Kristina Kallas: Eesti 200 on tõmmanud sotsidelt ja Reformierakonnalt valijaid endale (8)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Kallas.
Kristina Kallas. Foto: Madis Sinivee

Erakonna Eesti 200 juhi Kristina Kallase hinnangul on partei populaarsus venelaste seas seotud sellega, et paljudest seni sotsiaaldemokraate või Reformierakonda valinud venelastest on saanud Eesti 200 toetajad.

Kantar Emori viimase uuringu andmetel toetab Eesti 200 kõigist valimisealistest kodanikest 7,2 protsenti. Eestlastest toetab erakonda 6,8 ja muust rahvusest kodanikest 8,5 protsenti.

Eestis on pidevalt olnud muust rahvusest inimeste seas kõige populaarsem erakond Keskerakond. Kallas ei usu, et Eesti 200 on saanud toetajaid seniste Keskerakonna valijate hulgast.

«Keskerakonna valijate hulgast me pigem ei ole toetajaid saanud, kuna meil on selle erakonnaga mõned suured erinevused, näiteks suhtumises NATOsse kuulumisse või Venemaale kehtestatud sanktsioonidesse. Need positsioonid on Keskerakonnal ja Eesti 200-l väga erinevad. Need, kes on Yana Toomi selja taga, meid väga ei toeta,» ütles Kallas.

Eesti 200 juhi sõnul võib partei venelastest toetajate seas olla ka selliseid inimesi, kes ei ole varem üldse valimas käinud. «Ma tean, et Eesti 200 ridades kandideerivad sellised eestivenelased, kes ei ole varem valimas käinud ja on alles nüüd muutunud poliitiliselt aktiivseks, kuna nad näevad jõudu, mis võib neid esindada,» ütles Kallas.

Venelaste toetuse taga on Kallase hinnangul ka see, et erakond on tõstatanud nende jaoks tähtsaid teemasid ja Eesti 200 valimisnimekirjas on palju eestivenelasi.

«Otsige näiteks Reformerakonna nimekirjast venelasi, mõne ehk leiate. Peale Keskerakonna ja sotside ei ole teiste erakondade nimekirjas just palju venelasi,» lausus Kallas.

Kas venelaste toetuse tõusu taga võib olla erakonna kurikuulus plakatikampaania, mis viitas eestlaste ja venelaste eraldatusele, ei oska Kallas öelda. «Ma ei tea, kas nad toetavad meid just selle kampaania pärast, aga see teema on kindlasti venelaste jaoks olulisem kui eestlaste jaoks ja kindlasti on venelastele tähtis, et me julgesime selle teema tõstatada,» ütles Kallas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles