist kultuuriminister Indrek Saar veel aasta lõpus Eesti Kontserdi nõukogu laiali ja ametisse uued liikmed.

Randjärve parteikaaslane Jürgen Ligi kahtlustas Randjärve plaanide luhtumisele kaasaaitamises nimelt Saart ning ka Randjärv ise viitas otsuse langemise taga olnud poliitilistele juhtnööridele, ent seda juttu pole ei neil endil ega ajakirjandusel tõendada õnnestunud. Jaanuari keskel algasid Eesti Kontserdi juhi läbirääkimise Kertu Orroga, kes on praegu asutuse arendusjuht. Needki läbirääkimise algasid skandaaliga. Eesti Päevaleht kirjutas, et Eesti Kontserdi töötajad peavad Orro juhtimisstiili vastuvõetamatuks. Orro ise nimetas süüdistusi alusetuks.

Siim Kallasele, kes nüüd parteikaaslasest Randjärvele töökoha vabaks teeb, heideti ette Viimsi vallavanema kohalt lahkumise teate järel ette, et ta peab ennast tulevase riigikogu liikmeks veel enne, kui ta on sinna valitud. Tõsi, riigikokku peab Kallas tõesti kõigepealt pääsema: valimised on 3. märtsil. Probleeme sellega tekkimas ette näha siiski ei ole: Kallas on Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita esinumber, seega kindlalt parlamendis sees. Üldnimekirja viimane koht näitab vaid kindlustunnet, millega Kallas valimistele läheb. Vallavanemaks valiti Kallas 2017 novembris.

Tänane Kroonika, mis külastas Siim Kallase 25 000 euro eest remonditud vallavanema kabinetti, tundis huvi ka Kallase lahkumishüvitise vastu. Kallas ütles, et tal pole mingit kompensatsiooni vaja, kuid lisas: «See on põhimõtteliselt traditsioonide küsimus.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles